Vad är Yoga för kvinnor?

Yoga för kvinnor är yoga-terapi för en hälsosam menstruationscykel, för att stötta graviditet och postpartum och för att komma i kontakt med den kvinnliga sexualiteten och fertiliteten. Yogan är för god bäcken-hälsa, ett balanserat hormonsystem och för att stötta livsförändringar eller trauman av olika slag. Yoga för kvinnor är en kraftfull väg och upplevelse till andligt bemyndigande och själv-kunskap. Yoga Mamas kurser håller basen i yin yoga och womb yoga. 

Vad är Womb Yoga?

Womb betyder livmoder på engelska. Ordet womb/livmoder härstammar från ord och betydelser för tempel / helig plats i flera urspråk och traditioner över världen. Till exempel är ordet för tempel på sanskrit garbha-grha (womb). Vi behåller namnet och konceptet Womb Yoga för att hedra lärarens värdefulla arbete, och för dess vackra enkelhet. Likväl är yoga för kvinnor hos oss en unik tolkning av många års arbete med kvinnohälsa och traditionella terapier. 

Womb Yoga är en blandning av hatha yoga, dans, ayurveda och tantra.

Womb Yoga är skapad och etablerad av Uma Dinsmore-Tuli, brittisk yogalärare och författare. Uma har arbetat med yoga och yoga för kvinnor och barn i över 30 år. I sitt arbete och sin egen yoga-practice såg hon ett stort behov av en yogaform för hela kvinnan. Hon utvecklade därför Womb Yoga terapin som hedrar och firar Kvinnan och alla hennes cykler genom livet. Hennes lära har dessutom förgrenat sig i att utbilda lärare i Womb Yoga Therapy, Gravidyoga, Mama-Baby Yoga och Familjeyoga.

Uma är författare till ett flertal böcker, bland annat Mother’s Breath och Yoni Shakti där hon har sammanställt många års forskning, sin egen och andras, för att hitta ett integrerat sätt att utforska yoga för kvinnor. Det är hennes arbete, både genom självstudier, online och i fördjupningskurser, som Magdalena studerat intensivt och tagit med sig sitt eget resultat till Yoga Mamas.

yoga för kvinnor

Yoga för kvinnor i alla faser av livet

Womb Yoga är helt enkelt yoga för kvinnor i alla faser av livet; från menarken till klimakteriet och vidare. Vår yoga är skapad av kvinnor och för kvinnokroppens fantastiska form och behov. Kvinnor flödar i cykler, hela tiden och hela livet. Den yoga och vägledning som vi erbjuder här på Yoga Mamas är en systerlig hand genom dessa flöden och cykler. Vi vill att alla kvinnor ska älska sin kropp, se sig själv som den Gudinna hon är och ständigt expandera i sin unika kraft. Därför delar och undervisar vi de visdomar och traditioner som våra äldre mödrar och systrar fört vidare till oss. När du är redo att själv vara en aktiv del av den cykeln är du välkommen till våra yin yoga-kurser

Läs mer: Swadyaya Självpraktik Yogakurs

Yoga för kvinnor ger dig:

 • ökad vitalitet, ork, glädje & energi.
 • kontakt med de djupa magmusklerna och musklerna i vaginan.
 • kontakt med den feminina kraften inom dig.
 • balanserat hormonsystem.
 • förbättrad sömn, koncentration och närvaro i din kropp.
 • återhämtning och verktyg att föra in vilan i din vardag.
 • direkt kontakt med dina tre nedersta chakra (och därmed också resterande fyra).
 • andetag som ökar syre och avslappning i kroppen.
 • möjlighet att frigöra spänningar och emotionella blockeringar i kropp, sinne, själ.
 • lugn och harmoni.
 • förståelse för din kropps cykler och hur vi lever och rör oss enligt dessa.
 • ökad fertilitet & kontakt med din sexualitet.
 • verktyg att snabbt och tryggt stärka kroppen efter graviditet och förlossning.
 • självkärlek & en plats där du tillåts komma hem till dig själv.

I våra asanas lägger vi fokus på att stärka fötter och bäcken, inklusive bäckenbotten, på ett kärleksfullt och effektivt vis. Rörelserna är flödande samtidigt som de ger stabilitet.

Se våra videos och följ oss på instagram.

Vi använder yinyoga positionerna för att frigöra spänningar i bäckenområdet och skapa djup avslappning. Heliga mudras (hand-och fot rörelser) är också en viktig del av flödet för att frigöra energi och rikta sitt fokus. Pranayama, eller andningstekniker, är också en viktig del av yogakurserna för att lära sig styra sig själv, vara i kontakt med sin kropp och lösgöra emotioner och spänningar. I gravidyogan gör vi särskilt lämpade andningsövningar för att skapa mer utrymme för andetaget och förbereda för förlossning. Medan vi i den postnatala yogan vägleder mammor och bebisar att andas tillsammans på ett lekfullt och harmoniskt sätt. 

Cirkeln sluts

Yogan stöttar, när och stärker oss in i menstruation, in i fertilitet och genom graviditet, förlossning och postpartum. Läran från kvinnoyogan finns här i varje övergång och transformation i livet; när barnen kommit, växer, blir unga, vuxna och flyttar ut; när klimakteriet kommer och barnbarnen. Och så sluts cirkeln, igen och igen….

Womb Yogan tillsammans med traditionell kvinno-läkekonst från Latinamerika och yin yoga-terapi utgör en bas för Yoga Mamas undervisning. Magdalenas egen erfarenhet och utveckling av yoga för kvinnor har dessutom format materialet och utformningen av våra yogakurser

Namaste

WY kan mycket väl praktiseras av män som känner sig kallade till den här yogaformen. Men jag har valt att vända mig till kvinnor. Även kvinnor som inte längre har sin livmoder är välkomna till Womb Yogan.
Yoga efter förlossning

I den här artikeln går vi igenom vad yoga innebär i den tidiga postnatala perioden, det vill säga precis efter förlossningen. Övningarna är lämpliga direkt när du känner dig redo. Yoga efter förlossning har fokus på snabb återhämtning och vila. Först när du slutat blöda och känner behov av att röra på dig är det lämpligt med fler och andra yogaövningar.

Innehåll: 

1.Vad är postnatal yoga?

2.Yoga Nidra

3.Yoga och amning

4.Yogaövningar efter förlossning

5.Yoga vidare efter förlossning

Vad är postnatal yoga?

Med postnatal yoga menas yoga efter förlossning. Den post-natala perioden är med andra ord tiden efter-födandet. Hela postpartum, alltså tiden efter barnet lämnat din kropp, kan sträcka sig uppåt tre år. Läkeprocessen ser olika ut för oss alla. I den här artikeln hanterar vi endast den tidiga delen av postpartum. 

Läs mer -> Träna efter förlossning

I postnatal yoga hos Yoga Mamas lägger vi vikt vid lek, närhet och kommunikation tillsammans med barnet. Yoga efter förlossning är således ett sätt att fördjupa bandet till sitt barn. Genom att låta bebis vara med i din yogapraktik blir du mer lyhörd till barnets behov och sätt att kommunicera. Och samtidigt blir barnet van vid att du gör din yoga. 

Yogaövningarna för tiden efter förlossning är också till för att stärka kroppen. Genom rörelser, lek, andning och meditationer stärker du dig fysiskt, mentalt och själsligt i rollen som mamma. I hela den fjärde trimestern, de tre första månaderna, handlar yogan om att livmodern ska gå tillbaka till sin normala storlek och plats. Samtidigt vill vi såklart läka övriga belastningar som kan ha uppstått, så som sprickor eller framfall.

Läs mer-> Ladda ner gratis e-bok Den Fjärde Trimestern

Yoga Nidra

Yoga Nidra gjorde du i bästa fall under större delen av graviditeten och vet hur effektiv vila det är. Fortsätt med din yoga nidra-praktik efter förlossningen, i synnerhet om du har svårt att sova eller komma ner i varv. I kursen Den Fjärde trimestern: Yoga & Ayurveda för mor och bebis ingår en guidad yoga nidra på ljudfil. Du kan också lyssna på en live-inspelning här. 

Att sova när barnet sover, och vila när barnet vilar är många överens om. Men vad innebär det i praktiken? Ditt barn ger en indikation på hur mycket du också behöver vila så se hens mönster. Troligen sover bebis rätt så mycket och ofta i den tidiga postnatala perioden. Ni har båda varit med om en stor åter-födelse och du behöver således också mycket sömn. Sömn läker kroppen snabbt och effektivt eftersom vävnader kan stärkas igen. Med yoga nidra når du ett stadie mellan sömn och vakenhet som ger lika mycket återhämtning som flera timmars djupsömn. Om du har tjugo minuter, gör därför din yoga nidra. 

Vila med barnet

Yoga efter förlossning här hos Yoga Mamas innebär också att vi lär oss att vila tillsammans med vårt barn. Flera kvinnor har fått insikter som “ÅH! Jag kan ju faktiskt göra vilan och rörelserna tillsammans med barnet!” Det är uppskattat från bägge håll. Yogaövningarna längre ner kommer visa dig hur. Det är viktigt att inte ta ut sig under den här tiden utan att lyssna till kroppen och låta bäckenet ta den tid det behöver för benen ska slutas samman igen. Likaså magmusklerna behöver gå ihop. Låt det ta den tid det tar och lyssna på kroppen och ditt barn. Djupavslappningsmetoden yoga nidra hjälper dig med det. 

Yoga och amning

Jag har tidigare sagt att amma är styrketräning och träning i god hållning. Amning är helt enkelt det naturliga sättet att träna efter förlossning, och är i allra högsta grad yoga. När vi ammar praktiserar vi nämligen yoga-grenen Bhakti som betyder total hängivelse till det gudomliga (barnet). Amma mycket och ofta så att livmodern minskar, oxytocinet flödar och hjälper kroppens läkprocess.

När du ammar har du ett utmärkt tillfälle att göra din postnatala yoga. Tänk på att sitta bra med stöd under armarna och barnets huvud. Då kan ni båda stanna i positionen länge eftersom ni är bekväma och nöjda. Stödet hjälper dig att stärka hållningen. 

Sitt som när du mediterar: känn sittbenen stadigt mot underlaget, sträck hjässan upp, förläng ryggraden och andas. Sitter du på en stol, så ha båda fötterna i golvet. Sitter du på golvet kanske du vill ha en vägg bakom ryggen. 

Läs mer om yoga och amning här. 

yoga efter förlossning

Meditera

Från din bekväma amningsposition kan du nu göra andningsövningar. De så kallade fulla yogiska andetagen aktiverar de abdominala musklerna, diafragman och hela bröstkorgen. Därför är andningen ett sätt att tona och stärka dessa muskler. Dessutom får du mer syre och lugnar nervsystemet. Är du lugn så är bebis lugn. Så passa på att göra yogiska andetag, där du andas in och ut genom näsan, medan du ammar. 

Ujjayi pranayama, yogiska andetag och ljudmeditation finns beskrivna i e-boken Den Fjärde Trimestern som du hittar här. 

Yogaövningar efter förlossning

Vi ”tränar” aldrig magmusklerna i den postnatala perioden och yogan. Efter det att benen i bäcken och magmusklerna gått tillbaka finns yogaövningar som ger utmaningar men aldrig påfrestningar. I yoga-terapi för kvinnokroppen arbetar vi med vaginala lyft eller toningar för att stärkas inifrån och ut. På liknande vis stärker vi magmusklerna och hela bäckenbotten, inifrån och ut. Men allra först, de första veckorna efter förlossning, då handlar yogan om att vila och sträcka ut kroppen försiktigt. Här beskriver jag två yogaövningar som du enkelt kan göra hemma. För mer yoga efter förlossning köp kursen Den Fjärde Trimestern: Yoga & Ayurveda för mor och bebis här. 

Semi Supine Savasana /Viloposition

Ligg på rygg med fötter och smalben på soffan eller en hög med kuddar. Låt knävecket omsluta kanten på soffan eller kuddarna. Låt hälarna mötas och knäna falla ut naturligt åt sidorna. 

Andas fulla andetag, in genom näsan och ut genom munnen. Låt andetaget bli långsammare och djupare och känn hur ländryggen slappnar av. Låt hela kroppen börjar sjunka ner i mattan. 

Om bebis vill vara med, lägg hen på bröstet. Håll fokus på din andning. Ligg kvar så länge du behöver och har möjlighet.

Vår postnatala variant av Savasana (“död mans ställning”) lättar på tryck eller spänningar i ländryggen och trötta fötter. Yogapositionen låter er också skapa närhet och trygghet.

Sträck ut ryggen

Ligg på rygg med bebis på bröstet. Placera höger fot i golvet jämte vänster lår. 

Låt ditt vänstra ben vara rakt på mattan och sträck vänster arm ovanför huvudet. Armen vilar också i matten, eller på golvet. Håll i din bebis med högerarmen. 

Andas tre yogiska andetag samtidigt som du sträcker mellan fingertoppar och tår på vänster sida. Byt sedan mjukt till andra sidan. 

Avsluta med att hålla om din bebis med båda armarna. Dra upp knäna mot magen och rulla försiktigt tillsammans från sida till sida i takt med andetaget. Rulla över helt till ena sidan för att därifrån ta dig upp till sittande. 

Denna enkla yoga övning sträcker mjukt och effektivt ut en trött mamma-rygg. Barnet brukar också tycka det är mysigt att vara med. Om inte, låt hen vila på sin filt bredvid dig istället. 

Yoga vidare efter förlossning

Yoga efter förlossning följer kroppens behov av återhämtning och återuppbyggnad. Vi fortsätter därför att lägga till och förändra yogan under hela den postnatala perioden. Ju äldre barnet blir, ju färre sovstunder och desto mer styrka krävs av dig för att lyfta och bära. Yogan fortsätter därför med att stärka ben, hållning och bäcken i takt med att barnet växer och din ork blir större. 

Redan efter några veckor, när du har slutat blöda, kan du göra Yogini Mula Bandha som finns beskrivet här. Övningen tränar de kvinnliga låsen, eller helt enkelt vaginalväggar och bäckenbotten. Tänk på att fortsätta lyssna på din kropp och vila när du behöver. Det viktiga är inte att göra mycket av dessa övningar, utan att göra rätt. Och att göra dem. 

Sammanfattningsvis, i den tidiga postnatala perioden handlar yogan om återhämtning; att vila med hjälp av yoga nidra och stärka kroppen naturligt med hjälp av amningen och andningsövningar. Det kan också kännas skönt att sträcka ut kroppen med små enkla medel som att vila med benen över soffkanten. 

I vår gratis e-bok Den Fjärde Trimestern finns fler yogaövningar för tiden efter förlossning beskrivna. Du får också tips på andra holistiska sätt att stärka kroppen som nybliven mamma. Vill du fördjupa dig i ayurveda för mammor och få vägledning i din postnatala yoga är kursen Den Fjärde trimestern: Yoga & Ayurveda för mor och bebis för dig. Läs mer om den här. 

Ta en dag i taget och lycka till!

yoga efter förlossning

Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoga Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoga Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoga Mamas.

Enkel röd daal

En enkel röd daal är snabbmat hemma hos oss. Det går fort att göra, är gott och jordande, och alla älskar det! När fantasin tryter är det röd daal som hamnar på middagsbordet.

Vi serverar daal eller grytor av olika slag med basmatiris eller en matig sallad eller bröd. Det beror på saker som årstid, tid på dygnet och hur det ser ut i kylskåpet.

Jag föredrar att göra daal sattviska, det vill säga med väl balans mellan alla grundsmakerna. I den här enkla röda daalen blir resultatet krämigt, mättande och har en rund smak.

Läs vidare: Ayurvediska Recept

Röd daal med grönkål

Recept enkel röd daal

500 g röda linser

ca 1,5 L vatten

1 msk tahini eller jordnötssmör

0.5 msk färsk riven ingefära

1 tsk gurkmeja

½ tsk spiskummin

en nypa rosa salt

lite svartpeppar

½ tsk fänkålsfrö

2 tsk tomatpuré

rapsolja

Valfri grönsak: tex 2 morötter eller 300 g hackad grönkål

Fräs alla kryddor och ingefäran i olja i en gryta. Blanda i tahini eller jordnötssmör och tomatpuré. Rör runt till en curry-pasta och blanda därefter i linserna.

Blanda linserna noga med kryddblandningen, häll därefter på vatten lite i taget. Börja med en liter vatten och ha koll på hur linserna tjocknar. Resultatet ska bli krämigt och vissa linser behöver röras i mer än andra för att uppnå detta.

Koka upp och låt koka på medelvärme ca 5-10 minuter, häll därefter i hackad morot eller grönkål. Koka en stund till under lock. Rör om hela tiden så att linserna blir mosiga och daalen krämig. Späd med mer vatten vid behov. 

Vi äter röd daal året om. På sommaren serveras den med en stor sallad och på vintern tillsammans med basmatiris. Lunch som middag går också fint.

Fänkål och svartpeppar främjar god matsmältning och balanserar varandra. Ingefära och gurkmeja stärker immunförsvaret och tillför smakerna skarpt respektive sammandragande.

Tahini eller jordnötssmör?

Enligt ayurveda skapar jordnötter tamas och är svårsmält för kroppen. Men måttfullhet är också en viktig del av det matmedicinska konceptet. Just till röd daal föredrar jag tahini, det vill säga sesam-smör. Det ger en söt umamismak till grytan. Men det är såklart en smaksak. Prova dig fram.

För alla?

Receptet på röd daal är stärkande och närande mat för gravida och nyblivna mammor.

Vill du lära dig mer om ayurveda för graviditeten eller efter förlossning? Läs om våra kurser här. 

Om du testar det här receptet låt oss veta hur det blev i kommentarerna!

Kom ihåg att länka till artikeln om du delar receptet. Du kan också tagga oss på instagram: @yogamamas.se 

Där lägger vi upp mer matinspiration från den matmedicinska traditionen.

Namaste,

Magdalena


gravidyoga kurs

Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoga Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoga Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoga Mamas.

Sanningen om förlossningsdrinken

När jag studerade med holistiska barnmorskor och medicinkvinnor i Latinamerika fick jag tillgång till ett recept på förlossningsdrink. Receptet ser säkert lite olika ut över världen men har ricin som den gemensamma nämnaren. Ricinolja är en medicin som vi använder inom traditionell läkekonst för olika besvär hos kvinnor. Den är också starkt laxerande och kan tas som den är (i liten dos) för naturlig igångsättning men allt fler hör talas om drinken och frågar efter ett recept på förlossningsdrink. 

Hur används ricinolja?

Överlag avrådes bestämt att ta ricin invärtes. I min tradition använder vi oljan utvärtes för att behandla till exempel cystor, inflammationer, artrit och andra pitta-överskott. Bönan som oljan kommer från är giftig men oljan är helt giftfri och går därför fint att använda på det här viset. 

Disclaimer: Du tar drinken på egen risk och efter eget bevåg. För vissa händer ingenting medan för andra kvinnor startar drinken igång förlossningen. Som alltid beror det mycket på när bebis är redo, och hur väl du förberett er båda under resans gång.  

Läs mer -> Hur förlossningsförberedelse kan minska smärta

Recept på förlossningsdrink
Det finns även andra örter som kan hjälpa till att starta förlossning naturligt.

Recept på förlossningsdrink

Kom ihåg att rådfråga din holistiska barnmorska och/eller doula som har kunskap i traditionell medicin om alternativ, innan du tar drinken. Jag vill också be dig att lyssna på din kropp och ditt barn. Jag har stor förståelse för att en vill undvika medicinsk igångsättning och förlossningsdrinken är ett bra alternativ när du gått “över tiden”. Vanligen används ricin eller förlossningsdrinken av kvinnor som är +41 veckor. 

2 msk Ricinolja

2 msk Champagne

2 msk Aprikosjuice

Blanda väl och sätt din intention tydligt innan du ber medicinen verka. Drick sedan upp till 3 gånger med minst en timmes mellanrum. Håll dig nära toaletten eftersom ricin sätter igång tarmarna. Rör på dig under tiden, mjukt och stilla med exempelvis Camel Walk eller cirklar. 

Du kan utesluta champagnen om du vill och aprikosjuicen kan bytas mot apelsinjuice. 

Ett första alternativ till förlossningsdrinken kan vara att mjukt massera magen och livmodern med varm ricin olja tills att du får sammandragningar. Använd svepande rörelser med händerna uppifrån och ner och upprepa massagen med oljan var 5-10 minut tills dess att sammandragningarna är regelbundna. 

Prenumerera på våra artiklar här.

Naturlig igångsättning

Sammanfattningsvis är den så kallade förlossningsdrinken en stark medicin som verkar fungera som naturlig igångsättning för vissa kvinnor. Ovan nämnda recept på förlossningsdrink är det recept som mina lärare har delat med mig, det finns säkert fler versioner. Ricin bör undvikas under hela graviditeten, både utvärtes och invärtes. Sanningen om förlossningsdrinken har således två sidor.

Det finns många sätt att förbereda sin kropp och bebis på att föda i tid. Att göra sin förlossningsförberedelse från tidigt i graviditeten är något vi förespråkar här på Yoga Mamas. I kursen Förlossningsförberedande Gravidyoga får du tips på hur du kan föda i tid. 

Namaste,

Magdalena

gravidyoga kurs

Några av våra källor:

Arvigo therapy

homesweethomebirth

Magdalena Chandrakaí, Curandera och utbildad i Mayan Uterine Massage

Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoga Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoga Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoga Mamas. 

Hur förlossningsförberedelse kan minska smärta

Den här artikeln går igenom din holistiska förlossningsförberedelse. Att förbereda inför förlossning och moderskap behöver nämligen vara just det; holistisk. Med det menas att förberedelserna gäller kropp, själ och sinne för förändringen du står inför. Först då är du redo att föda lugnt och tryggt, på dina villkor. Tipsen i den här artikeln kommer därmed hjälpa dig reda ut vad du vill med din förlossning och att kommunicera detta till de du vill ha med dig som stöd, och till barnet. 

Innehåll:

 1. Trygghet och Kunskap
 2. Mental och andlig förlossningsförberedelse
 3. Kroppslig Förlossningsförberedelse
 4. Postnatal Förberedelse
 5. Holistisk förlossningsförberedelse

Trygghet och kunskap

Rädsla för smärta försvinner genom att vara väl förberedd. All eventuell rädsla eller oro kan du helt eliminera genom att vara väl förberedd- själsligt, mentalt och kroppsligt. Därmed minskar också den upplevda smärtan, eftersom dess fokus är bortplockat. 

För att följa med i graviditetens rytm och konstanta förändring är en bra gravidyoga-kurs till god hjälp. Att dessutom börja tidigt med sin förlossningsförberedelse är en del av den mentala processen. Därmed bör en bra gravid-kurs innehålla både stöd för graviditeten och förlossningsförberedelser. Yoga Mamas Förlossningsförberedande Gravidyoga kurs guidar dig ödmjukt i din gravidresa ända fram till förlossningen och tiden efteråt. 

Självstudier

I yogan kallas självstudier för Swadyaya. Det är ett koncept som innebär att en studerar sig själv, självet, jaget och görs exempelvis genom de heliga skrifterna. Det finns många sätt att studera sig själv och här på Yoga Mamas föreslår vi en pedagogisk blandning av teori och praktik. 

Genom dina självstudier under graviditeten skapar du förståelse för kroppen, barnet och processen. Du återtar kunskapen som är varje kvinnas födslorätt, och därmed din makt, när du lär dig om din kropp och födandet. När du själv tar ledningen och ansvaret för dina studier, vad du vill lära dig mer om och sätta det i praktik blir du kraftfull och trygg i dig själv. Det är viktigt för oss på Yoga Mamas att stötta den processen och därför är vår Förlossningsförberedande Gravidyoga kurs självstudiebaserad. I kursen tipsar vi också om gravidböcker att läsa och forum att ta del av för vidare information. 

Vila

Vilan kan vara många saker. Det kan vara att vila kroppen. Eller huvudet. Eller själen. Eller alltihop. Eftersom tiden vi lever i är full av mental stimuli är det svårt för kroppen att kunna vila helt utan att stänga av dessa stimuli. När vi pratar om att vila syftar vi därmed till sömn, meditation, avslappningsövningar eller yoga nidra

När din kropp får regelbunden vila i den stora förändring och påfrestning som den går igenom under graviditeten kan den anpassa sig och integrera förändringen. Regelbunden vila och yoga nidra under din graviditet ger styrka till kroppen som således blir redo när det är dags. Att föda barn kräver styrka och en del av din förlossningsförberedelse bör därför vara att vila ofta. Då kommer både du och ditt barn känna tillit till din kropp. I kursen Förlossningsförberedande Gravidyoga är vilan som en röd tråd och låter dig landa i dig själv. 

förlossningsförberedelse med partner

Tillit till de som närvarar vid förlossningen

Många litar inte på sin partner, att hen ska vara ett stöd under förlossningen. En sådan känsla och situation är en svag länk och kan rubba din trygghet. Om du har en partner anser vi att ni är ett team. Ett team som skapat barnet tillsammans och som ska välkomna barnet tillsammans. Det är därmed din roll som födande att berätta för din partner vad du vill, hur du vill ha hens hjälp och stöd och helt enkelt involvera hen i din förlossningsförberedelse. 

På samma vis kan du skapa trygghet med din barnmorska, doula och/eller annat stöd som ska närvara vid förlossningen. Yoga Mamas kurs Förlossningsförberedande Gravidyoga innehåller även en modul med övningar för er att göra tillsammans. Ni som är teamet; du och din partner eller du och din stödperson. Övningarna hjälper er att kommunicera era önskemål och förväntningar, och skapar därmed en trygghet för er båda inför förlossningen. 

Mental och andlig förlossningsförberedelse

De mentala och andliga förberedelserna inför förlossning handlar om att ta kontakt med sina sinnen, att arbeta med visualisering, stärkande ord, fokus och intention. Det är som gympa eller yoga för hjärnan och själen. Helt enkelt för att få bort gammal programmering som rädsla eller oro och istället skapa nya muskler (tankar och känslor) av positivitet och glädje. 

Förlossningsförberedelse med ord och fokus

Genom orden vi väljer att mata oss själva med väljer vi vår verklighet. Ayurvedan berättar att våra tankar är som mat för sinnet. När vi lyssnar på våra tankar bearbetas maten och kommer ner till hjärtats plats, Anahata Chakra, där de blir till känslor. Efter att ha levt med känslorna en tid lagras de i bäckenområdet som en emotion. Det kan vara en förklaring till att vi håller så mycket fysiska och emotionella spänningar i just bäckenet. 

Hur som helst kan vi med den vetskapen medvetet ändra vår verklighet. Helt enkelt genom att ändra våra tankar. Eftersom tankar består av ord söker vi då efter positiva och stärkande ord som ger glädje. Hur skulle du vilja ha din förlossning? Hur vill du föda? Skriv ner svaret på de frågorna och sök efter ord som känns peppande och positiva.

Kommunicera med barnet

Kommunikation innefattar både verbal och ickeverbal kommunikation. Den ickeverbala delen utgör ca 60-70% av det vi vill förmedla och är därmed en viktig förmåga att stärka upp. Första tiden med ditt barn är det genom intuition och det ickeverbala som ni kommunicerar med varandra. Lär du dig redan under graviditeten hur du ska lyssna på ditt barn är det därför också lättare för er sedan.

Du kan stärka kommunikationen med barnet i magen genom gravidyogans rörelser, andningsövningar, meditation och vibrationer. Rörelser går vi igenom längre ner i artikeln. Du är också välkommen till yogakursen som vägleder er båda till regelbunden praktik. 

Skapa ljud till ditt barn

Kommunikationen stärks också genom att prata med barnet. Hen får höra din röst, dina unika vibrationer och de vackra vibrationerna från de stärkande ord du valt. Tillsammans skapar ni då en trygg verklighet att välkomna er födelse till. De affirmationer eller positiva ord som du använder för att stärka dig själv ger således ett budskap till barnet du bär på. Eftersom du nu övar upp din förmåga att lyssna på barnet kanske hen berättar för dig vilka ord ni ska använda?

Orden hjälper dig hålla fokus på en positiv förlossningsupplevelse. På samma vis fungerar det när vi sjunger mantran och skapar ljud/vibrationer i kroppen. Därför lägger vi stor vikt vid det i vår Förlossningsförberedande Gravidyoga kurs. Och i en av övningarna skapar vi en vision board tillsammans med partner eller stödperson för att frammana ett tydligt fokus hos båda.

Kroppslig förlossningsförberedelse

Gravidyoga och förlossningsförberedande yoga ger plats och redskap till att vara närvarande i graviditetsupplevelsen och dess förändringar. Det i sig är en kraftfull förlossningsförberedelse. Således när du har din regelbundna gravidyoga praktik landar du i tryggheten av närvaro och acceptans. Kroppen blir inte bara lugn av vilan men stark av yoga övningarna och andningsteknikerna. Att enbart öva på att squata sista veckan innan BF är liksom inte tillräckligt. I synnerhet inte om du inte är van vid att squata. 

förlossningsförberedelse

Malasana Squat 

Squat är människans mest naturliga sitt-och viloposition. Här har vi kraft, balans och avslappning. Kvinnor har i alla tider suttit mycket i squat för att utföra visst arbete, som att tvätta kläder, plantera eller skörda och för att föda barn. Nutidens människa squattar inte lika ofta. Det är synd eftersom positionen stärker bäcken, höfter, rygg och bäckenbotten. Det är en viktig del av kvinnans hälsa helt enkelt. I yoga för gravida presenterar vi Malasana Squat så här:

Stå på alla fyra på din yogamatta och gunga dig mjukt bakåt på fötterna till en squat. Kom brett isär med fötterna så att höfterna får plats. Låt om möjligt tårna peka framåt och sjunk ner med rumpan. Slappna av.

Om du inte kommer ner med hälarna till golvet kan du lägga en hoprullad filt under fötterna. Låt handflatorna mötas i Namaste och ta tre fulla andetag här. Känn hur diafragman och magen får plats att röra sig med andetaget. 

Gunga sedan mjukt från sida till sida för att öppna upp höfter och bäcken. Gunga även fram och tillbaka över foten. Kom ur positionen på samma sätt som du kom in: tillbaka till alla fyra. Vila eventuellt i barnets position. 

Camel Walk 

Den här övningen kräver koncentration eftersom vi går långsamt samtidigt som vi gör cirklar. Kombinationen lättar på eventuellt tryck i ländryggen och främjar god sömn. Du kan göra den under hela graviditeten och under förlossningen. Yoga övningen är bra för att spara energi och skapa rörelse samtidigt. 

Stå ungefär höftbrett isär med fötterna längst bak på yogamattan. Andas fulla yogiska andetag. Känn dina fötter och kontakten du har med mattan eller golvet.

Rulla bäckenet långsamt i en full cirkel framåt-bakåt. Det vill säga: dra pubisbenet framåt och uppåt mot naveln och skjut ut svansen när cirkeln går bakåt. En full cirkel är ett fullt andetag av in- och utandning.

När du har fått kläm på cirklarna börja gå med hela foten på mattan. Lyft långsamt en fot i taget och sätt ned först hälen och sedan hela foten och tårna. Fortsätt göra cirklar med bäckenet medan du går.

Gå mjukt i takt med ditt andetag till mattans främre kant. Därefter går du bakåt lika långsamt och medvetet till din startpunkt.

Förlossningsförberedande yoga görs med fördel dagligen under de sista veckorna av graviditeten. Och är då en holistisk blandning av ljud, rörelse, andningsövningar, vila och fokus. Under kursen Förlossningsförberedande Gravidyoga får du hjälp med att hitta rätt övningar för dig och din graviditet. Du har också möjlighet att återanvända materialet om och om igen. 

Postnatal förberedelse

Det är en god idé att redan nu börja fundera på hur du och ni vill tillbringa tiden efter bebis har anlänt. Eftersom både du och barnet rest genom en återfödelse och stor kroppslig förändring behövs mycket vila. Då kan det vara skönt med ensamhet och stillhet första dagarna. För att anhöriga ska förstå det behöver du berätta tydligt hur du vill ha det och hur de kan stötta dig.  

Börja också förbereda de örter, oljor och mat som du vill ha hemma och redo för att ta hand om dig själv på ett så bra sätt som möjligt. Troligen vill du fortsätta dricka ditt hallonblads-té och efter att blödningen slutat kanske också göra ett Yoni Steam. Läs vår e-bok i postnatal återhämtning för att få tips och råd hur du stärker kroppen efter förlossning. Du hittar den här. 

Holistisk förlossningsförberedelse

Sammanfattningsvis handlar förlossningsförberedelse om att skapa trygghet och tillit. Tack vare trygghet och tillit kan all eventuell rädsla eller oro försvinna. Därmed minskar också den upplevda smärtan, eftersom fokus inte längre finns. Trygghet och tillit skapas genom att vara väl förberedd- själsligt, mentalt och kroppsligt.

Här på Yoga Mamas är målet att alla gravida kvinnor ska känna trygghet och tillit till sin kropp för att vara aktiva födande. Vår Förlossningsförberedande Gravidyoga kurs hjälper dig med det. Det är en holistisk utbildning för välmående under hela graviditeten, förlossningen och vidare. 

Att förlossningsförberedelse är holistisk, det vill säga en integrerad praktik av mentala, själsliga och kroppsliga förberedelser, är avgörande för att trygghet, styrka och tillit ska infinna sig och stanna. Yoga och Ayurveda för gravida innehåller allt det. Vila och rörelse som gör kroppen stark och frisk, mantran/ord och meditation som ger fokus och mental styrka, och möjligheten till självstudier som gör att du själv tar rodret i din gravidresa. 

Namaste


gravidyoga kurs

Några av våra källor:

Magdalena Chandrakaí, kommunikatör och grundare av Yoga Mamas

Yoni Shakti, Uma Dinsmore-Tuli

Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoga Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoga Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoga Mamas.

Gravidyoga online

Passar det dig att göra din gravidyoga online, från ditt hem eller där du befinner dig? Under osäkra corona-tider väljer många gravida att minska sina sociala aktiviteter och möjligheten finns att göra sin gravidyoga hemifrån istället. Vi ser också att självstudie-kurser är en växande trend globalt, fördelarna med att själv planera in yogan i sin dagsrytm är många. Därför har vi skapat e-kurser för gravida, nyblivna mammor och kvinnor som vill utveckla sin självpraktik. Du hittar alla kurser här.

Förlossningsförberedande Gravidyoga online kurs

Vår förlossningsförberedande gravidyoga-kurs är för gravida som vill studera sin kropp och vara väl förberedd inför graviditetens faser och inför förlossningen. 

Kunskap och förberedelser ger trygghet och fokus, därmed ger den här kursen dig verktyg till att hantera smärta och bli av med eventuell rädsla eller oro. Du lär dig att lita på och bli trygg i din kropp, vilket också gör att du kan njuta av din graviditet och fördjupa bandet till ditt barn.

gravidyoga online
Glädje, Flöde, Trygghet i din graviditet

Fördelarna med att göra gravidyoga hemifrån

Vi vill påstå att det här är den enda förlossningsförberedande kursen du behöver, det viktiga är trots allt ditt fokus och engagemang. Samtidigt är kursen är ett bra komplement till den träning eller yoga du redan gör, hemma, i gravidyogaklassen eller både och. Övningarna fokuserar på närvaro, flöde och styrka. De är enkla och specifika för gravidkroppen och passar således bra för både nybörjare som erfarna yoginis. 

Gör kursen i din egen takt och studera på ditt sätt. Återkom till lektionerna hur ofta du vill och använd de delar av materialet som du behöver, när du behöver. Ett exempel kan vara att lyssna på din yoga nidra varje dag efter lunch. Modulerna är uppdelade i olika medier såsom ljudfiler, pdf och videos för att materialet ska vara lättsmält och användbart utan att apparaten behöver vara närvarande hela tiden. 

Eftersom du har tillgång till alla moduler direkt kan du också välja själv hur du vill lägga upp dina lektioner, men kursen inleds med ett förslag på hur du bäst tar del av innehållet. 

Andra fördelar med att göra gravidyoga online i vår Förlossningsförberedande Gravidyoga-kurs är att du får tillgång till så mycket mer än det en hinner prata om i klasserna. Till exempel får du möjlighet att fördjupa dig i ayurveda för gravida eftersom en hel modul handlar om ayurvedans vetenskap kring mat och rutiner. Vi har också tips till er som vill föda hemma. 

Gemenskapen finns ändå!

Var med i gemenskapen och delta i våra LIVE-sändningar där Magdalena guidar meditationer, yoga nidra och svarar på frågor/funderingar en gång i månaden. 

Yoga Mamas har en online community där kursare samlas för att tala om sina upplevelser, utbyta erfarenhet, tips och info, och lära känna varandra för de som vill det. Dessutom bjuder vi in till gratis meditationer, webinars och annat smått och gott endast för våra medlemmar. Medlemskapet är för evigt så när du och din bebis är sugna på att yoga tillsammans igen efter förlossningen möts vi på samma ställe. 

Läs också Yoga För Dig-guiden till yoga online.

Lär dig förstå din kropp och ta makten över ditt födande

Lär dig fastställa dina rutiner för din ständigt förändrade rytm med hjälp av ett ayurvediskt schema, gällande mat, sömn och din yogapraktik. 

Lär dig att lyssna på och följa din kropp och ditt barn. 

Lär dig att lita på din kropp, dig själv och ditt barn. 

Lär dig skapa ett tryggt och välkomnande utrymme för dig själv och ditt barn. 

Lär dig hur du ska göra för att motverka foglossningar (eller bli av med!) och stärka bäckenbotten.

Lär dig hur du kan använda andetaget för att följa med i kroppens expansion, varför detta är viktigt, och hur du använder andningen som redskap i förlossningen.

Lär dig konsten att vila och hur du sover gott genom hela graviditeten (mer eller mindre iaf!). 

Lär dig möta sammandragningar och därmed ge möjlighet till effektiva (och naturliga) sammandragningar. 

Lär dig om din mentala, fysiska, emotionella och andliga kraft, varför dessa är viktiga för förlossning och moderskap, och hur du använder dem. 

och mycket mer.

Läs mer om kursen och köp här.

Namaste

gravidyoga kurs

Lyxig ayurvedisk Blåbärs-smoothie

Ayurvedisk Blåbärs-smoothie är en smoothie i balans.

Nu i början av hösten kan vi njuta av svenska skogarnas bär och både lingon och blåbär är faktiskt våra egna superfoods. Det betyder att de innehåller en hög näringshalt på en liten yta. Att göra smoothie av färska blåbär känns lyxigt nu och det här receptet är lite extra lyxigt, vilket passar sig när vinden börjar vina i trädtopparna. 

Jag brinner för att skapa matmedicin av de lokala råvarorna. I Sverige är bär troligen det bästa jag vet. De växer bra, i mängder och är riktig power medicin. Under höst och vinter känns det rimligt att äta bär dagligen för att få i sig antioxidanter och vitamin C. 

Smoothie är ju en kall måltid och bör så här års därför intas tillsammans med något värmande. Om ayurvedisk blåbärs-smoothie serveras till frukost betyder det att en också dricker varmt ört-te, och kanske rostar sina smörgåsar. I den matmedicinska traditionen vill vi nämligen balansera varmt och kallt. Det kan vi också göra med våra val av kryddor och råvaror. 

Ayurvedisk Blåbärs-smoothie till ca 1 stor och 1 liten person

Ayurvedisk blåbärs-smoothie

1 dl blåbär

8 mandlar 

2 färska dadlar

1 tsk maca

1 kryddmått mald kardemumma

ca 500 ml vegomjölk

Mixa alla ingredienser slätt i blender, servera direkt. 

Vill du ha den ännu krämigare, tillsätt en halv banan.

Jag väljer vegomjölk för att vi inte dricker ko-mjölk i min familj. Växtbaserad mjölk har en naturlig sötma, och tillför därmed smaken söt, snarare än mejeriprodukter som skulle skapat smaken sur. I matmedicinsk tradition vill vi inte heller blanda mejeriprodukter med frukt och bär eftersom det blir för surt i magen. 

Maca är en rot från sydamerika som jag oftast har i mina smoothies och bakverk. Den tillför en karamellig smak och en rad näringsämnen såsom vitaminerna  B1, B2, B3, B6, C, E, omega 3, 6 och 9 och mineralerna zink, fosfor och magnesium för att nämna några. 

Det här receptet är utmärkt för småbarn, och passar även för graviditeten eftersom den tillför mycket energi, vitaminer och främjar god matsmältning. Med en sån här smoothie har du som gravid redan fått i dig en tredjedel av den rekommenderade dagliga dosen dadlar! Även i postpartum är en sån här energiboost utmärkt mellanmål. 

Vill du ha mer tips på ayurveda för graviditeten eller efter förlossning? Läs om våra kurser här. 

ayurvedisk blåbärs-smoothie

Självklart kan bären bytas ut mot andra bär, eller varför inte blanda. Vilka är dina favoritbär? 

Om du testar det här receptet låt oss veta hur det blev i kommentarerna!

Kom ihåg att länka till artikeln om du delar receptet. Du kan också tagga oss på instagram: @yogamamas.se 

Där lägger vi upp mer matinspiration från den matmedicinska traditionen.

Namaste,

Magdalena


gravidyoga kurs

Några av våra källor:

Essential Ayurveda, Shubhra Krishan

Magdalena Chandrakaí, matkreatör & utbildare i holistiskt välmående

Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoga Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoga Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoga Mamas.

Yoga Mamas i April 2020

Yoga Mamas verksamhet i april är något förändrad. Liksom de allra flesta av våra kollegor runt om i landet ( och världen) behövde vi fatta snabba beslut gällande vår undervisning. Vi är måna om att Yoga Mamas är en trygg, säker och välkomnande plats för alla och har därför valt att ta våra pågående kurser online under april månad. Vi hoppas kunna återgå till fysiska möten i maj.

Online yoga för gravida och nyblivna mammor

Medan vissa kurser är helt pausade har vi valt att lägga all energi på de utbildningar som vi anser viktigast just nu; Gravidyogan och Mamma-Bebis yogan. Kvinnor behöver alltid bra och tryggt stöd under dessa förändringsperioder i livet, och nu kanske mer än någonsin. För att vi ska kunna fortsätta erbjuda det sker denna undervisning online under april 2020.

NYHET! Vår e-kurs för tiden efter förlossning: Den fjärde trimestern Yoga & Ayurveda för mamma och bebis lanserades i mars. Läs mer här!

Ett yogiskt perspektiv

Vi följer vad som sker i samhället och begrundar myndigheternas råd utifrån vår värdegrund. Att erbjuda gravida och nyblivna mammor yoga online är vårt sätt att fortsätta finnas som stöd och gemenskap. Vi ser att det är vårt individuella ansvar i det som är bäst för det kollektiva just nu.

Att avstå möten kan ses som en del av grenen Pratyahara i yogisk filosofi. Pratyahara är en av de åtta grenarna av (Raja) Yoga och syftar till att kontrollera eller vara återhållsam med sina sinnen och sinnesintryck. Vi övar på att fokusera inåt, på vårt inre jag, genom att välja bort vissa yttre element eller omständigheter. Så för oss yoginis är det ingen uppoffring vi gör att för närvarande välja bort fysiska möten utan en möjlighet att fördjupa relationen till oss själva.

Det finns många andra fördelar med att vi möts online. Exempelvis är det en möjlighet för mig att komma hem till er! Det är värmande och fint att se nyblivna mammor i sitt hem tillsammans med sina barn. Och det känns ungefär på samma sätt som när jag arbetar privat med en kvinna, att vi kommer varandra nära på detta viset.

Våra online yoga-kurser

Uppdatering september 2020: Alla LIVE-sändningar/klasser är för de som studerar någon av våra e-kurser Förlossningsförberedande Gravidyoga och Den Fjärde Trimestern: Yoga & Ayurveda för mamma och bebis.

Mama-Baby yogan sker LIVE i zoom på måndagar 11-11.45 och vi flödar som vanligt utifrån era behov och barnens energi. Eftersom vi nu är online tar jag emot fler elever och såklart även om du bor annorstädes. Välkommen med din bokning till info@yogamamas.se

Gravidyogan går fortfarande på måndagar kl.16.30-17.45 och vi börjar klassen tillsammans med sharing och frågor. Därefter guidar jag en yoga nidra eller annan meditation för att sedan föra var och en vidare in i sin egen practice. För de sista 45 minuterna följer ni en inspelad video med övningar och undervisning kring ett särskilt ämne. Det kan tex vara vila, andning eller bäckenbotten.

Att gravidyogan sker på det här viset förstärker våra två viktiga grundpelare i den här utbildningen; att öppna upp för samtalen och att leda varje kvinna till att vara sin egen lärare och guide.

Du är välkommen att starta när du vill och bokar som vanligt via bokningsystemet här.

Yoga Mamas i April
Tid för egen kontemplation

Vi hoppas att ni vill vara med oss i den här förändringen och fortsätta utvecklas tillsammans. Yoga Mamas är en liten verksamhet och beroende av ditt stöd för att överleva, särskilt nu. Därför vill vi be er alla att berätta för ert nätverk om att vi nu finns online och tillgängligt för fler kvinnor i Sverige och Norden.

Tack!

Med värme,

Magdalena och Yoga Mamas

gravidyoga kurs
gravidyoga online

Viktig information angående våra klasser i influensa-tider

Hej allihop! 

Jag vill idag skicka ut en liten påminnelse om att ta hand om er extra väl i dessa influensa-tider. Yogan kan hjälpa oss att inte gå in i rädslan som samhället vill pålägga oss. Samtidigt anser jag att det är viktigt att vara medveten, uppmärksam och stärka sin hälsa. Precis som alltid med andra ord. 

Eftersom vi har både nyfödda och ofödda bebisar som kommer till oss, och många mammor som har småttingar hemma, vill jag att vi gemensamt tar några extra försiktighetsåtgärder under en tid så att vi alla fortsätter hjälpas åt att låta Yoga Mamas vara den trygga oas som vi skapar tillsammans. Jag har också uppdaterat villkoren. Läs mer nedan. 

 • Tvätta händerna ofta och alltid när du kommer till Yoga Mamas. Använd handsprit som finns eller ta med egen. 
 • Vi tycker om att kramas men just nu hoppar vi över dem och annan beröring

ett tag. Vi ser och möter varandra från hjärtat ändå, prova gärna djup ögonkontakt!

 • Använd alltid din egen matta och filt. Helst också meditationskudde om du har. Behöver du låna matta, vänligen torka av den efter klassen med papper och lite vatten/sprayen som finns. 
 • Stärk immunförsvaret extra med tex citrus, ingefära, vitlök dagligen. Se fler tips här.
 •  Vid minsta känning av hosta, feber, ont i halsen eller andra influensaliknande symtom, vänligen stanna hemma. Detta gäller även om någon i din direkta närhet har någon av ovannämnda symptom. Det är snällast mot dig själv och de omkring dig. Meddela mig på 0737067238 om du inte kommer så jag vet om klassen blir av!
 • Detta gäller såklart mig också. Skulle jag behöva ställa in en klass kommer ersättningstillfälle ske inom en snar framtid. Ersättningsklasser kan ske vid andra dagar och tider än tiden för din pågående kurs. I vissa fall sker ersättningsklassen online, live eller inspelad. Håll god koll på din mail för senaste uppdateringar. Jag försöker alltid att ha några dagars framförhållning, men det är ibland svårt att planera förkylningar 😉 

Låt oss fortsätta skapa gemenskap och härliga

stunder med styrka, kraft och mod på Yoga Mamas. 

Med värme,

Magdalena

Yin i vardagen: stillhetens syfte

Från de stilla positionerna i yin yogan kan vi ta emot många lärdomar och kunskap, om vi tillåter. På så vis för vi in yin i vardagen och lär oss om stillhetens syfte. 

Traditionell Yin Yoga håller oss i positionerna mellan 3 och 10 minuter. Ursprungligen rör det sig endast om ett dussin olika positioner, alla andra är varianter av dessa. Likaså i Hatha yogan, faktiskt. Eftersom yin är så tillåtande är det lätt som lärare att hitta sitt egna uttryck och låta stillheten föda fram flödet i klassen. Om en lyssnar förstås. Yin är ju essensen av den feminina kraften. Den energi som är sval, mottaglig, tillåtande och passiv. 

Yin är den feminina energin i kinesisk medicin och filosofi.

Genom våra yoga-positioner kan vi därmed få mer av dessa egenskaper i hela livet, inte bara i kroppen men också i sinnet och själen. I allt vi gör utanför mattan. Därför är yin “lugnande” och en av anledningarna till att den anses vara en terapeutisk yogaform. 

När vi ser till både traditionell kinesisk medicin och Ayurvedan så innebär ett tillstånd av för mycket eld i kroppen en hög risk för sjukdomar, såsom inflammation, hormonobalanser och stress. Och enligt traditionell holistisk medicin dämpas eld med svalka. Eller med andra ord; för mycket yang dämpas av att tillföra mer yin. Bägge delar behövs för att skapa balans men för mycket av det ena leder till obalans och kan i sin tur leda till allvarliga tillstånd. 

Yang behöver Yin & Yin behöver Yang för att skapa balans.
Yang behöver Yin & Yin behöver Yang för att skapa balans.

Yin i vardagen minskar stress

I dagens västerländska samhälle lever många i ett stressat tillstånd. Samhället styrs av elden eller den maskulina, yang, energin. Och därför saknar många av oss balansen med yin. Den feminina energin är undertryckt i samhällets alla vrår, vilket gör att vi glömmer att bägge delar behövs för att skapa hälsa. Därför är också yin yogan så omtyckt (och populariteten ökar ständigt), för att vi behöver den. Vi behöver mer yin, både på och utanför yogamattan. 

I mitt arbete som yogalärare och terapeut är det viktigt att ta yogan utanför mattan och in i vardagen. Jag önskar guida varje person till att, när de själva är redo, guidar sig själva vidare utanför klassrummet. Därför behöver vi också prata om hur vi använder yin yogans syfte och budskap (och terapi) i den egna vardagen.

Stillhetens syfte

När vi sitter i en yin yoga position under flera minuter frigörs tankar, blockeringar och emotioner som kommer upp till ytan. Vi sitter och andas. Och vi observerar det som blir tydligt för oss i sinnet. Vi har samtidigt ingenstans att ta vägen; vi kan inte fly från dessa tankar och emotioner. Ju mer vi försöker, ju jobbigare blir positionen och andningen för oss.  

Likväl verkar positionen ändå eftersom yogan ju verkar holistiskt. Men när vi väljer att tillåta yogan att arbeta på alla plan, även själsligt, emotionellt och mentalt (inte bara fysiskt) blir den mer effektiv och effektfull. Och vi lär oss att förstå hur vi ska använda yogan i vardagen på ett nytt och djupare sätt. Stillhetens syfte är alltså acceptans. Att acceptera det som ÄR skapar förståelse och lugn. Så, hur kan vi anamma detta i vår vardag?

Yin yoga i vardagen

Börja enkelt. Börja med att använda yogans verktyg varje dag, så som pranayama, meditation och asanas. Skapa en morgonrutin där yin yogan ingår. Observera och lyssna på det som kommer upp och vad du lär dig om dig själv. Håller du motstånd i vissa positioner? Svårare att andas i andra? Kan du upptäcka dessa mönster även i sammanhang utanför mattan?

Efter en tid kan du också börja göra yin yoga-positioner och meditationer och andningsövningar vid andra tillfällen under dagen. Känner du dig trött efter lunch? Kanske är du då en av alla de som brände ut elden under den pitta-styrda förmiddagen. För att hitta tillbaka till din energi, sätt dig ner och andas.

Yogiskt andetag, in och ut genom näsan i en flödande cykel. 

Vidare kanske du också gör två yin positioner. Och/ eller meditera en stund. Tio minuter av den här stillheten gör mycket för att vi ska återhämta oss och komma tillbaka till fokus på det vi höll på med förut. 

Meditation i vardagen.

Genom att anamma det här systemet; för in korta pauser då och då under dagen fördelat på yin yoga positioner, meditationer och andningsövningar tar du successivt in yogan och dess visdom i vardagen. Dessutom blir du mer uppmärksam på hur du mår och hur du själv skapar din egen balans genom att lyssna på kroppen och svara. Snart kommer du märka att kroppen har mycket att säga och då är det dags att följa även de större cyklerna; veckovis, månadsvis, årsvis och yoga enligt menscykeln.

När i dessa flöden behöver kroppen och sinnet stillheten? Hur känns det för dig?

Lyssna och svara kroppen med yin yoga positioner, genom att meditera och göra pranayama. Eller alltihop. I dagscykeln gäller kanske tio minuter då och då, plus en morgonrutin. Veckovis vill du kanske gå på fler yogaklasser. När du ökar från en yogaklass i veckan till två lagras yogan i kroppen på ett djupare plan. Både i muskelminnet och i sinnet. För årscykeln gäller troligen en eller ett par yoga-retreats för att kunna fördjupa yogans stillhet i vardagen. 

Så, stanna upp.

Lyssna. Observera. Acceptera. Följ. 

Det vill yin yogan lära oss. På mattan och varje dag i vår vardag. 

Namaste, 

Magdalena

Några av våra källor: 

The complete guide to Yin Yoga, Bernie Clarks

Yin Yogaterapeut Magdalena Chandrakaí 

Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoga Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoga Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoga Mamas.