Naturlig återhämtning efter Corona

Denna artikel innehåller länkar till vår samarbetspartner Glimja.

“Det tog mig ett halvår att förstå att vi haft Covid-19 och då började jag aktivt den naturliga återhämtningen för att stärka kropp, sinne och själ igen.” 

– Magdalena

Det varierar hur lång tid återhämtning efter corona tar och det viktigaste kan vara att vara uppmärksam på sig själv och att ge sig själv den tid en behöver. 

I den här artikeln kan du läsa om:
 • Magdalenas egen naturliga läkning från covid
 • Exempel på långvariga symptom
 • Hur traditionell läkekonst ser på sjukdom
 • Energimässig lärdom och symbolism av coronaviruset
 • Olika sätt att läka och stärka sig själv naturligt efter covid-19

Magdalenas egen naturliga läkning och återhämtning efter Corona

“När 2020 startade kände jag mig oklar över var verksamheten Yoga Mamas skulle ta vägen. I över ett halvår hade jag fått intuitiva budskap om att det var dags för förändring SNART. Men jag kunde inte se tydligt hur; hur skulle jag bli fri lokalen; hur fortsätta utveckla Yoga Mamas på det vis jag vill och tror på; och hur skulle jag kunna ta ett större kliv in i min egentliga roll för verksamheten- som ledaren som för oss alla framåt. Det kändes snurrigt och jag avvaktade därför i lätt frustration. Något skulle ske.

Så, tidigt i februari 2020 blev hela familjen sjuka. Väldigt dåliga faktiskt och i flera veckor. Vid den tiden kände jag inte till något virus, bara de negativa och starka energier som påverkat oss globalt sedan slutet av 2019. I Sverige var viruset inte än utbrett och därför togs inga särskilda tester när vi besökte vårdcentralen efter att Orion haft väldigt hög feber i många dagar. 

Eftersom vi aldrig är sjuka, knappt förkylda ens, blev vi lite överrumplade. Jag minns inte ens när jag hade influensa senast, åtminstone över 10 år sedan. Så jag undrade “är influensan så här HÅRD?”

Genom åren då jag bott och rest utomlands har jag haft många utrensningar i kroppen genom diverse parasiter. De brukar vara hårda, men snabba. Och det var aldrig så här. Febern var hög hos oss allihop i familjen. Den kom och gick. Men det var många stunder då jag inte ens förstod att jag hade feber. Orion kämpade och kämpade och jag har aldrig varit så rädd som när han var illröd, kokhet och “brände sig” på vattnet jag försökte få i honom. Han var helt frånvarande och det var stundtals svårt att få kontakt med honom. Min man försvann i sin egen feberdvala men min fick vänta. Jag vakade Orion dygnet runt. Först flera dagar senare, när Orion tog tempen på mig, insåg jag hur hög feber jag själv hade och varför det varit svårt att tänka klart och fatta beslut. 

Smaken försvann helt hos mig i flera dagar, trots att jag inte var särskilt förkyld. Men visst, hosta hade jag ju, tänkte jag. Djup, torr hosta som höll i sig i över en månad. Rösten blev påverkad. Andningen likaså. Och vid det här laget hade jag behövt flytta Yoga Mamas yogakurser online. Det var påfrestande för kroppen. När kurserna var slut tidigt i maj stängde jag av allt och tog ledigt hemma med natur, målarfärg och familj i lugn och ro. Det var stärkande men inte tillräckligt. 

Det tog till slutet av sommaren 2020 innan jag insåg och vågade säga högt att vi haft covid. Föga visste vi väl om både pågående och långvariga symptom då. Men efter ett halvår hade jag hört om fler berättelser med liknande symptom och upplevelser som de vi haft. Och allt fler har nu börjat prata om de kvarvarande effekterna från att ha haft sjukdomen.“

naturlig återhämtning efter corona

Långvariga symptom

Detta är inget som kan läsas på 1177. (Det finns en rapport från SBU om långvariga symtom vid covid, men den är bristfällig och fokuserar såklart endast på det medicinska. Referens längst ner i artikeln.) 

Det är desto viktigare att lyssna på andras berättelser och upplevelser. Och på sin egen kropp. Hur länge vi upplever obalanserna och störningarna efteråt beror på ens andliga resa, var en är på väg och vad en ska lära sig från erfarenheten- och således hur mycket en arbetar med att möta dessa lärdomar. Till viss del spelar ens fysiska förutsättningar också in. 

Några exempel på långvariga symptom är:

 • Utmattning
 • Mental utmattning; koncentrationssvårigheter, dåligt minne, svårt att fokusera, “hjärndimma” etc.
 • Trötthet av olika slag
 • Öronsus
 • Ljud-och ljuskänslig
 • Huvudvärk, främst i Ajna chakra
 • Förändrat blod (som cirkulation och syreupptagning) 
 • Förändrad andning (som andfåddhet)
 • Ångest och depression

Dessa är endast några av de långvariga symptom andra berättat om, och som jag själv känt av under året som följt. Det intressanta i kråksången är att dessa symptom även hör till symptomen för frekvensuppdateringar. Energimässigt är det alltså ett tecken på förändring i kroppen, då vi ställer om till att leva i en högre energi. 

Sjukdom enligt traditionell läkekonst

I uråldriga traditioner ser man på sjukdomar och obalanser på ett annat sätt än vad den patriarkala normen skolat oss till. Det är ett sätt som ger insikt och visdom. Sjukdomar ses som en väg till att ta sig igenom svårigheter och blir således som en metafor för svårigheter i livet. Och en del av livet, samtidigt. 

Precis som i en shamansk healingresa låter sjukdomen en arbetar med att möta sitt mörker, sina rädslor, smärta och gammal trauma och emotioner. Dessa är energier som fysiskt lagrats i kroppen och i synnerhet runt våra portaler, sakral och hjärtchakrat. De stagnerade energierna behöver rensas ur kroppen för att det nya ska få ta plats; den nya visheten, den nya förändringen, den nya näringen, eller vad det nu må vara som tar en till ett nytt friskt och starkt Jag. Det ses som en personlig utveckling helt enkelt, att rensa ut på det här viset. Att ha mod att möta det som uppstår i livet, inklusive motgångar och smärtor, gör en starkare och visare. Den gudomliga människan utvecklas. Den förståelsen är viktig för att undvika offermentalitet och för att kunna arbeta med sin naturliga återhämtning även efter corona. 

Energimässig lärdom och symbolik av Covid-19

Corona är en sjukdom som går rakt till Anahata chakra, hjärtchakrat. Där finns t.ex tymuskörteln (brässen) som stöttar immunförsvaret och anses vara “the seat of the soul”, dvs platsen där själen bor. Platsen representerar villkorslös gudomlig kärlek och är därmed fri från ego. Att vara frisk här, högt upp i hjärtat, stöttar andlig utveckling och djup transformation. Genom att öppna upp energifältet runt tymuskörteln blir vi mer empatiska och villiga att förlåta. Det ger dessutom en öppning för själen att arbeta fritt i den materialistiska världen (jorden). Olika sätt att arbeta med tymus energimässigt är genom ljudhealing (sjunga, spela instrument, lyssna på stärkande musik) och metoder som kombinerar andning med rörelse, såsom qi gong eller yoga

Symbolismen av covid är tydlig eftersom den angriper (ifrågasätter) vårt immunförsvar, andetaget, hjärtats kraft och sinnets användande. Frågorna som dyker upp är:

 • Lever du i Sanning?
 • Lever du som du verkligen vill, vet du vem du är och lever du från hjärtat?
 • Kan du älska mer?
 • Vad och vem är viktigast för dig och väljer du dessa varje dag? 
 • Gör du saker mot din vilja, som inte främjar din hälsa? 
 • Vad får dig att må bra?

Dessa reflektioner kan vara den viktigaste delen av naturlig återhämtning efter Corona. Oavsett hur sjukdomen påverkat dig och dina – direkt eller indirekt.

Naturlig återhämtning efter Corona

Här följer några tips på naturlig återhämtning efter corona, baserade på yoga och ayurveda, och Magdalenas intuitiva tolkning från sin resa och de energier vi befinner oss i. 

 1. Ge dig själv tid och egentid. Våga sätta gränser där du behöver och att säga nej. Våga umgås med dig själv och reflektera över frågorna ovan.
 2. Släpp föreställningen att “allt ska återgå till det normala”. Det existerar inte. Endast förändring är verklig. Våga förändras.
 3. Naturen. Var utomhus, omge dig med träd och blommor, vatten och jord. Endast hos Moder Jord är allt som vanligt, och förändringen konstant. Där finns lugn att hämta och du är alltid välkommen. 
 4. Stärk brässen / thymuskörteln med yoga, massage, pranayama, meditationer och genom att stärka immunförsvaret med örter.

Massage gör du enkelt själv genom att dagligen göra små cirklar med fingrarna vid bröstbenet, precis mellan brösten. 

Yoga- övningar som stärker och öppnar hjärtat, inklusive thymus, lungor, diafragma, ryggrad och bröstrygg är framåtfällningar, bakåtfällningar, växelandning och solhälsningar. 

Yoga By Magie innehåller alltid rörelser som stärker och öppnar hjärtchakrat, se t.ex. den här videon eller den här: 

Stärk hjärtchakrat med enkel yoga-sekvens

Behöver du ett fullt vitamintillskott? eller boosta med magnesium och zink för att stärka immunförsvaret? En burk under en tid kan vara bra som extra kick för att komma igång igen. Även e-vitamin stärker hjärtat och finns tex rikligt i vissa oljor, såsom olivolja och hampaolja. Att ta tillskott med CBD-olja är också effektiv naturlig läkning, både på kroppslig och energimässig nivå.

 1. Stärk och rena blodet naturligt. Det görs enklast genom att äta bitter mat och mat som dämpar Kapha. Mat som hjälper till att rensa ut ett kapha-överskott är bitter, sammandragande, varm och kryddig. Se t.ex våra recept på daal, bär och grönt. Gröna grönsaker är viktiga, liksom att dricka te av nässla och kamomill. Medan kamomill kan hjälpa nervsystemet att lugna sig ger nässla kroppen rikligt på c-vitamin och järn. Även tillskott på järn är vara värt att överväga.
 2. Vila. Sov på nätterna, lägg dig vid 21.00 och stig upp med solen. Gör Yoga Nidra och andra avslappnande meditationer för att återhämta kropp och sinne. Undvik meditationer som syftar till att “awaken” eller “enlighten” om du inte känner dig tillräckligt utvilad. Att ta emot sådana energier från andra kan bli för kraftfulla och i längden orsaka mer stress, oro, sömnsvårigheter o-dyl. eftersom du inte varit redo för den nya energin ännu. Det är också alltid bäst att själv vara den som styr och leder sin egen energi och kropp, vilket är en central del av Yoga Mamas undervisning

Kom ihåg att vila också från mental aktivitet. Om kroppen känns stark, gå ut i naturen! Men stäng av apparaterna. Att vila mentalt tycks vara bland det svåraste som finns för vår tid. Ha få aktivteter, väldigt lite skärmtid, kanske inte ens läsa en gammal hederlig bok och undvik problemlösning och samtal är några exempel på mental vila. 

 1. Stärk nervsystemet. Nervsystemet svarar för om vi är stressade eller avslappnade. Tillståndet i världen är mer stressat och på högvarv än någonsin. Det är svårt att inte bli påverkad av energierna runt om oss, hur väl vi än lyckas hålla oss undan media och människor som vill sprida negativitet. En sjukdom i sig kan också leda till upplevd stress och förutom att meditera, vila och ovan nämnda tips på naturlig läkning kan det vara en god idé att ge nervsystemet lite extra boost just nu. B12 kallas ibland för “nervsystemets beskyddare” och behövs för att bilda det skyddande fettet runt nerverna som gör att signalerna i hjärnan ska fungera bra. 

Själv-vård behövs för att hålla balansen

Sammanfattningsvis kan återhämtning efter corona ta tid och den naturliga läkningen kan vara till stor hjälp för att bli stark i kropp, sinne och själ igen.

Vi befinner oss i en tid av SNABB förändring; Universum trycker på för att människorna ska vakna till och leva i de högre kärleksfrekvenserna. Det kan vara påfrestande för kroppen och en behöver ha en stabil practice av self-care. Det är inte en lyx utan en nödvändighet att ge sig själv-vård i dessa tider, oavsett hur en har blivit påverkad av covid-energierna. Fråga dig själv: vad funkar för mig att återställa mig själv? Våga sätta gränser, mot dig själv och andra, våga skala av och säga nej där det behövs. Ge dig själv mycket kärlek och närhet. 

Genom att våga låta saker ta tid ger vi oss själva möjlighet att reflektera och integrera visdomen från en tids svårigheter. Kanske är det tydligare än någonsin att vi slungas fram och tillbaka mellan högt och lågt. För att söka balans börja med dig själv, med att jorda och stärka din kropp. Låt själen bli hörd och ta mer plats, det i sig innefattar att du drar in mer kärlek, energi och harmoni i ditt liv och till de runt dig. 


Disclaimer: Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoga Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Vänd dig till en medicinsk läkare om du är allvarligt sjuk. Alla råd följs på eget ansvar. Yoga Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoga Mamas. 

Några av våra referenser: 

Yogaterapeut & Curandera Magdalena Chandrakaí 

https://www.sbu.se/contentassets/a57f9380e8404670b27e655c72ebaad3/sbu_langvariga_symtom_covid19.pdf

https://upliftconnect.com/thymus-seat-human-soul/


Läs mer:

Nytt år och nya samarbeten 2021

Denna artikel innehåller länkar till samarbetspartners.

Namaste yoginis & mamas, känner ni också av hoppfullheten och nyfikenheten som ett nytt år håller? Ytterligare en ny kategori har skapats för vårt blogg-bibliotek: Mama M’s krönika Här skriver jag mer personliga anekdoter och reflektioner som jag hoppas kunna ge inspiration även till er på olika vis.

Den stora portalen in i en ny solcykel var redan 21 december 2020 och inte förrän vårens pigga blommor kikar fram börjar energin ta fart på riktigt. 

Än är det vinter kvar, säger mor. Ändock finns en ny inspiration såhär i slutet på februari, en värdefull tid att avsluta utvärderingen av föregående år och förbereda det nya som föds med våren. 

Reflektioner som är betydelsefulla att göra just nu, för att våga gå framåt i den nya tiden, är att ställa sig frågorna: 

VEM och HUR vill jag vara NU

Tiden är förändrad. Så också vi. Vem vill du vara?

Själv fortsätter jag med mina reflektioner kring hur jag kan vara mer av mitt hjärtats sanning i världen. Samtidigt ser jag med förundran hur världen ställer om till en ny tid, ett steg i taget. För visst är det en ny tid och det är dags att leva den; leva tillsammans med naturen och varandra. Mer i samarbete och i samskapande. Något jag sett fram emot länge. 

Ett sådant fantastiskt samarbete som jag redan berättat om för er alla, är Mari-Kristins Deeksha meditationer den här våren. Läs mer om dem här. Är du intresserad av att samarbeta med oss kan du läsa mer här.

Men först vill jag berätta vidare om hur samarbeten kan utvecklas.

En anekdot ur min personliga resa mot det giftfria hemmet 

När jag flyttade till Sverige i mitten av 2014 behövde jag hitta ett sätt att leva rent, även här. Att bo och leva i ett giftfritt hem, såsom jag gjort i djungeln under många år. Leva med Moder Jord på alla tänkbara vis; i alla mina val och handlingar. 

Jag tror nämligen på konsumentens kraft; att mina val varje dag, med varje krona, gör skillnad. Hur jag riktar min pengaenergi påverkar helheten och gör min röst mer hörd än valsedeln. 

Ett djupt sökande startade således. I över tre års tid letade jag efter de bästa produkterna och butikerna som delade min livssyn. Ekologiskt. Giftfritt. Snällt mot jorden och våra barn. 

Jag och min man handlade på 2-5 olika butiker var gång vi skulle handla för att få tag på det vi sökte. Vi lusläste innehållsförteckningar och spårade ursprunget på olika varumärken, tog ställning till om företaget i sig var något vi kunde stå bakom. Det slutade exempelvis med att vi valde bort ICA och istället blev medlemmar på COOP (vilket i sig medförde fler begränsningar i utbud pga läget vi bor). 

Men det slutade inte där.

Jag ville också effektivisera våra inköp. Att köra flera mil varje gång vi skulle storhandla är inte heller energisparande, vare sig för oss eller miljön. Jag ville handla storpack ekologisk mat, giftfritt till hemmet OCH köra mer sällan. 

Idag har vårt intresse för ekologiskt, mat och och lokalproducerat tagit oss till att min man, Ola, är delaktig i den lokala lanthandeln. Där arbetar han med att lyfta fram de småskaliga närproducenterna och mer giftfria råvaror och produkter, du kan följa dem här. Ett svettigt jobb vill jag lova! 

Många mål vunna

Vidare har vår resa och undersökande tagit oss till effektivitet och stor kunskap. Jag har numer ett antal fasta företag jag handlar från online, istället för att köra runt. Det är med stor värme i hjärtat som jag delar med mig av mina tips och trix för ett giftfritt hem och liv här på bloggen. Både genom val av producenter och återförsäljare likväl som av yoga och ayurveda

Det här året har jag inlett ett samarbete med några av mina favoritföretag, något jag velat länge och som nu blev möjligt. Detta är företag som jag kan stå bakom och gärna stöttar. På sikt kommer jag berätta mer om utbuden, framförallt handlar det om ekologiska örter, oljor, giftfritt för hemmet och andra naturliga produkter. Hör gärna av dig om du vill att jag tipsar om något särskilt!

Ett plus är att Yoga Mamas får en liten bonus varje gång du handlar genom någon av våra länkar. Det är fint med cirklar av givande och tagande på det viset, vi ger alla till varandra. 

Redan nu vill jag berätta om två av mina favoriter för det giftfria hemmet: 

Jordklok för giftfria rengöringsprodukter, tvättmedel och allt för hemmet. 

Glimja för ett brett och pålitligt utbud av kosttillskott, örter, och annan naturmedicin. Här hittar du t.ex. vegansk D-vitamin som är snäll mot magen, oavsett ålder.

Önskar er alla ett kreativt och friskt 2021, 

Med värme,

Läs mer:

Meditationer våren 2021

Deeksha meditationer för att öppna hjärtat och ta emot mer kärlek

Yogini och Mama Mari-Kristin delar sina expansiva kärleks-meditationer med oss under våren 2021. 

Mitt namn är Mari-Kristin Fridström Ohlin. Jag lever med min familj i Öjaby, Växjö. Under många år med vackra och djupa meditationer som jag fått lära har jag märkt hur snabbt och lätt vi kan ta oss från stressade tillstånd till djupa tillstånd av lugn och glädje. Det är min passion att föra denna upplevelse och skatt vidare till andra genom gemensamma meditationer. 

Mari-Kristin har varit del av Yoga Mamas community i flera år. Hon har varit del av vår Gravidyoga, Mama-Baby Yoga och samtalscirklar. Hennes stöd och uppmuntran i Yoga Mamas arbete värdesätter vi högt. När vi lärt känna varandra har Mari-Kristin även visat mer av sig och delat med sig av sin resa som bland annat innefattar en stark förankring i healing och meditationer för kärlekens kraft. Nu vill hon gärna dela sina meditationer med vår community, vilket vi är glada för.

Vi ber alla att lägga en symbolisk donation på 50:- vid bokning. På detta vis kan vi alla bidra till att Yoga Mamas fortsätter vara en trygg och kärleksfull plats för gemenskap och lärande. 

Ett tillfälle i månaden samlas vi för Deeksha Online Meditation.

Datum: 17 februari, 17 mars, 14 april, 11 maj

Plats: Zoom

Du bokar som vanligt via hemsidan; se rutan nere till höger ”Klicka här för att boka”

Samma dag som meditationen är får du ett mail med vidare instruktioner för att kunna logga in till vårt mötesrum på Zoom.

Så här säger Mari-Kristin själv om meditationerna:

De vackraste meditationer jag lärt mig kommer från avatarerna Amma och Bhagavan som bor och verkar i sydöstra Indien. De båda har dedikerat sina liv åt mänsklighetens uppvaknande och upplysning. I dessa meditationer kombineras ofta andningsmeditationer eller chakra-meditationer med energiöverföringar – Deeksha. Dessa meditationer vill jag gärna dela. 

Magdalenas erfarenhet av Deeksha-meditationerna: 

”Mari-Kristins meditationer är olikt allt annat jag upplevt. 

Genom åren har jag varit del av och träffat många olika former av kanaler för kärleksenergin, då särskilt genom meditation. Ofta har de varit för kraftiga, som i svåra att hantera eller fullt ut uppleva eller känna. 

Mari-Kristin förmedlar det expansiva kärleksljuset till oss på ett sätt som bara en mor kan; med mjuk omsorg och närvaro. 

Hon ger villkorslöst och är en sann kanal för den här typen av helande kraft. Jag är djupt tacksam för all läkning jag kunnat ta mig till och genom med hjälp av hennes guidade meditationer. 

Meditationerna passar för alla men är särskilt verksamma för de som är Medvetna och mottagliga. ”

Välkommen att göra din bokning genom att välja “Online Meditation” i rutan till höger, här längst ner på sidan →

Datum för våren:  17 februari, 17 mars, 14 april, 11 maj

Sista anmälningsdag är kvällen före avsatt tid. 

Observera att donationsbaserade klasser inte återbetalas vid avbokning. 

Varmt välkomna,

Magdalena och Yoga Mamas

Vad är Yoga för kvinnor?

Yoga för kvinnor är yoga-terapi för en hälsosam menstruationscykel, för att stötta graviditet och postpartum och för att komma i kontakt med den kvinnliga sexualiteten och fertiliteten. Yogan är för god bäcken-hälsa, ett balanserat hormonsystem och för att stötta livsförändringar eller trauman av olika slag. Yoga för kvinnor är en kraftfull väg och upplevelse till andligt bemyndigande och själv-kunskap. Yoga Mamas kurser håller basen i yin yoga och womb yoga. 

Vad är Womb Yoga?

Womb betyder livmoder på engelska. Ordet womb/livmoder härstammar från ord och betydelser för tempel / helig plats i flera urspråk och traditioner över världen. Till exempel är ordet för tempel på sanskrit garbha-grha (womb). Vi behåller namnet och konceptet Womb Yoga för att hedra lärarens värdefulla arbete, och för dess vackra enkelhet. Likväl är yoga för kvinnor hos oss en unik tolkning av många års arbete med kvinnohälsa och traditionella terapier. 

Womb Yoga är en blandning av hatha yoga, dans, ayurveda och tantra.

Womb Yoga är skapad och etablerad av Uma Dinsmore-Tuli, brittisk yogalärare och författare. Uma har arbetat med yoga och yoga för kvinnor och barn i över 30 år. I sitt arbete och sin egen yoga-practice såg hon ett stort behov av en yogaform för hela kvinnan. Hon utvecklade därför Womb Yoga terapin som hedrar och firar Kvinnan och alla hennes cykler genom livet. Hennes lära har dessutom förgrenat sig i att utbilda lärare i Womb Yoga Therapy, Gravidyoga, Mama-Baby Yoga och Familjeyoga.

Uma är författare till ett flertal böcker, bland annat Mother’s Breath och Yoni Shakti där hon har sammanställt många års forskning, sin egen och andras, för att hitta ett integrerat sätt att utforska yoga för kvinnor. Det är hennes arbete, både genom självstudier, online och i fördjupningskurser, som Magdalena studerat intensivt och tagit med sig sitt eget resultat till Yoga Mamas.

yoga för kvinnor

Yoga för kvinnor i alla faser av livet

Womb Yoga är helt enkelt yoga för kvinnor i alla faser av livet; från menarken till klimakteriet och vidare. Vår yoga är skapad av kvinnor och för kvinnokroppens fantastiska form och behov. Kvinnor flödar i cykler, hela tiden och hela livet. Den yoga och vägledning som vi erbjuder här på Yoga Mamas är en systerlig hand genom dessa flöden och cykler. Vi vill att alla kvinnor ska älska sin kropp, se sig själv som den Gudinna hon är och ständigt expandera i sin unika kraft. Därför delar och undervisar vi de visdomar och traditioner som våra äldre mödrar och systrar fört vidare till oss. När du är redo att själv vara en aktiv del av den cykeln är du välkommen till våra yin yoga-kurser

Läs mer: Swadyaya Självpraktik Yogakurs

Yoga för kvinnor ger dig:

 • ökad vitalitet, ork, glädje & energi.
 • kontakt med de djupa magmusklerna och musklerna i vaginan.
 • kontakt med den feminina kraften inom dig.
 • balanserat hormonsystem.
 • förbättrad sömn, koncentration och närvaro i din kropp.
 • återhämtning och verktyg att föra in vilan i din vardag.
 • direkt kontakt med dina tre nedersta chakra (och därmed också resterande fyra).
 • andetag som ökar syre och avslappning i kroppen.
 • möjlighet att frigöra spänningar och emotionella blockeringar i kropp, sinne, själ.
 • lugn och harmoni.
 • förståelse för din kropps cykler och hur vi lever och rör oss enligt dessa.
 • ökad fertilitet & kontakt med din sexualitet.
 • verktyg att snabbt och tryggt stärka kroppen efter graviditet och förlossning.
 • självkärlek & en plats där du tillåts komma hem till dig själv.

I våra asanas lägger vi fokus på att stärka fötter och bäcken, inklusive bäckenbotten, på ett kärleksfullt och effektivt vis. Rörelserna är flödande samtidigt som de ger stabilitet.

Se våra videos och följ oss på instagram.

Vi använder yinyoga positionerna för att frigöra spänningar i bäckenområdet och skapa djup avslappning. Heliga mudras (hand-och fot rörelser) är också en viktig del av flödet för att frigöra energi och rikta sitt fokus. Pranayama, eller andningstekniker, är också en viktig del av yogakurserna för att lära sig styra sig själv, vara i kontakt med sin kropp och lösgöra emotioner och spänningar. I gravidyogan gör vi särskilt lämpade andningsövningar för att skapa mer utrymme för andetaget och förbereda för förlossning. Medan vi i den postnatala yogan vägleder mammor och bebisar att andas tillsammans på ett lekfullt och harmoniskt sätt. 

Cirkeln sluts

Yogan stöttar, när och stärker oss in i menstruation, in i fertilitet och genom graviditet, förlossning och postpartum. Läran från kvinnoyogan finns här i varje övergång och transformation i livet; när barnen kommit, växer, blir unga, vuxna och flyttar ut; när klimakteriet kommer och barnbarnen. Och så sluts cirkeln, igen och igen….

Womb Yogan tillsammans med traditionell kvinno-läkekonst från Latinamerika och yin yoga-terapi utgör en bas för Yoga Mamas undervisning. Magdalenas egen erfarenhet och utveckling av yoga för kvinnor har dessutom format materialet och utformningen av våra yogakurser

Namaste

WY kan mycket väl praktiseras av män som känner sig kallade till den här yogaformen. Men jag har valt att vända mig till kvinnor. Även kvinnor som inte längre har sin livmoder är välkomna till Womb Yogan.
Yoga efter förlossning

I den här artikeln går vi igenom vad yoga innebär i den tidiga postnatala perioden, det vill säga precis efter förlossningen. Övningarna är lämpliga direkt när du känner dig redo. Yoga efter förlossning har fokus på snabb återhämtning och vila. Först när du slutat blöda och känner behov av att röra på dig är det lämpligt med fler och andra yogaövningar.

Innehåll: 

1.Vad är postnatal yoga?

2.Yoga Nidra

3.Yoga och amning

4.Yogaövningar efter förlossning

5.Yoga vidare efter förlossning

Vad är postnatal yoga?

Med postnatal yoga menas yoga efter förlossning. Den post-natala perioden är med andra ord tiden efter-födandet. Hela postpartum, alltså tiden efter barnet lämnat din kropp, kan sträcka sig uppåt tre år. Läkeprocessen ser olika ut för oss alla. I den här artikeln hanterar vi endast den tidiga delen av postpartum. 

Läs mer -> Träna efter förlossning

I postnatal yoga hos Yoga Mamas lägger vi vikt vid lek, närhet och kommunikation tillsammans med barnet. Yoga efter förlossning är således ett sätt att fördjupa bandet till sitt barn. Genom att låta bebis vara med i din yogapraktik blir du mer lyhörd till barnets behov och sätt att kommunicera. Och samtidigt blir barnet van vid att du gör din yoga. 

Yogaövningarna för tiden efter förlossning är också till för att stärka kroppen. Genom rörelser, lek, andning och meditationer stärker du dig fysiskt, mentalt och själsligt i rollen som mamma. I hela den fjärde trimestern, de tre första månaderna, handlar yogan om att livmodern ska gå tillbaka till sin normala storlek och plats. Samtidigt vill vi såklart läka övriga belastningar som kan ha uppstått, så som sprickor eller framfall.

Läs mer-> Ladda ner gratis e-bok Den Fjärde Trimestern

Yoga Nidra

Yoga Nidra gjorde du i bästa fall under större delen av graviditeten och vet hur effektiv vila det är. Fortsätt med din yoga nidra-praktik efter förlossningen, i synnerhet om du har svårt att sova eller komma ner i varv. I kursen Den Fjärde trimestern: Yoga & Ayurveda för mor och bebis ingår en guidad yoga nidra på ljudfil. Du kan också lyssna på en live-inspelning här. 

Att sova när barnet sover, och vila när barnet vilar är många överens om. Men vad innebär det i praktiken? Ditt barn ger en indikation på hur mycket du också behöver vila så se hens mönster. Troligen sover bebis rätt så mycket och ofta i den tidiga postnatala perioden. Ni har båda varit med om en stor åter-födelse och du behöver således också mycket sömn. Sömn läker kroppen snabbt och effektivt eftersom vävnader kan stärkas igen. Med yoga nidra når du ett stadie mellan sömn och vakenhet som ger lika mycket återhämtning som flera timmars djupsömn. Om du har tjugo minuter, gör därför din yoga nidra. 

Vila med barnet

Yoga efter förlossning här hos Yoga Mamas innebär också att vi lär oss att vila tillsammans med vårt barn. Flera kvinnor har fått insikter som “ÅH! Jag kan ju faktiskt göra vilan och rörelserna tillsammans med barnet!” Det är uppskattat från bägge håll. Yogaövningarna längre ner kommer visa dig hur. Det är viktigt att inte ta ut sig under den här tiden utan att lyssna till kroppen och låta bäckenet ta den tid det behöver för benen ska slutas samman igen. Likaså magmusklerna behöver gå ihop. Låt det ta den tid det tar och lyssna på kroppen och ditt barn. Djupavslappningsmetoden yoga nidra hjälper dig med det. 

Yoga och amning

Jag har tidigare sagt att amma är styrketräning och träning i god hållning. Amning är helt enkelt det naturliga sättet att träna efter förlossning, och är i allra högsta grad yoga. När vi ammar praktiserar vi nämligen yoga-grenen Bhakti som betyder total hängivelse till det gudomliga (barnet). Amma mycket och ofta så att livmodern minskar, oxytocinet flödar och hjälper kroppens läkprocess.

När du ammar har du ett utmärkt tillfälle att göra din postnatala yoga. Tänk på att sitta bra med stöd under armarna och barnets huvud. Då kan ni båda stanna i positionen länge eftersom ni är bekväma och nöjda. Stödet hjälper dig att stärka hållningen. 

Sitt som när du mediterar: känn sittbenen stadigt mot underlaget, sträck hjässan upp, förläng ryggraden och andas. Sitter du på en stol, så ha båda fötterna i golvet. Sitter du på golvet kanske du vill ha en vägg bakom ryggen. 

Läs mer om yoga och amning här. 

yoga efter förlossning

Meditera

Från din bekväma amningsposition kan du nu göra andningsövningar. De så kallade fulla yogiska andetagen aktiverar de abdominala musklerna, diafragman och hela bröstkorgen. Därför är andningen ett sätt att tona och stärka dessa muskler. Dessutom får du mer syre och lugnar nervsystemet. Är du lugn så är bebis lugn. Så passa på att göra yogiska andetag, där du andas in och ut genom näsan, medan du ammar. 

Ujjayi pranayama, yogiska andetag och ljudmeditation finns beskrivna i e-boken Den Fjärde Trimestern som du hittar här. 

Yogaövningar efter förlossning

Vi ”tränar” aldrig magmusklerna i den postnatala perioden och yogan. Efter det att benen i bäcken och magmusklerna gått tillbaka finns yogaövningar som ger utmaningar men aldrig påfrestningar. I yoga-terapi för kvinnokroppen arbetar vi med vaginala lyft eller toningar för att stärkas inifrån och ut. På liknande vis stärker vi magmusklerna och hela bäckenbotten, inifrån och ut. Men allra först, de första veckorna efter förlossning, då handlar yogan om att vila och sträcka ut kroppen försiktigt. Här beskriver jag två yogaövningar som du enkelt kan göra hemma. För mer yoga efter förlossning köp kursen Den Fjärde Trimestern: Yoga & Ayurveda för mor och bebis här. 

Semi Supine Savasana /Viloposition

Ligg på rygg med fötter och smalben på soffan eller en hög med kuddar. Låt knävecket omsluta kanten på soffan eller kuddarna. Låt hälarna mötas och knäna falla ut naturligt åt sidorna. 

Andas fulla andetag, in genom näsan och ut genom munnen. Låt andetaget bli långsammare och djupare och känn hur ländryggen slappnar av. Låt hela kroppen börjar sjunka ner i mattan. 

Om bebis vill vara med, lägg hen på bröstet. Håll fokus på din andning. Ligg kvar så länge du behöver och har möjlighet.

Vår postnatala variant av Savasana (“död mans ställning”) lättar på tryck eller spänningar i ländryggen och trötta fötter. Yogapositionen låter er också skapa närhet och trygghet.

Sträck ut ryggen

Ligg på rygg med bebis på bröstet. Placera höger fot i golvet jämte vänster lår. 

Låt ditt vänstra ben vara rakt på mattan och sträck vänster arm ovanför huvudet. Armen vilar också i matten, eller på golvet. Håll i din bebis med högerarmen. 

Andas tre yogiska andetag samtidigt som du sträcker mellan fingertoppar och tår på vänster sida. Byt sedan mjukt till andra sidan. 

Avsluta med att hålla om din bebis med båda armarna. Dra upp knäna mot magen och rulla försiktigt tillsammans från sida till sida i takt med andetaget. Rulla över helt till ena sidan för att därifrån ta dig upp till sittande. 

Denna enkla yoga övning sträcker mjukt och effektivt ut en trött mamma-rygg. Barnet brukar också tycka det är mysigt att vara med. Om inte, låt hen vila på sin filt bredvid dig istället. 

Yoga vidare efter förlossning

Yoga efter förlossning följer kroppens behov av återhämtning och återuppbyggnad. Vi fortsätter därför att lägga till och förändra yogan under hela den postnatala perioden. Ju äldre barnet blir, ju färre sovstunder och desto mer styrka krävs av dig för att lyfta och bära. Yogan fortsätter därför med att stärka ben, hållning och bäcken i takt med att barnet växer och din ork blir större. 

Redan efter några veckor, när du har slutat blöda, kan du göra Yogini Mula Bandha som finns beskrivet här. Övningen tränar de kvinnliga låsen, eller helt enkelt vaginalväggar och bäckenbotten. Tänk på att fortsätta lyssna på din kropp och vila när du behöver. Det viktiga är inte att göra mycket av dessa övningar, utan att göra rätt. Och att göra dem. 

Sammanfattningsvis, i den tidiga postnatala perioden handlar yogan om återhämtning; att vila med hjälp av yoga nidra och stärka kroppen naturligt med hjälp av amningen och andningsövningar. Det kan också kännas skönt att sträcka ut kroppen med små enkla medel som att vila med benen över soffkanten. 

I vår gratis e-bok Den Fjärde Trimestern finns fler yogaövningar för tiden efter förlossning beskrivna. Du får också tips på andra holistiska sätt att stärka kroppen som nybliven mamma. Vill du fördjupa dig i ayurveda för mammor och få vägledning i din postnatala yoga är kursen Den Fjärde trimestern: Yoga & Ayurveda för mor och bebis för dig. Läs mer om den här. 

Ta en dag i taget och lycka till!

yoga efter förlossning

Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoga Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoga Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoga Mamas.

Enkel röd daal

En enkel röd daal är snabbmat hemma hos oss. Det går fort att göra, är gott och jordande, och alla älskar det! När fantasin tryter är det röd daal som hamnar på middagsbordet.

Vi serverar daal eller grytor av olika slag med basmatiris eller en matig sallad eller bröd. Det beror på saker som årstid, tid på dygnet och hur det ser ut i kylskåpet.

Jag föredrar att göra daal sattviska, det vill säga med väl balans mellan alla grundsmakerna. I den här enkla röda daalen blir resultatet krämigt, mättande och har en rund smak.

Läs vidare: Ayurvediska Recept

Röd daal med grönkål

Recept enkel röd daal

500 g röda linser

ca 1,5 L vatten

1 msk tahini eller jordnötssmör

0.5 msk färsk riven ingefära

1 tsk gurkmeja

½ tsk spiskummin

en nypa rosa salt

lite svartpeppar

½ tsk fänkålsfrö

2 tsk tomatpuré

rapsolja

Valfri grönsak: tex 2 morötter eller 300 g hackad grönkål

Fräs alla kryddor och ingefäran i olja i en gryta. Blanda i tahini eller jordnötssmör och tomatpuré. Rör runt till en curry-pasta och blanda därefter i linserna.

Blanda linserna noga med kryddblandningen, häll därefter på vatten lite i taget. Börja med en liter vatten och ha koll på hur linserna tjocknar. Resultatet ska bli krämigt och vissa linser behöver röras i mer än andra för att uppnå detta.

Koka upp och låt koka på medelvärme ca 5-10 minuter, häll därefter i hackad morot eller grönkål. Koka en stund till under lock. Rör om hela tiden så att linserna blir mosiga och daalen krämig. Späd med mer vatten vid behov. 

Vi äter röd daal året om. På sommaren serveras den med en stor sallad och på vintern tillsammans med basmatiris. Lunch som middag går också fint.

Fänkål och svartpeppar främjar god matsmältning och balanserar varandra. Ingefära och gurkmeja stärker immunförsvaret och tillför smakerna skarpt respektive sammandragande.

Tahini eller jordnötssmör?

Enligt ayurveda skapar jordnötter tamas och är svårsmält för kroppen. Men måttfullhet är också en viktig del av det matmedicinska konceptet. Just till röd daal föredrar jag tahini, det vill säga sesam-smör. Det ger en söt umamismak till grytan. Men det är såklart en smaksak. Prova dig fram.

För alla?

Receptet på röd daal är stärkande och närande mat för gravida och nyblivna mammor.

Vill du lära dig mer om ayurveda för graviditeten eller efter förlossning? Läs om våra kurser här. 

Om du testar det här receptet låt oss veta hur det blev i kommentarerna!

Kom ihåg att länka till artikeln om du delar receptet. Du kan också tagga oss på instagram: @yogamamas.se 

Där lägger vi upp mer matinspiration från den matmedicinska traditionen.

Namaste,

Magdalena


gravidyoga kurs

Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoga Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoga Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoga Mamas.

Sanningen om förlossningsdrinken

När jag studerade med holistiska barnmorskor och medicinkvinnor i Latinamerika fick jag tillgång till ett recept på förlossningsdrink. Receptet ser säkert lite olika ut över världen men har ricin som den gemensamma nämnaren. Ricinolja är en medicin som vi använder inom traditionell läkekonst för olika besvär hos kvinnor. Den är också starkt laxerande och kan tas som den är (i liten dos) för naturlig igångsättning men allt fler hör talas om drinken och frågar efter ett recept på förlossningsdrink. 

Hur används ricinolja?

Överlag avrådes bestämt att ta ricin invärtes. I min tradition använder vi oljan utvärtes för att behandla till exempel cystor, inflammationer, artrit och andra pitta-överskott. Bönan som oljan kommer från är giftig men oljan är helt giftfri och går därför fint att använda på det här viset. 

Disclaimer: Du tar drinken på egen risk och efter eget bevåg. För vissa händer ingenting medan för andra kvinnor startar drinken igång förlossningen. Som alltid beror det mycket på när bebis är redo, och hur väl du förberett er båda under resans gång.  

Läs mer -> Hur förlossningsförberedelse kan minska smärta

Recept på förlossningsdrink
Det finns även andra örter som kan hjälpa till att starta förlossning naturligt.

Recept på förlossningsdrink

Kom ihåg att rådfråga din holistiska barnmorska och/eller doula som har kunskap i traditionell medicin om alternativ, innan du tar drinken. Jag vill också be dig att lyssna på din kropp och ditt barn. Jag har stor förståelse för att en vill undvika medicinsk igångsättning och förlossningsdrinken är ett bra alternativ när du gått “över tiden”. Vanligen används ricin eller förlossningsdrinken av kvinnor som är +41 veckor. 

2 msk Ricinolja

2 msk Champagne

2 msk Aprikosjuice

Blanda väl och sätt din intention tydligt innan du ber medicinen verka. Drick sedan upp till 3 gånger med minst en timmes mellanrum. Håll dig nära toaletten eftersom ricin sätter igång tarmarna. Rör på dig under tiden, mjukt och stilla med exempelvis Camel Walk eller cirklar. 

Du kan utesluta champagnen om du vill och aprikosjuicen kan bytas mot apelsinjuice. 

Ett första alternativ till förlossningsdrinken kan vara att mjukt massera magen och livmodern med varm ricin olja tills att du får sammandragningar. Använd svepande rörelser med händerna uppifrån och ner och upprepa massagen med oljan var 5-10 minut tills dess att sammandragningarna är regelbundna. 

Prenumerera på våra artiklar här.

Naturlig igångsättning

Sammanfattningsvis är den så kallade förlossningsdrinken en stark medicin som verkar fungera som naturlig igångsättning för vissa kvinnor. Ovan nämnda recept på förlossningsdrink är det recept som mina lärare har delat med mig, det finns säkert fler versioner. Ricin bör undvikas under hela graviditeten, både utvärtes och invärtes. Sanningen om förlossningsdrinken har således två sidor.

Det finns många sätt att förbereda sin kropp och bebis på att föda i tid. Att göra sin förlossningsförberedelse från tidigt i graviditeten är något vi förespråkar här på Yoga Mamas. I kursen Förlossningsförberedande Gravidyoga får du tips på hur du kan föda i tid. 

Namaste,

Magdalena

gravidyoga kurs

Några av våra källor:

Arvigo therapy

homesweethomebirth

Magdalena Chandrakaí, Curandera och utbildad i Mayan Uterine Massage

Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoga Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoga Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoga Mamas. 

Hur förlossningsförberedelse kan minska smärta

Den här artikeln går igenom din holistiska förlossningsförberedelse. Att förbereda inför förlossning och moderskap behöver nämligen vara just det; holistisk. Med det menas att förberedelserna gäller kropp, själ och sinne för förändringen du står inför. Först då är du redo att föda lugnt och tryggt, på dina villkor. Tipsen i den här artikeln kommer därmed hjälpa dig reda ut vad du vill med din förlossning och att kommunicera detta till de du vill ha med dig som stöd, och till barnet. 

Innehåll:

 1. Trygghet och Kunskap
 2. Mental och andlig förlossningsförberedelse
 3. Kroppslig Förlossningsförberedelse
 4. Postnatal Förberedelse
 5. Holistisk förlossningsförberedelse

Trygghet och kunskap

Rädsla för smärta försvinner genom att vara väl förberedd. All eventuell rädsla eller oro kan du helt eliminera genom att vara väl förberedd- själsligt, mentalt och kroppsligt. Därmed minskar också den upplevda smärtan, eftersom dess fokus är bortplockat. 

För att följa med i graviditetens rytm och konstanta förändring är en bra gravidyoga-kurs till god hjälp. Att dessutom börja tidigt med sin förlossningsförberedelse är en del av den mentala processen. Därmed bör en bra gravid-kurs innehålla både stöd för graviditeten och förlossningsförberedelser. Yoga Mamas Förlossningsförberedande Gravidyoga kurs guidar dig ödmjukt i din gravidresa ända fram till förlossningen och tiden efteråt. 

Självstudier

I yogan kallas självstudier för Swadyaya. Det är ett koncept som innebär att en studerar sig själv, självet, jaget och görs exempelvis genom de heliga skrifterna. Det finns många sätt att studera sig själv och här på Yoga Mamas föreslår vi en pedagogisk blandning av teori och praktik. 

Genom dina självstudier under graviditeten skapar du förståelse för kroppen, barnet och processen. Du återtar kunskapen som är varje kvinnas födslorätt, och därmed din makt, när du lär dig om din kropp och födandet. När du själv tar ledningen och ansvaret för dina studier, vad du vill lära dig mer om och sätta det i praktik blir du kraftfull och trygg i dig själv. Det är viktigt för oss på Yoga Mamas att stötta den processen och därför är vår Förlossningsförberedande Gravidyoga kurs självstudiebaserad. I kursen tipsar vi också om gravidböcker att läsa och forum att ta del av för vidare information. 

Vila

Vilan kan vara många saker. Det kan vara att vila kroppen. Eller huvudet. Eller själen. Eller alltihop. Eftersom tiden vi lever i är full av mental stimuli är det svårt för kroppen att kunna vila helt utan att stänga av dessa stimuli. När vi pratar om att vila syftar vi därmed till sömn, meditation, avslappningsövningar eller yoga nidra

När din kropp får regelbunden vila i den stora förändring och påfrestning som den går igenom under graviditeten kan den anpassa sig och integrera förändringen. Regelbunden vila och yoga nidra under din graviditet ger styrka till kroppen som således blir redo när det är dags. Att föda barn kräver styrka och en del av din förlossningsförberedelse bör därför vara att vila ofta. Då kommer både du och ditt barn känna tillit till din kropp. I kursen Förlossningsförberedande Gravidyoga är vilan som en röd tråd och låter dig landa i dig själv. 

förlossningsförberedelse med partner

Tillit till de som närvarar vid förlossningen

Många litar inte på sin partner, att hen ska vara ett stöd under förlossningen. En sådan känsla och situation är en svag länk och kan rubba din trygghet. Om du har en partner anser vi att ni är ett team. Ett team som skapat barnet tillsammans och som ska välkomna barnet tillsammans. Det är därmed din roll som födande att berätta för din partner vad du vill, hur du vill ha hens hjälp och stöd och helt enkelt involvera hen i din förlossningsförberedelse. 

På samma vis kan du skapa trygghet med din barnmorska, doula och/eller annat stöd som ska närvara vid förlossningen. Yoga Mamas kurs Förlossningsförberedande Gravidyoga innehåller även en modul med övningar för er att göra tillsammans. Ni som är teamet; du och din partner eller du och din stödperson. Övningarna hjälper er att kommunicera era önskemål och förväntningar, och skapar därmed en trygghet för er båda inför förlossningen. 

Mental och andlig förlossningsförberedelse

De mentala och andliga förberedelserna inför förlossning handlar om att ta kontakt med sina sinnen, att arbeta med visualisering, stärkande ord, fokus och intention. Det är som gympa eller yoga för hjärnan och själen. Helt enkelt för att få bort gammal programmering som rädsla eller oro och istället skapa nya muskler (tankar och känslor) av positivitet och glädje. 

Förlossningsförberedelse med ord och fokus

Genom orden vi väljer att mata oss själva med väljer vi vår verklighet. Ayurvedan berättar att våra tankar är som mat för sinnet. När vi lyssnar på våra tankar bearbetas maten och kommer ner till hjärtats plats, Anahata Chakra, där de blir till känslor. Efter att ha levt med känslorna en tid lagras de i bäckenområdet som en emotion. Det kan vara en förklaring till att vi håller så mycket fysiska och emotionella spänningar i just bäckenet. 

Hur som helst kan vi med den vetskapen medvetet ändra vår verklighet. Helt enkelt genom att ändra våra tankar. Eftersom tankar består av ord söker vi då efter positiva och stärkande ord som ger glädje. Hur skulle du vilja ha din förlossning? Hur vill du föda? Skriv ner svaret på de frågorna och sök efter ord som känns peppande och positiva.

Kommunicera med barnet

Kommunikation innefattar både verbal och ickeverbal kommunikation. Den ickeverbala delen utgör ca 60-70% av det vi vill förmedla och är därmed en viktig förmåga att stärka upp. Första tiden med ditt barn är det genom intuition och det ickeverbala som ni kommunicerar med varandra. Lär du dig redan under graviditeten hur du ska lyssna på ditt barn är det därför också lättare för er sedan.

Du kan stärka kommunikationen med barnet i magen genom gravidyogans rörelser, andningsövningar, meditation och vibrationer. Rörelser går vi igenom längre ner i artikeln. Du är också välkommen till yogakursen som vägleder er båda till regelbunden praktik. 

Skapa ljud till ditt barn

Kommunikationen stärks också genom att prata med barnet. Hen får höra din röst, dina unika vibrationer och de vackra vibrationerna från de stärkande ord du valt. Tillsammans skapar ni då en trygg verklighet att välkomna er födelse till. De affirmationer eller positiva ord som du använder för att stärka dig själv ger således ett budskap till barnet du bär på. Eftersom du nu övar upp din förmåga att lyssna på barnet kanske hen berättar för dig vilka ord ni ska använda?

Orden hjälper dig hålla fokus på en positiv förlossningsupplevelse. På samma vis fungerar det när vi sjunger mantran och skapar ljud/vibrationer i kroppen. Därför lägger vi stor vikt vid det i vår Förlossningsförberedande Gravidyoga kurs. Och i en av övningarna skapar vi en vision board tillsammans med partner eller stödperson för att frammana ett tydligt fokus hos båda.

Kroppslig förlossningsförberedelse

Gravidyoga och förlossningsförberedande yoga ger plats och redskap till att vara närvarande i graviditetsupplevelsen och dess förändringar. Det i sig är en kraftfull förlossningsförberedelse. Således när du har din regelbundna gravidyoga praktik landar du i tryggheten av närvaro och acceptans. Kroppen blir inte bara lugn av vilan men stark av yoga övningarna och andningsteknikerna. Att enbart öva på att squata sista veckan innan BF är liksom inte tillräckligt. I synnerhet inte om du inte är van vid att squata. 

förlossningsförberedelse

Malasana Squat 

Squat är människans mest naturliga sitt-och viloposition. Här har vi kraft, balans och avslappning. Kvinnor har i alla tider suttit mycket i squat för att utföra visst arbete, som att tvätta kläder, plantera eller skörda och för att föda barn. Nutidens människa squattar inte lika ofta. Det är synd eftersom positionen stärker bäcken, höfter, rygg och bäckenbotten. Det är en viktig del av kvinnans hälsa helt enkelt. I yoga för gravida presenterar vi Malasana Squat så här:

Stå på alla fyra på din yogamatta och gunga dig mjukt bakåt på fötterna till en squat. Kom brett isär med fötterna så att höfterna får plats. Låt om möjligt tårna peka framåt och sjunk ner med rumpan. Slappna av.

Om du inte kommer ner med hälarna till golvet kan du lägga en hoprullad filt under fötterna. Låt handflatorna mötas i Namaste och ta tre fulla andetag här. Känn hur diafragman och magen får plats att röra sig med andetaget. 

Gunga sedan mjukt från sida till sida för att öppna upp höfter och bäcken. Gunga även fram och tillbaka över foten. Kom ur positionen på samma sätt som du kom in: tillbaka till alla fyra. Vila eventuellt i barnets position. 

Camel Walk 

Den här övningen kräver koncentration eftersom vi går långsamt samtidigt som vi gör cirklar. Kombinationen lättar på eventuellt tryck i ländryggen och främjar god sömn. Du kan göra den under hela graviditeten och under förlossningen. Yoga övningen är bra för att spara energi och skapa rörelse samtidigt. 

Stå ungefär höftbrett isär med fötterna längst bak på yogamattan. Andas fulla yogiska andetag. Känn dina fötter och kontakten du har med mattan eller golvet.

Rulla bäckenet långsamt i en full cirkel framåt-bakåt. Det vill säga: dra pubisbenet framåt och uppåt mot naveln och skjut ut svansen när cirkeln går bakåt. En full cirkel är ett fullt andetag av in- och utandning.

När du har fått kläm på cirklarna börja gå med hela foten på mattan. Lyft långsamt en fot i taget och sätt ned först hälen och sedan hela foten och tårna. Fortsätt göra cirklar med bäckenet medan du går.

Gå mjukt i takt med ditt andetag till mattans främre kant. Därefter går du bakåt lika långsamt och medvetet till din startpunkt.

Förlossningsförberedande yoga görs med fördel dagligen under de sista veckorna av graviditeten. Och är då en holistisk blandning av ljud, rörelse, andningsövningar, vila och fokus. Under kursen Förlossningsförberedande Gravidyoga får du hjälp med att hitta rätt övningar för dig och din graviditet. Du har också möjlighet att återanvända materialet om och om igen. 

Postnatal förberedelse

Det är en god idé att redan nu börja fundera på hur du och ni vill tillbringa tiden efter bebis har anlänt. Eftersom både du och barnet rest genom en återfödelse och stor kroppslig förändring behövs mycket vila. Då kan det vara skönt med ensamhet och stillhet första dagarna. För att anhöriga ska förstå det behöver du berätta tydligt hur du vill ha det och hur de kan stötta dig.  

Börja också förbereda de örter, oljor och mat som du vill ha hemma och redo för att ta hand om dig själv på ett så bra sätt som möjligt. Troligen vill du fortsätta dricka ditt hallonblads-té och efter att blödningen slutat kanske också göra ett Yoni Steam. Läs vår e-bok i postnatal återhämtning för att få tips och råd hur du stärker kroppen efter förlossning. Du hittar den här. 

Holistisk förlossningsförberedelse

Sammanfattningsvis handlar förlossningsförberedelse om att skapa trygghet och tillit. Tack vare trygghet och tillit kan all eventuell rädsla eller oro försvinna. Därmed minskar också den upplevda smärtan, eftersom fokus inte längre finns. Trygghet och tillit skapas genom att vara väl förberedd- själsligt, mentalt och kroppsligt.

Här på Yoga Mamas är målet att alla gravida kvinnor ska känna trygghet och tillit till sin kropp för att vara aktiva födande. Vår Förlossningsförberedande Gravidyoga kurs hjälper dig med det. Det är en holistisk utbildning för välmående under hela graviditeten, förlossningen och vidare. 

Att förlossningsförberedelse är holistisk, det vill säga en integrerad praktik av mentala, själsliga och kroppsliga förberedelser, är avgörande för att trygghet, styrka och tillit ska infinna sig och stanna. Yoga och Ayurveda för gravida innehåller allt det. Vila och rörelse som gör kroppen stark och frisk, mantran/ord och meditation som ger fokus och mental styrka, och möjligheten till självstudier som gör att du själv tar rodret i din gravidresa. 

Namaste


gravidyoga kurs

Några av våra källor:

Magdalena Chandrakaí, kommunikatör och grundare av Yoga Mamas

Yoni Shakti, Uma Dinsmore-Tuli

Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoga Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoga Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoga Mamas.

Gravidyoga online

Passar det dig att göra din gravidyoga online, från ditt hem eller där du befinner dig? Under osäkra corona-tider väljer många gravida att minska sina sociala aktiviteter och möjligheten finns att göra sin gravidyoga hemifrån istället. Vi ser också att självstudie-kurser är en växande trend globalt, fördelarna med att själv planera in yogan i sin dagsrytm är många. Därför har vi skapat e-kurser för gravida, nyblivna mammor och kvinnor som vill utveckla sin självpraktik. Du hittar alla kurser här.

Förlossningsförberedande Gravidyoga online kurs

Vår förlossningsförberedande gravidyoga-kurs är för gravida som vill studera sin kropp och vara väl förberedd inför graviditetens faser och inför förlossningen. 

Kunskap och förberedelser ger trygghet och fokus, därmed ger den här kursen dig verktyg till att hantera smärta och bli av med eventuell rädsla eller oro. Du lär dig att lita på och bli trygg i din kropp, vilket också gör att du kan njuta av din graviditet och fördjupa bandet till ditt barn.

gravidyoga online
Glädje, Flöde, Trygghet i din graviditet

Fördelarna med att göra gravidyoga hemifrån

Vi vill påstå att det här är den enda förlossningsförberedande kursen du behöver, det viktiga är trots allt ditt fokus och engagemang. Samtidigt är kursen är ett bra komplement till den träning eller yoga du redan gör, hemma, i gravidyogaklassen eller både och. Övningarna fokuserar på närvaro, flöde och styrka. De är enkla och specifika för gravidkroppen och passar således bra för både nybörjare som erfarna yoginis. 

Gör kursen i din egen takt och studera på ditt sätt. Återkom till lektionerna hur ofta du vill och använd de delar av materialet som du behöver, när du behöver. Ett exempel kan vara att lyssna på din yoga nidra varje dag efter lunch. Modulerna är uppdelade i olika medier såsom ljudfiler, pdf och videos för att materialet ska vara lättsmält och användbart utan att apparaten behöver vara närvarande hela tiden. 

Eftersom du har tillgång till alla moduler direkt kan du också välja själv hur du vill lägga upp dina lektioner, men kursen inleds med ett förslag på hur du bäst tar del av innehållet. 

Andra fördelar med att göra gravidyoga online i vår Förlossningsförberedande Gravidyoga-kurs är att du får tillgång till så mycket mer än det en hinner prata om i klasserna. Till exempel får du möjlighet att fördjupa dig i ayurveda för gravida eftersom en hel modul handlar om ayurvedans vetenskap kring mat och rutiner. Vi har också tips till er som vill föda hemma. 

Gemenskapen finns ändå!

Var med i gemenskapen och delta i våra LIVE-sändningar där Magdalena guidar meditationer, yoga nidra och svarar på frågor/funderingar en gång i månaden. 

Yoga Mamas har en online community där kursare samlas för att tala om sina upplevelser, utbyta erfarenhet, tips och info, och lära känna varandra för de som vill det. Dessutom bjuder vi in till gratis meditationer, webinars och annat smått och gott endast för våra medlemmar. Medlemskapet är för evigt så när du och din bebis är sugna på att yoga tillsammans igen efter förlossningen möts vi på samma ställe. 

Läs också Yoga För Dig-guiden till yoga online.

Lär dig förstå din kropp och ta makten över ditt födande

Lär dig fastställa dina rutiner för din ständigt förändrade rytm med hjälp av ett ayurvediskt schema, gällande mat, sömn och din yogapraktik. 

Lär dig att lyssna på och följa din kropp och ditt barn. 

Lär dig att lita på din kropp, dig själv och ditt barn. 

Lär dig skapa ett tryggt och välkomnande utrymme för dig själv och ditt barn. 

Lär dig hur du ska göra för att motverka foglossningar (eller bli av med!) och stärka bäckenbotten.

Lär dig hur du kan använda andetaget för att följa med i kroppens expansion, varför detta är viktigt, och hur du använder andningen som redskap i förlossningen.

Lär dig konsten att vila och hur du sover gott genom hela graviditeten (mer eller mindre iaf!). 

Lär dig möta sammandragningar och därmed ge möjlighet till effektiva (och naturliga) sammandragningar. 

Lär dig om din mentala, fysiska, emotionella och andliga kraft, varför dessa är viktiga för förlossning och moderskap, och hur du använder dem. 

och mycket mer.

Läs mer om kursen och köp här.

Namaste

gravidyoga kurs

Lyxig ayurvedisk Blåbärs-smoothie

Ayurvedisk Blåbärs-smoothie är en smoothie i balans.

Nu i början av hösten kan vi njuta av svenska skogarnas bär och både lingon och blåbär är faktiskt våra egna superfoods. Det betyder att de innehåller en hög näringshalt på en liten yta. Att göra smoothie av färska blåbär känns lyxigt nu och det här receptet är lite extra lyxigt, vilket passar sig när vinden börjar vina i trädtopparna. 

Jag brinner för att skapa matmedicin av de lokala råvarorna. I Sverige är bär troligen det bästa jag vet. De växer bra, i mängder och är riktig power medicin. Under höst och vinter känns det rimligt att äta bär dagligen för att få i sig antioxidanter och vitamin C. 

Smoothie är ju en kall måltid och bör så här års därför intas tillsammans med något värmande. Om ayurvedisk blåbärs-smoothie serveras till frukost betyder det att en också dricker varmt ört-te, och kanske rostar sina smörgåsar. I den matmedicinska traditionen vill vi nämligen balansera varmt och kallt. Det kan vi också göra med våra val av kryddor och råvaror. 

Ayurvedisk Blåbärs-smoothie till ca 1 stor och 1 liten person

Ayurvedisk blåbärs-smoothie

1 dl blåbär

8 mandlar 

2 färska dadlar

1 tsk maca

1 kryddmått mald kardemumma

ca 500 ml vegomjölk

Mixa alla ingredienser slätt i blender, servera direkt. 

Vill du ha den ännu krämigare, tillsätt en halv banan.

Jag väljer vegomjölk för att vi inte dricker ko-mjölk i min familj. Växtbaserad mjölk har en naturlig sötma, och tillför därmed smaken söt, snarare än mejeriprodukter som skulle skapat smaken sur. I matmedicinsk tradition vill vi inte heller blanda mejeriprodukter med frukt och bär eftersom det blir för surt i magen. 

Maca är en rot från sydamerika som jag oftast har i mina smoothies och bakverk. Den tillför en karamellig smak och en rad näringsämnen såsom vitaminerna  B1, B2, B3, B6, C, E, omega 3, 6 och 9 och mineralerna zink, fosfor och magnesium för att nämna några. 

Det här receptet är utmärkt för småbarn, och passar även för graviditeten eftersom den tillför mycket energi, vitaminer och främjar god matsmältning. Med en sån här smoothie har du som gravid redan fått i dig en tredjedel av den rekommenderade dagliga dosen dadlar! Även i postpartum är en sån här energiboost utmärkt mellanmål. 

Vill du ha mer tips på ayurveda för graviditeten eller efter förlossning? Läs om våra kurser här. 

ayurvedisk blåbärs-smoothie

Självklart kan bären bytas ut mot andra bär, eller varför inte blanda. Vilka är dina favoritbär? 

Om du testar det här receptet låt oss veta hur det blev i kommentarerna!

Kom ihåg att länka till artikeln om du delar receptet. Du kan också tagga oss på instagram: @yogamamas.se 

Där lägger vi upp mer matinspiration från den matmedicinska traditionen.

Namaste,

Magdalena


gravidyoga kurs

Några av våra källor:

Essential Ayurveda, Shubhra Krishan

Magdalena Chandrakaí, matkreatör & utbildare i holistiskt välmående

Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoga Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoga Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoga Mamas.