Förbered dig för förkylningstider

Artikeln innehåller länkar till samarbetspartners.

Du vet det. Hösten närmar sig med stormsteg, väderomslaget är påtagligt. Morgonen kall. Eftermiddagen varm. Vinden opålitlig. Skolor, arbete och diverse aktiviteter har alla startat igång samtidigt. Plötsligt möter vårt immunförsvar en mängd människor och tillika deras bakterier. Vi vill fortsätta umgås och klara övergången till kyligare väder bra. Även barnen kan förebygga förkylning med huskurer.

För att boosta immunförsvaret väljer vi att använda maten som medicin, öka intaget av superfoods och tillsätta vissa kosttillskott. Dessa har vi alltid hemma i skafferiet, nära till hands för dagar då vi känner oss extra trötta eller inför nya möten. I den här artikeln listar vi våra hemliga knep och tipsar om de bästa sätten att förebygga förkylning med huskurer.

Förebygga förkylning med huskurer- Ayurveda hos Yoginis and Mamas Community

Linfröolja 

Linfröolja är en hälsosam olja som vi använder i mat eller som kosttillskott. Oljan är rik på fleromättade och enkelomättade fetter. Vi äter linfröolja för dess kombination av de essentiella fettsyrorna Omega 3 och Omega 6.

Även fettsyran Omega 9 finns i linfröolja. Både Omega 6 och Omega 9 är viktiga för kroppens bildning av nya celler och för att hålla bra blodfettsvärden. Omega 6-gruppen innehåller fleromättade fettsyror som har betydelse för normal utveckling och tillväxt.

Gruppen av Omega 3 fettsyror bidrar till en normal hjärt- och kärlhälsa, är bra för synen och normala kolesterolvärden. ALA är den fleromättade fettsyran som återfinns i linfröolja specifikt och som det finns mest av. Kroppen förvandlar ALA till de långa fettsyrorna, DHA och EPA, vilka det främst talas om för god hjärthälsa. DHA bidrar till att upprätthålla en normal hjärnfunktion och har antiinflammatoriska egenskaper. 

För att kroppen ska tillgodogöra sig nyttigheterna i linfröoljan behöver vi mycket näring. Vi behöver framförallt ha höga halter av vitamin B, C och E samt mineralerna kalcium, magnesium och zink i kroppen. Sådant som hämmar upptaget av Omega 3 är vitt socker, raffinerade vegetabiliska oljor, transfetter, rökning och alkohol. Vid årstidsskifte tar vi linfröolja dagligen under ett par veckors tid. Vi gillar den här sorten.

Maca

Maca är en rot från Sydamerika. Vi anser maca vara en superfood på grund av dess höga näringsinnehåll. I maca hittar vi stora mängder vitaminer, mineraler, enzymer och samtliga essentiella aminosyror. 

Macaroten är också rik på vitaminerna B1, B2, B3, B6, C och E. Mineralerna är lätta för kroppen att ta upp och den höga halten kan hjälpa oss fylla på våra egna mineraldepåer. Vi finner exempelvis kalcium, magnesium, järn, zink och jod i maca, samt spårämnen som koppar och mangan. 

Maca är en så kallad adaptogen växt. Med adaptogen menas att växten stärker kroppens egen förmåga att hantera påfrestningar och stress. Med andra ord, anpassar maca sig efter kroppens nuvarande behov. Därför kan maca hjälpa oss att bättre hantera tillstånd av stress, ångest och depression. Vilken färg du väljer, gul, svart eller röd, spelar mindre roll näringsmässigt och är mer en smak eller estetisk fråga. Vi väljer gärna gul maca från superfruit. Maca äter vi regelbundet under hela året. Dock tar vi också längre pauser för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig stödet från macans nyttigheter på bästa sätt. Det går bra att äta maca under graviditeten.

Vi använder gärna den här sortens maca i bakning, smoothies och frukostgröten.

Vetegräs 

Vetegräs har ett högt innehåll näringsämnen och basbildande mineraler. Vi hittar t.ex. klorofyll, 19 av 22 aminosyror, vitamin E, kalcium, zink, koppar och järn. Vetegräs har mer C-vitamin än apelsin och dubbelt så mycket A-vitamin som morötter. I vetegräs är ca 50% fibrer. 

Dessutom är vetegräs rikt på vegetabiliskt protein samt bidrar till en normal syra-basbalans tack vare en hög halt basiska mineraler. Dagens kosthållning gör oss lätt försurade. Att vetegräs verkar basiskt i kroppen är den främsta anledningen till att vi äter detta kosttillskott. För hög syrahalt i kroppen anses vara ett tillstånd av för hög pitta, enligt Ayurveda. Det kan i sin tur leda till inflammationer och infektioner, samt olika typer av stress i kroppen. 

Den andra anledningen att vi gillar vetegräs beror på den höga halten klorofyll. Klorofyll är det gröna ämne som finns i växter. Vi hittar exempelvis höga halter klorofyll i spenat, persilja, ruccola, gröna bönor, spirulina, broccoli och vetegräs. 

Det sägs att vetegräs kan innehålla upp till 70% klorofyll. Ämnet jämförs ibland med vårat blod men innehåller mindre järn. Klorofyllet hjälper kroppen att bilda röda blodkroppar, vilka syresätter kroppen och stärker immunförsvaret. Dessutom stöttar det gröna klorofyllet kroppens egen avgiftningsprocess. En annan trevlig fördel är att huden blir frisk och sund inifrån och ut med hjälp av klorofyll. 

4 cl juice av vetegräs motsvarar klorofyllhalten i 1,2 kilo grönsaker. Vi anser att vetegräs är ett bra komplement till kosten när man känner att man inte får i sig tillräckligt med grönt, behöver rensa kroppen och stärka blodet. Inför varje vår, regelbundet under sommaren och inför hösten är vetegräs ett stabilt inslag i våra morgonsmoothies och juicer. Vi gillar den här sorten.

Zink

Zink är känt hos många för dess förmåga att hämma tillväxten av förkylningsvirus. Mineralen har en viktig roll för ett normalt fungerande immunförsvar. Det är immunförsvaret som bekämpar infektioner, därför vill vi hålla det starkt och friskt. Vi tar gärna zink i höga doser när vi känner att immunförsvaret behöver en boost, eller förkylningen kliar bak i halsen. Det brukar räcka med en eller två tabletter per dag, högst i några dagars tid. Forskning har visat att det är just på detta sätt vi kan ha mest nytta av kosttillskottet zink. En studie av Dr. Harri Hemilä visade att en zinkbehandling är effektiv på kort sikt mot förkylningssymtom men olämplig för långsiktiga behandlingar (pga risk för zinktoxitet). 

Mineralen zink är involverad i hundratals kroppsfunktioner. Andra exempel där zink stöttar kroppen är i hudens normala funktion, att stärka hår och naglar, en normal syn, fertilitet och reproduktionsförmågan hos både män och kvinnor. Just eftersom zink spelar en viktig roll i så många kroppsfunktioner påverkas vi redan vid en liten brist av denna mineral. Vanliga tecken på zinkbrist är att doft-och smaksinne påverkas. Vi tar därför tillskott av zink även vid covid-19. Vill du äta mer zink i maten föreslår vi nötter, frön, ärtor och fullkornsprodukter. 

Vårt favortikosttillskott hittar du här. Den burken har vi alltid hemma för att ta vid behov!

Vegan D vitamin

Många av oss vet att D-vitamin bildas i huden när vi får solens varma strålar på oss. Under sommarhalvåret när vi är utomhus större delen av dygnet, och med bar hud, brukar det räcka med att få 30 minuter av dagens starkaste sol på ansikte, armar och händer för att kroppen ska kunna producera tillräckliga mängder av vitamin D. Under vinterhalvåret är solstrålarna inte lika starka för att det ska vara tillräckligt för huden att bilda D-vitamin självt. Kroppen lagrar sommarens D-vitamin men inte under en nämnvärd tid. 

De livsmedel som har vitamin D är som regel berikade. Både animaliska och veganska mejeriprodukter har berikats med vitamin D nuförtiden. Vill du äta D-vitamin naturligt behöver du ta till inälvsmat och svamp. Vi kompletterar också med kosttillskott under det mörka halvåret. 

Vilket D-vitamin till bebisar?

En fråga vi ofta får är huruvida, och i så fall vilken sort, D- vitamin verkligen ska ges till små bebisar. Vi avråder från BVCs D-droppar eftersom de inte är skonsamma för bebisens lilla mage. Vi väljer endast det bästa till våra barn och oss själva. När det kommer till D vitamin väljer vi Holistic Veganska vitamin D

Inte heller ger vi D-vitamin oralt till små bebisar. I vår Mamma-Baby olja blandar vi D-vitamin i oljan, som vi sedan smörjer på barnets kropp en till två gånger dagligen under vinterhalvåret. Detsamma gäller vuxna och barn. Vi föredrar att ta vitamin D topikalt, det vill säga på huden, så som är normalt för kroppen att bilda, ta upp och använda vitaminet. 

Vid förkylning och i synnerhet i början av en förkylning tar vi dock gärna en högre dos av D-vitamin, max under några dagars tid. För att boosta immunförsvaret. Det är enkelt att blanda dropparna i juice, smoothie eller gröten

Enligt Läkartidningen kan även höga doser av C-vitamin och D-vitamin fungera mycket bra vid Corona (för att skydda mot svår infektion). 

D-vitamin är bra för:

 • stärka hjärtchakrat
 • immunsystemets normala funktion
 • bibehålla normal benstomme och tänder
 • hålla bra kalciumnivåer i blodet
 • normal muskelfunktion
 • minska trötthet och nedstämdhet

Därför är vitamin D något vi alltid har hemma, och ibland tar lite extra av. Vår favorit hittar du här. 

Multivitamin för barn

Vi väljer en riktigt bra multivitamin av wholefoods, som alltså är gjord av mat och superfoods och helt fri från sötningsmedel. Det gör det enklare för matsmältningen att hantera vitaminerna och samtidigt lättare för kroppen att ta upp dem.

Både vuxna och barn gillar Vitamin Code för renhet, smak och maxat intag vitaminer och mineraler. Vid övergångar, såsom skolstart, får barnen två tabletter dagligen. Annars tar de vitamintabletter endast vid behov. Med behov menar vi vid extra trötthet, utmattning eller förkylningssymtom. 

Eftersom vi äter ayurvediskt, ekologiskt och varierat efter säsong behövs inte ett dagligt intag av multivitaminer. Vi rekommenderar att du ser över din kost och hur du kan optimera den snarare än att ta multivitaminer regelbundet. Vid behov väljer vi högkvalitativa vitamintabletter hos glimja. De har även bra multivitamintabletter för gravida och ammande mammor. Du hittar dem här. 

C vitamin

De flesta av oss känner till att C-vitamin är bra att boosta med vid förkylningssymtom och influensa. Men redan innan förkylningen bryter ut kan vi mildra, eller rentav stoppa den om vi är snabba med att boosta immunförsvaret. Då tycker vi det är bäst med en kombination av de kosttillskott vi nämner i den här artikeln för att förebygga förkylning med huskurer. 

Även vitamin C behöver vi få i oss med hjälp av maten. Det enklaste är att se till att varje måltid innehåller frukt och / eller bär. Vi får också enkelt i oss färsk frukt och bär genom smoothies och raw sylt. Det är gott och smidigt att ha bär som tillbehör på middagsbordet! Råa lingon brukar älskas av små barn som övar pincettgreppet. 

Vid förkylningssymtom, testa att boosta även med ett riktigt bra C-vitamin som detta. Men se också till att dricka ditt citronvatten varje morgon, även barnen, och gör färsk juice och smoothies dagligen. Vi gillar att mixa citron, ingefära, äpple och banan för en smakrik hälsosmoothie som passar hela familjen. 

Näringsjäst

är rikt på:

 • Tiamin (B1)
 • Riboflavin (B2)
 • Niacin (B3)
 • Pantotensyra (B5)
 • Pyridoxin (B6)
 • Folat (B7) 
 • Biotin (B9) 
 • Kalcium
 • Järn
 • Kalium (potassium) 
 • Fiber
 • Protein

Ett naturligt sätt att boosta med vitaminerna i B-gruppen är med näringsjäst eftersom vi lägger jästen i maten. Prova att strö det som topping direkt på tallriken eller gör vegansk parmesan. 

Vi väljer näringsjäst på grund av det höga innehållet B vitaminer. Bra är också att jästen är naturligt rik på protein, aminosyror, enzymer, mineraler och spårämnen. Vi behöver vitamin B för att ämningsomsättningen ska fungera normalt, för att kroppen ska tillverka röda blodkroppar, för nervsystemets normala funktion och bildning av viktiga beståndsdelar i vårt DNA. 

Gruppen med B-vitaminer är stor och alla har sina olika funktioner. Gemensamt är dock att de stöttar immunförsvaret, motverkar trötthet och lugnar nervsystemet. Vitamin B12 kan vara särskilt klurigt att få i sig tillräckliga mängder av, särskilt för veganer. Kobalamin, B12, behövs för att bilda röda blodkroppar, för hjärnans signalsubstanser och kroppens celler.

Det finns många sorters näringsjäst och alla har ett naturligt högt innehåll av B-vitaminer. Dock måste vitamin B12 tillsättas och därför kan vi inte hitta en ekologisk variant. Vi gillar Marigold näringsjäst med B12 som du hittar här. Näringsjäst äter vi regelbundet under hela året. 

Mat för att förebygga förkylning hos barn och vuxna

För att förebygga förkylning med huskurer för både stora och små vill vi se till maten. När vi närmar oss hösten och en Vata-dominerad tid är det dags att förändra kosten. Vi lägger gärna lök i vissa rätter, likaså vitlök. Lök och vitlök är bakteriedödande samtidigt som de ökar elden (Agni) i magen.

Både lök och vitlök fungerar även väl för att förebygga förkylning med huskurer. Ett av våra favoritknep är att göra en raita med vitlök, eller en tzatsiki. Men vi äter inte lök och vitlök regelbundet eftersom det kan orsaka tamas, eller för hög pitta i kroppen. 

Vid skolstart och förändring från sommar till höst är det dags att skörda blåbär. Vi äter bär dagligen, gärna året runt, och lite extra just nu. Både svarta vinbär och blåbär är ren superfood som boostar immunförsvaret. Blåbär har en hög halt antioxidanter, faktiskt bland de högsta av alla frukter och grönsaker. Dessutom är de blåa bären rika på C-vitamin, mangan, K1, vitamin E, B6 och koppar. Vi äter bär i smoothies, färska eller frusna på gröten, som rå sylt eller bara enkelt mosade med banan

Kombucha eller annan fermenterad mat är bra att ha till hands så här års. Enligt Ayurveda ska fermenterad mat undvikas. Men i så här nordliga breddgrader behöver vi ge Agni extra syra och värme under de kalla årstiderna. Mjölksyrabakterierna, probiotika, är också viktig för en bra mag- och tarmhälsa. Det är bakteriefloran i magen som hjälper kroppen att ta upp näring på bästa sätt och skyddar oss från inkräktare. Därför tycker vi det är viktigt att emellanåt boosta mag-och tarmfloran med probiotika. Prova också dessa kosttillskott. 

För att förebygga förkylning med huskurer vill vi boosta med B vitamin. Det finns i gröna blad och baljväxter. Ett enkelt sätt att få i sig stor halt B vitaminer är med hjälp av näringsjäst. Vårt bästa recept är en vegansk parmesan som klarar sig en evighet i skafferiet:

Mixa 3 msk näringsjäst med 1 dl solrosfrön, ½ tsk salt och ¼ tsk hing. Till de allra minsta blandar vi näringsjästen direkt i maten. 

Vad ska man göra om man börjar bli förkyld?

Våra bästa tips för att förebygga förkylning med huskurer är:

 • sova
 • dricka mycket vatten
 • boosta med kosttillskott
 • gurgla halsen med saltvatten
 • äta mängder av frukt, bär och grönsaker alltid

Kan man stoppa en förkylning?

Ja, du kan stoppa en förkylning. Men då måste du vara snabb och känna aningen av symtom på symtomen. Och därmed gå till handling. Ta alla kosttillskott vi listat här under 2 dygn. I värsta fall har du stoppat förkylningen från att bryta ut i full kraft, och du blir kvar med lindriga symtom. 

Vilka vitaminer är bra när man är förkyld? 

 • Vitamin C
 • Vitamin D
 • Vitamin B

Varför är jag förkyld hela tiden?

Du är troligen förkyld hela tiden för att du

1) aldrig låtit kroppen återhämta sig ordentligt efter obalanser och sjukdomar.

2) inte får i dig tillräckligt mycket näring genom kosten.

3) har ett vata-överskott som kan bero på för mycket andlig praktik, för mycket träning och lite vila, eller för mycket rörelse och kyla. 

Hur stärker man immunförsvaret på bästa sätt?

 • Sov 8-12 timmar per natt.
 • Återhämta dig efter aktiva perioder, inklusive hitta vila varje dag.
 • Yoga Nidra
 • Vistas i frisk luft och med naturen flera timmar varje dag.
 • Gör rörelser, motion och yoga som är anpassad efter din kropps förutsättningar.
 • Ät en övergripande mängd varierande grön-och rotsaker, frukt, bär, nötter och frön i din kost.
 • Ta kosttillskott vid behov.
 • Ät kulinariska medicinalväxter regelbundet.

Kan man boosta sitt immunförsvar?

Ja, man kan boosta immunförsvaret. Vi tycker det är enklast att göra genom kosten samt med olika typer av kosttillskott, superfoods och kulinariska medicinalväxter. Ett exempel på det sistnämnda är gurkmeja. 

Vilka vitaminer är bra för immunförsvaret?

 • Vitamin A ‒ finns i morot, ägg, mejeriprodukter.
 • Vitamin B6 ‒ finns i bär, baljväxter och gröna bladgrönsaker.
 • Vitamin C ‒ finns i broccoli, spenat, citrusfrukter och blåbär.
 • Vitamin D ‒ finns i solen, fet fisk, inälvsmat, svamp och lavar.

Sammanfattning hur vi kan förebygga förkylning med huskurer

Vi föredrar att förebygga förkylning med huskurer som innefattar mat. Det enklaste sättet är att förändra kosten med årstiderna och efter vad som är i säsong. Men också i förhållande till hur Ayurveda ser på årstiderna, och därmed vilken dosha som styr. Vi äter dagligen mängder av bär, frukt och gröna grönsaker för att ha en stadigt hög nivå av C-vitamin. Regelbundet intag av fermenterad mat, som kombucha för probiotika och antioxidanter är också viktigt för oss. 

Den här artikeln har visat hur vi använder kosttillskott och superfoods som boost för att förebygga förkylning med huskurer. Det är enkelt att ta vetegräs, zink och linfröolja i smoothies eller annan matlagning för att stärka immunförsvaret. En bra bas att ha hemma är ett multivitamin för barn, ett grönt pulver med mycket klorofyll, en olja med Omega 3 för normal hjärnfunktion, samt näringsjäst för B-vitaminer och vegansk D-vitamin. Då känner vi oss redo att möta höstens vindar och nya människor!

Det är också bra att komma ihåg att sjukdomar är kroppens naturliga sätt att rena och rensa ut systemet, samt stärka oss mentalt och själsligt. Så, någon gång ibland är det bara bra med lite feber och diverse virus. Det blir immunförsvaret också stärkt av!

Hoppas du kan hitta dina favoriter med hjälp av våra tips. Tveka inte att höra av dig med dina frågor. Och om du hellre vill handla direkt av oss, hör av dig till magdalena@yogamamas.se.

Namaste


Några av våra källor:

Magdalena Chandrakaí, matkreatör av matmedicin, örthäxa och holistisk coach

Glimja.se

Läkartidningen

Nice cream – 2 recept på vegansk glass utan socker 

Vegansk glass utan socker gjord av banan, kallad Nice Cream, är numer en klassiker och kan varieras i det oändliga! Ur ett ayurvediskt perspektiv är glass och is dock aldrig bra och helt enkelt inget vi äter eftersom det släcker Agni -vår matsmältningseld.

Ayurveda väljer istället att svalka kroppen med mat som har kalla egenskaper och som serveras rumstempererat, som exempelvis…

Läs mer Nice cream – 2 recept på vegansk glass utan socker 

Gör din egen sololja

Denna artikel innehåller länkar till samarbetspartners. Gör egen naturlig solkräm till dig och familjen med några få, enkla och helt naturliga ingredienser. Jag kallar denna naturliga solkräm för sololja därför att den är lös och inte har konsistensen av en kräm.  Ibland gör jag även en…

Läs mer Gör din egen sololja

Frukost för våren: Rå bovetegröt med jordgubbar och rostad kokos

Rå bovetegröt med jordgubbar passar bra som frukost eller kvällsmat under vår och sommar. Särskilt på våren vill vi öka intaget av fiberrik mat såsom gröna grönsaker och färsk frukt. Nu kan vi äta mindre mängd mat (eftersom vi inte längre äter upp oss som i vintras) och ändå hålla oss mätta. Rå bovetegröt med frukt eller bär bearbetar magen långsamt och håller således blodsockret i balans och vi håller oss mätta länge.

Våren är styrd av Kapha dosha och vi vill gärna undvika mellanmålen under dessa månader, äta frukost innan kl.9 och kvällsmat…
Läs hela receptet:

Läs mer Frukost för våren: Rå bovetegröt med jordgubbar och rostad kokos

Vegan Påsktårta

Påsktårta är för mig helt obegripligt. Mer sötsaker denna högtid?! Men en vegan påsktårta fri från vitt socker och gluten kanske kan vara mer balanserat ? En dag runt Ostara 2021, då jag var höggravid med Love satte baksuget in och jag ville göra något ANNAT. Något annorlunda.
Resultatet blev en vegan påsktårta, utan socker och utan gluten.

Läs mer Vegan Påsktårta

Tid för nya rutiner på och av mattanIgår vaknade jag tidigt för att gå barfota ut i gräset. Det var skönt och vått men samtidigt lite kallt. Vinden viskade i en kyligare ton att det börjar dra ihop sig till skolstart. Jag känner igen känslan från tidigare sommarlov; hur en något allvarsam känsla infinner sig hos oss alla när vi tänker på höstterminen.

Nystart

Skol- och jobbstart ger en viss tyngd, ansvar och pirr i magen. Alla i familjen börjar se sin egna tillvaro framför sig med möten av nya och gamla vänner utanför hemmet. Vi har varit tillsammans så mycket under sommarlovet och dagarna har flutit in i varandra. Lek, bad och umgänge med släktingar och vänner. Nu är det dags för var och en att gå in i sina uppgifter och sociala liv utanför familjen. Hitta nya rutiner för barn och vuxna.

För de yngre barnen blir det en stor förändring i det sociala medan tonåringarna gruvar sig mer för tidiga morgnar och strukturerade eftermiddagar med läxor och fritidsintressen.

Men var sak har sin tid och det är som det ska, livet rör sig i cykler. Varje ny start ger också möjlighet att se över sina rutiner, som inför ett nytt kalenderår. Vi får chans att känna efter och fundera över hur vi egentligen vill ha det för att vardagen skall bli bra för oss alla, både var och en för sig och alla tillsammans.

Stärkande meditation och rutiner för barn.

Att ständigt lära

Jag ser mig om i de fyra riktningarna efter visdom. Bakom mig finns det som varit, det jag tar med mig som upplevda erfarenheter och kunskaper. Med erfarenheterna i bagaget får jag en känsla för vad jag vill göra annorlunda.

Framför mig breder framtiden ut sig som ett obesökt landskap. Framtiden vet jag ingenting om men behöver ändå försöka skapa mig en bild av. Drömma mig en vacker framtidsdröm som jag sedan ger näring åt på olika sätt i vardagslivet. Vid sidorna har jag de olika strömningarna inom och omkring mig, de som kan dra iväg i ensidigheter och skapa obalans.

Där står vi som familj med våra olikheter och önskar att vi kan hjälpas åt, bära och balansera varandra. Det kvinnliga och manliga, vuxna och barnsliga, det strukturerade och det kreativa.

I mittpunkten är nuet, närvarande, flödande och levande. Det fantastiska nuet, det enda vi egentligen har att leva för! Som så många vuxna strävar till medan barnen är där av sig själva. Barnen hjälper oss till nuet genom att vara sig själva och vi hjälper dem genom att inte stressa på med vår egen agenda.

Är det så att en genomtänkt vardag får oss vuxna att kunna slappna av och vara mer närvarande?

I så fall är det en stor hjälp att göra det nu och sedan lägga det åt sidan för att låta livet flöda.

Eftersom jag är en obotlig optimist har jag börjat lära mig att varje nystart för mig behöver börja med att skala av. För att ta avstamp i det lilla. Jag behöver planera in väldigt lite i jämförelse med vad jag får lust till och sedan låta tiden visa om jag har kraft till mer längre fram. Jag älskar att se allt det roliga som skall skapas under hösten men glömmer lätt bort hur det känns sedan när novembermörkret lägger sig som en mörk filt över tillvaron och alla uppgifter blir till måsten. Så kan jag etablera hållbara rutiner för barn och familj.

Hur planerar du inför hösten? Berätta i kommentarerna!

Vardag och rutiner för barn och vuxna

För mig behöver vardagen vara lugn med återkommande rutiner där det finns små stunder att göra min egen practice (yoga, sång, dans, meditation). Det är en grund för de mer utmanande perioderna som ändå kommer för att ta sin plats i livet. Det kommer veckor av sjukdom, extrem trötthet, snabba beslut…ja ni vet, livet.

Kom igång med din egen practice med hjälp av vår Swadyaya Yogakurs här.

Jag ser på rutinerna för oss vuxna i familjen med sömn, arbete och egna stunder. Alla barnens olika aktiviteter och vila. Får vi alla sömn, närhet, mat och lek så det räcker?

Hur får man bra rutiner?

Alla förändringar tar på krafterna för både barn och vuxna så det kan vara klokt att skapa en vilostund efter skoldagens slut, kanske en Yoga Nidra eller massage. En sagostund för de yngre och ett näringsrikt mellanmål.

Får du som vuxen plats med en guidad Yoga Nidra under din arbetsdag? Kan du ge dig själv en stunds lugn yoga eller meditation på kvällen när barnen har somnat?

Ladda ner en guidad Yoga Nidra här.

De här vanorna vill jag gärna vara ett stöd i och fortsätta samtala kring. För jag vet vad det gör med mig när jag vågar ta mig själv och mina behov på allvar – det är en skillnad som natt och dag. Närvaro eller frånvaro.

Det finns inga recept på hur ett balanserat liv ska se ut, det är olika för var och en av oss men jag önskar att vi alla vågar se våra val och förändra när vi upplever obalanser. Stanna upp en stund, se oss själva i mittpunkten och ta med de olika riktningarna för att vara medvetna om nuets kraft.

Höstens yoga hos Yoginis & Mamas

En av mina önskningar för senhösten är en cirkel för mammor!
Det är en av de där sakerna på listan som finns med om jag har krafter kvar i november, en önskan om möten för att göra det där mörkret och den tunga filten lite lättare, det skulle vara så fint. Följ nyhetsbrevet för mer info längre fram.

Jag ser fram emot att träffa barn och vuxna under hösten, det är så mycket glädje och närvaro i stunderna vi skapar tillsammans i Sagoyogan! Barnen har så mycket att ge till oss vuxna ur sin värld av fantasi och närvaro. Jag berättar varje gång en berättelse som får liv.

Här kan du läsa mer om Sagoyogan.

Välkomna att Prova på Sagoyoga lördag 10 september, läs mer här. Därefter startar vi tillsammans höstens rutiner för barn och vuxna med fyra tillfällen av Sagoyoga: 24/9, 8/10, 22/10 och 5/11. Du kan redan nu boka din plats i rutan längst ner på sidan.

Så länge önskar jag er massor av glädje i livet!
Anna

Nice cream – 2 recept på vegansk glass utan socker 

Den här artikeln innehåller betalt samarbete med jordklok. 

Vegansk glass utan socker gjord av banan, kallad Nice Cream, är numer en klassiker och kan varieras i det oändliga! Ur ett ayurvediskt perspektiv är glass och is dock aldrig bra och helt enkelt inget vi äter eftersom det släcker Agni -vår matsmältningseld.

Ayurveda väljer istället att svalka kroppen med mat som har kalla egenskaper och som serveras rumstempererat, som exempelvis Lassi. Just lassi är perfekt på sommaren för att främja den redan svaga matsmältningen och svalka pittan som dominerar denna årstid. 

Läs mer om att hålla huvudet kallt i pitta-tid här. 

Nice Cream för hela familjen enligt Ayurveda

vegansk glass utan socker för hela familjen

Min familj vill ändå gärna ha glass ibland! Och visst kan det vara gott, så länge den är lagom kall och helt sockerfri förstås. Glass som innehåller socker är ännu mer förödande för matsmältningen och kroppens balans. Att äta mat som medicin handlar om att ständigt söka balans, i varje förändring som kroppen går igenom. Ju fler vi är som efterfrågar vegansk glass utan socker, ju mer vanligt kommer det bli även ute på caféerna om somrarna. Än är vi dock inte där, så gör din egen nice cream hemma och spara pengarna till annat kul!

Tänk på att undvika glass under höst, vinter och vårvinter. Det mår matsmältningen inte bra av. Om du är kapha eller vata-dominant, välj hellre en smoothie eller lassi. Alternativt ät en liten portion vegansk glass utan socker, med små tuggor. Du kan också välja andra frukter, mer lämpliga för din dosha. 

Gravida bör undvika kall mat, särskilt om du har någon form av förstoppning, och / eller är i sista trimestern. Gör hellre din nice cream av mango eller bär. Eller välj kakao istället för nötter. 

Om du ammar vill du kanske undvika för mycket jordgubbar. Ibland kan bebis reagera på kakao men kombinationen banan-kakao brukar funka ok för de flesta doshor. 

Beroende på ditt barns dosha kan du välja smaksättning därefter. Kakao eller bär för kapha och vata, nötter för pitta. Prova nötsmör för småbarn eller tugga (osaltade) nötter till dem. 

Ingredienserna till vegansk glass utan socker

Bananer

Frysta bananer är grunden för nice cream. Men det går att göra sorbet-liknande vegansk glass utan socker även med andra frysta frukter och bär som mango, jordgubbar eller vattenmelon. Just idag är vi ute efter nice cream, det vill säga den krämiga lena glassen gjord på väl mogna frysta bananer. Så kom ihåg att frysa alla bruna bananer med jämna mellanrum!

För att få den bästa krämigaste glassen tänk på att ta ut bananerna ur frysen en liten stund innan du mixar. Cirka 5-10 minuter så att de hinner tina bara litegrann. Jag tillsätter också lite veganmjölk för att fluffa upp glassen lite extra och hjälpa matberedaren med bananerna.

Smaksättning

En klassiker är såklart kakao. Här vill jag tipsa om nötter eller bär. De salta nötterna gör sig fint med det lena, söta från bananerna. Dessutom gör de fikat till ett mellanmål med mer mättnad. För att hjälpa matsmältningen vill jag ha värmande kryddor som kanel och kardemumma i min veganska glass. Du kan också använda färska bär, men tänk på att de inte får vara vattniga och uteslut eventuellt mjölken i så fall. 

Hoppas du gillar de här recepten på vegansk glass utan socker!

Glassen är 

krämig

naturligt söt

fluffig

och lämplig som mellanmål en varm och trött sommardag!

Recept på vegansk glass utan socker

vegan glass utan socker med choklad
Nice cream med jordnötter 4p.

3 frysta bananer, skivade

1 tsk kanel

1 tsk maca

½-1 dl veganmjölk (ex mandelmjölk)

Till servering: 1 dl hackade salta jordnötter

Nice cream med jordgubbar 4p.

2 frysta bananer, skivade

2 dl frysta jordgubbar

½ tsk mald kardemumma

½-1 dl veganmjölk (ex mandel eller sojamjölk)

Till servering: 2 dl färska bär

Gör så här:

Välj vilket recept du vill göra. 

Lägg alla ingredienser utom mjölken i en matberedare. Pulsa några gånger. Mixa sedan några minuter på medelhastighet och tillsätt mjölken under tiden tills du får en fluffig konsistens. Fördela i små portionsskålar. Servera genast tillsammans med hackade nötter för alternativ ett, eller färska bär för alternativ två. 

Nice Cream utan socker med ayurveda

Sammanfattningsvis undviker vi gärna kall glass ur ett matmedicinskt perspektiv eftersom det förstör den redan svaga matsmältningen. Hellre väljer vi Lassi eller refrescos av olika slag. Vill en ändå ha glass föreslår vi en vegansk glass utan socker, som du enkelt gör själv. Prova olika smaksättningar som choklad (kakao) eller blåbär och variera utifrån din och barnens doshor. 

Om du delar det här receptet kom ihåg att tagga oss! @yoginismamas 


Om Författaren: Magdalena är matkreatör, örthäxa, skribent och mamma. Hon har 20 års erfarenhet av vegetarisk kost och matmedicinsk lära.

Yoginis & Mamas recept är ayurvediskt inspirerade, fria från vitt socker, ofta glutenfria och mestadels veganska. Vårt fokus är att skapa en enkel, balanserad, hälsosam och ren måltid från ett matmedicinskt perspektiv.

Förbered dig för förkylningstider

Du vet det. Hösten närmar sig med stormsteg, väderomslaget är påtagligt. Morgonen kall. Eftermiddagen varm. Vinden opålitlig. Skolor, arbete och diverse aktiviteter har alla startat igång samtidigt. Plötsligt möter vårt immunförsvar en mängd människor och tillika deras bakterier. Vi vill fortsätta umgås och klara övergången till kyligare väder bra. Även barnen kan förebygga förkylning med huskurer. I den här artikeln listar vi våra hemliga knep och tipsar om de bästa sätten att förebygga förkylning naturligt. 

Continue Reading Förbered dig för förkylningstider

Gör din egen sololja

Denna artikel innehåller länkar till samarbetspartners. Gör egen naturlig solkräm till dig och familjen med några få, enkla och helt naturliga ingredienser. Jag kallar denna naturliga solkräm för sololja därför att den är lös och inte…

Continue Reading Gör din egen sololja

Frukost för våren: Rå bovetegröt med jordgubbar och rostad kokos

Rå bovetegröt med jordgubbar passar bra som frukost eller kvällsmat under vår och sommar. Särskilt på våren vill vi öka intaget av fiberrik mat såsom gröna grönsaker och färsk frukt. Nu kan vi äta mindre mängd mat (eftersom vi inte längre äter upp oss som i vintras) och ändå hålla oss mätta. Rå bovetegröt med frukt eller bär bearbetar magen långsamt och håller således blodsockret i balans och vi håller oss mätta länge.

Våren är styrd av Kapha dosha och vi vill gärna undvika mellanmålen under dessa månader, äta frukost innan kl.9 och kvällsmat…
Läs hela receptet:

Continue Reading Frukost för våren: Rå bovetegröt med jordgubbar och rostad kokos

Gör din egen sololja

Denna artikel innehåller länkar till samarbetspartners.

Gör egen naturlig solkräm till dig och familjen med några få, enkla och helt naturliga ingredienser. Jag kallar denna naturliga solkräm för sololja därför att den är lös och inte har konsistensen av en kräm. 

Ibland gör jag även en solkräm med naturliga ingredienser men det är inte lika enkelt (snabbt och smidigt alltså) som detta recept. Dessutom innehåller det bivax så förutom att inte vara helt vegansk så upplever jag att det kan locka till sig getingar, om det är ett geting-år. 

Detta recept på snabbt, smidigt och helt naturligt solskydd är samma som jag använder mig av i djungeln. När jag bodde i Costa Rica hade jag ju fri tillgång till kokosolja så eftersom jag smörjde mig med den dygnet runt behövdes bara solkräm ibland, t.ex på stranden eller i bergen där solen är starkare än under träden. Då använde jag mig av just det här receptet. 

naturlig solkräm

Naturlig solskyddsfaktor (SPF)

Solskyddsfaktorn (Sun Protection Factor) i sololjan varierar beroende på hur du väljer att göra din blandning och på grund av att vi använder naturliga ingredienser. Men det finns generella uppgifter att gå efter och det räcker för mig. Jag och min familj använder denna naturliga solkräm dagligen under sommaren och det fungerar mycket bra. 

Som vanligt gäller att använda hatt, att undvika den starkaste solen mitt på dagen och ha kläder som det bästa komplementet ändå. Vidare kan vi enkelt maxa vårt naturliga solskydd genom maten vi äter. Forskning visar att Antioxidanter är potenta UV-skyddsmedel och att vissa specifika källor till dem kan hjälpa oss med det naturliga solskyddet. Några exempel är: vitt te, gurkmeja och ingefära. Tomat sägs skydda mot fria radikaler, som orsakas av för mycket solljus. 

Det kan också vara en bra idé att ge kroppen ett extra tillskott inför sommaren. C-vitamin som är en stark antioxidant, Omega-3 för att stärka hudens självförsvar, Betakaroten för snabbare och jämnare färg. Betakaroten finns i morötter, persilja, dill, groddar, spirulina och andra alger. Det kan också tillföras genom kosttillskott, t.ex detta. 

Ingredienserna i naturlig solkräm 

Win- win med den här naturliga sololjan är att den dessutom är återfuktande för huden. Vilket är en av de främsta anledningarna till att använda solskydd överhuvudtaget, eftersom solen snabbt torkar ut huden. Så du får inte bara naturligt solskydd, du ger dessutom huden massa näring, fukt OCH får mer och jämnare färg. Gode tid kan det bli bättre? 

Tror knappast det! Låt mig presentera ingredienserna. 

Mandelolja

Bra pitta-balanserande olja som ger mycket näring. Sägs ha en SPF på ca 5. Jag rekommenderar den här av hög kvalite. 

Sesamolja 

Vi vill använda kallpressad sesamolja av hög kvalité. Jag använder den här från Crearome. Men vill du ha en större flaska av lite billigare sort men ändå helt ok kvalité föreslår jag urtekrem. Om din sololja luktar lite “mat” kan du tillsätta några droppar lavendel, om det stör. 

Sesamolja har traditionellt använts i naturliga sololjor i alla tider och sägs ha en SPF på ca 15. Inom ayurveda är sesamolja välkänd som naturlig medicin för bla oil pulling, abhyanga massage och just sololja. Ibland använder jag den även till baby-oljan. 

Kokosolja 

Det vita guldet och i sig själv bra att ha på huden när vi vistas i solen, eller som återfuktande olja efteråt. Kokosolja har en svalkande effekt, också det lämpligt för Pitta säsongen, och sägs innehålla en SPF på ca 15. 

Tänk på att kokosolja stelnar om du förvarar den i kylen och din sololja blir då istället en kräm. (Men den smälter igen när du tar den i handen så det är inget större problem). I den här blandningen stelnar den dock inte av sig själv i rumstemperatur. Även kokosoljan ska vara kallpressad, med eller utan doft/smak. Jag föreslår den här sorten. 

Morotsfröolja eller morotsolja

Den mer koncentrerade morotsfröoljan har SPF på ca 35-40 och är vad jag oftast använder. Men det går också bra med morotsolja av hög kvalite, så som crearome. 

Hallonfröolja 

Oljan har de senaste åren fått oförskämt mycket boost bland bloggare som supermedel för just naturligt solskydd. Det är dock överdrivet även om oljan är bra och bör finnas med i en väl balanserad naturlig solkräm eller olja. Forskning visar att hallonfröoljan har en SPF på ca 20. Den kan vara klurig att få tag på men jag föreslår den här. 

Zinkoxidpulver 

Är nu godkänt som kosmetiskt medel även i Sverige. Hur många surfare har du inte sett med just zinkpasta på näsan när du legat och guppat på vågorna i Australien? Precis! Det är inte för inte som Aussies går omkring med vita näsor. Zinken är total sun-block, dvs blockerar solens farliga strålar och lite grann är därför lämpligt i vår olja. 

Hållbarhet hos naturlig solkräm

Jag gör en stor sats naturlig sololja direkt i maj eller början på juni. Den ska räcka till hela familjen och håller sig alltid bra. Det är viktigt att inte stoppa ner fingrar i burken utan använda en sked så håller den längre. 

Du kan också välja att tillsätta extra e-vitamin eller vetegroddsolja (som också har SPF på ca 20) för längre hållbarhet eller förvara oljan i kylen. Tänk då på att ta fram den innan användning så den får smälta lite. 

Själv gör jag en stor honungsburk som en sats och sedan häller jag upp på mindre flaskor. Då kan jag ha burken i kylen eller skafferiet (mörkt och svalt) och ha flaskorna i badväskan eller i köket så använder vi upp det först. 

Recept på naturlig sololja

Jag använder mig av “the simpler’s method” när jag skapar oljor och örter. Det är en gammal häxteknik som utgår från delar, snarare än exakta mått. I det här fallet är honungsburken den hela delen (dvs 100%), och då blir en tiondel ca en matsked. Som alltid med naturliga oljor och egna blandningar rekommenderar jag att du låter intuitionen guida dig till rätt mått för dig och din familj. 

½ del mandelolja

1 del kokosolja 

1 del sesamolja 

1/10 del morotfröolja

1/10 del hallonfröolja 

1/10 del zinkpulver 

Gör så här

Blanda sololjan direkt i din rena glasburk. 

Lägg först i kokosolja och låt den smälta lite i solen. Rör runt med en sked tills den är krämig. Tillsätt då mandelolja och sesamolja och blanda långsamt och noga. Ta mer sesamolja om du tycker den verkar tjock. Häll därefter i morotsfröolja och blanda väl. 

Tillsätt hallonfröolja och blanda väl. Rör till sist ner zinkpulver och blanda långsamt och noga tills allt har löst sig. Lite kommer ligga på botten och du kommer behöva röra i burken eller skaka flaskan innan du smörjer in dig. 

Naturlig Solkräm får bäst effekt

Vår naturliga sololja kan användas av gravida. Även små bebisar kan använda den, om det skulle behövas. Kom ihåg att smörja in er ofta, särskilt efter bad, och en stund innan ni går ut i solen då hinner sololjan gå in i huden, och ger bättre effekt. Ta gärna sololjan efter en lång dag i solen också eftersom den återfuktar huden och tillför massa näring för att bygga nya celler och ge jämn färg.

Om du provar vårt recept på naturlig sololja berätta gärna i kommentarerna nedan vad du tycker! Och delar du vidare så kom ihåg att berätta din källa. Tack 🙏

Namaste,

Magdalena

Vill du hellre köpa den av oss, kontakta Magdalena i början på maj för att veta tillgängligheten. Du når henne enklast här. 


Några av våra källor:

Magdalena Chandrakaí, örthäxa

Glimja

Naturkosmos


Förbered dig för förkylningstider

Du vet det. Hösten närmar sig med stormsteg, väderomslaget är påtagligt. Morgonen kall. Eftermiddagen varm. Vinden opålitlig. Skolor, arbete och diverse aktiviteter har alla startat igång samtidigt. Plötsligt möter vårt immunförsvar en mängd människor och tillika deras bakterier. Vi vill fortsätta umgås och klara övergången till kyligare väder bra. Även barnen kan förebygga förkylning med huskurer. I den här artikeln listar vi våra hemliga knep och tipsar om de bästa sätten att förebygga förkylning naturligt. 

Continue Reading Förbered dig för förkylningstider

Nice cream – 2 recept på vegansk glass utan socker 

Vegansk glass utan socker gjord av banan, kallad Nice Cream, är numer en klassiker och kan varieras i det oändliga! Ur ett ayurvediskt perspektiv är glass och is dock aldrig bra och helt enkelt inget vi äter eftersom det släcker Agni -vår matsmältningseld.

Ayurveda väljer istället att svalka kroppen med mat som har kalla egenskaper och som serveras rumstempererat, som exempelvis…

Continue Reading Nice cream – 2 recept på vegansk glass utan socker 

Frukost för våren: Rå bovetegröt med jordgubbar och rostad kokos

Rå bovetegröt med jordgubbar passar bra som frukost eller kvällsmat under vår och sommar. Särskilt på våren vill vi öka intaget av fiberrik mat såsom gröna grönsaker och färsk frukt. Nu kan vi äta mindre mängd mat (eftersom vi inte längre äter upp oss som i vintras) och ändå hålla oss mätta. Rå bovetegröt med frukt eller bär bearbetar magen långsamt och håller således blodsockret i balans och vi håller oss mätta länge.

Våren är styrd av Kapha dosha och vi vill gärna undvika mellanmålen under dessa månader, äta frukost innan kl.9 och kvällsmat…
Läs hela receptet:

Continue Reading Frukost för våren: Rå bovetegröt med jordgubbar och rostad kokos

Frukost för våren: Rå bovetegröt med jordgubbar och rostad kokos

Denna artikel innehåller länkar till samarbetspartners.

Rå bovetegröt med jordgubbar passar bra som frukost eller kvällsmat under vår och sommar. Särskilt på våren vill vi öka intaget av fiberrik mat såsom gröna grönsaker och färsk frukt. Nu kan vi äta mindre mängd mat (eftersom vi inte längre äter upp oss som i vintras) och ändå hålla oss mätta. Rå bovetegröt med frukt eller bär bearbetar magen långsamt och håller således blodsockret i balans och vi håller oss mätta länge. 

rå bovetegröt

Våren är styrd av Kapha dosha och vi vill gärna undvika mellanmålen under dessa månader, äta frukost innan kl.9 och kvällsmat innan kl.18 för att hjälpa kroppen att vara i balans. Du kan starta redan i mars att introducera rå bovetegröt med jordgubbar (frysta och tinade, från förra årets skörd) eller frukt som frukost. 

Ingredienserna till rå bovetegröt

Bovete

Jag använder helt bovete till den här gröten. De hela kornen lämpar sig också väl till att koka bovetegröt och blir supergott. Under hela våren och sommaren är bovete ett bra val att variera sin frukost eller kvällsgröt med eftersom det är glutenfritt med en milt sammandragande egenskap som balanserar kapha och pitta dosha. 

Bovete är, trots namnet, inget sädesslag utan en ört rik på proteiner. Personligen anser jag bovete, både som mjöl, helt eller flingor, vara likt en fullkornsprodukt. Det betyder att bovete är smakrikt, rikt på näringsinnehåll per mängd, grovt och mättande. Du kan variera din bovetegröt oändligt med helt bovete eller flingor. Kokt eller rå. Men blötlägg bovetet först så att du frigör saponinerna (bitterämnen) och det blir lättare att koka eller mixa, och underlättar för kroppen. 

I synnerhet när vi väljer rå bovetegröt är det viktigt att skölja bovetet och sedan blötlägga det över natten. Sedan sköljs det igen. Om du har glömt blötläggningen, skålla bovetet och koka en gröt istället!

Veganmjölk

Välj din favorit: havre, mandel, soja, rismjölk. Jag använder oftast havre- eller mandelmjölk, särskilt till små barn och när jag vill balansera kapha dosha. 

Rå bovetegröt med jordgubbar för hela familjen enligt Ayurveda

Små barn mumsar gärna rå bovetegröt med jordgubbar eftersom den är mild och krämig. Tänk på att de troligen inte äter så stora mängder av denna väldigt mättande gröt! För ett barn med hög pitta skulle jag ta hälften mängd jordgubb och hälften mängd banan. 

rå bovetegröt med jordgubbar

Om du ammar en liten bebis så välj hellre andra bär. Kanske blåbär? Eller varför inte vinbär. Jordgubbar kan ge röd rumpa hos bebisar eftersom de har hög pitta. Det undviker vi gärna. 

Rå bovetegröt med jordgubbar passar också bra under graviditeten. Särskilt under tredje trimestern. Undvik att äta rå gröt under höst, vinter, och om du har svårt att gå på toaletten. 

Hoppas du gillar vår rå bovetegröt, den är

krämig

smakrik

mättande

glutenfri 

vegansk

Recept på rå bovetegröt med jordgubbar och rostad kokos

4 p.

2 dl helt bovete

½ liter jordgubbar, tinade eller färska

½ tsk mald kardemumma av bra kvalité (jag rekommenderar den här)

2 dl veganmjölk

2 dadlar

färsk frukt, som äpple, päron och mer jordgubbar

riven kokos

Gör så här:

Skölj bovetet och blötlägg över natten. På morgonen, sila av och skölj igen. 

Lägg det hela bovetet i en Highspeed Blender (jag använder den här) eller matberedare tillsammans med jordgubbar, kardemumma, veganmjölk och dadlar. 

Mixa tills det blir slätt och fluffigt. 

Fördela i portionsskålar. 

Rosta kokosen i torr varm panna tills de blir gyllene och luktar gott. Rör hela tiden! 

Dela frukten i små tärningar.

Servera rå bovetegröte med jordgubbar, rostad kokos och mer frukt. 

Ayurveda och rå bovetegröt med jordgubbar 

Sammanfattningsvis väljer vi gärna glutenfritt och råa, fiberrika grödor under våren för att hjälpa kroppen behålla sin balans och följa med i de förändringar som sker i naturen. Rå mat är inget som Ayurveda rekommenderar, men för kapha och pitta kan vi göra vissa undantag. 

Denna rå bovetegröt med jordgubbar kan med fördel avnjutas även en bit in i sommaren. När örterna tittar fram, prova att garnera med färsk mynta! 

Om du delar det här receptet, kom ihåg att tagga oss @yoginismamas

Följ Yoginis and Mamas på Instagram för fler ayurvediska och hälsosamma recept! 


Om författaren: Magdalena är matkreatör, örthäxa, skribent och mamma. Hon har 20 års erfarenhet av vegetarisk kost och matmedicinsk lära.

Yoginis and Mamas recept är ayurvediskt inspirerade, fria från vitt socker, ofta glutenfria och mestadels veganska. Vårt fokus är en balanserad, hälsosam och ren måltid utifrån ett matmedicinskt perspektiv.


Du kanske också gillar:

Vegan Påsktårta

Artikeln innehåller länkar till vår samarbetspartner.

Påsktårta är för mig helt obegripligt. Mer sötsaker denna högtid?! Men en vegan påsktårta fri från vitt socker och gluten kanske kan vara mer balanserat ?

En dag runt Ostara 2021, då jag var höggravid med Love satte baksuget in och jag ville göra något ANNAT. Något annorlunda. 

Resultatet blev en vegan påsktårta, utan socker och utan gluten. 

Pyssligt, roligt att göra tillsammans och gott. 

Vegan påsktårta

Vegan Påsktårta till Ostara

En del av att äta matmedicinskt är att följa jordens cykel och således hedra årstidernas förändringar i vår matmeditation. Eftersom påsken är en kristen högtid väljer vi att inte göra så stor sak av den. För oss är det istället viktigt att behålla kontakten med det som händer runt omkring oss och bli påminda om hur vi och allt runt oss befinner sig i konstant rörelse och förändring. 

Den keltiska högtiden Ostara infinner sig egentligen vid vårdagjämningen och då brukar vi tända en eld ute och göra någon utomhusritual om vädret tillåter.

Eftersom Ostara kommer från gudinnan Eoster vet vi att den nya religionen lånat av den gamla och påsken är ofrånkomlig. När som helst under den här tiden kan jag därmed få ett infall att baka något extra, som denna vegan påsktårta, för att fira att ljuset håller på att besegra mörkret och det är dags för oss att återfödas.

Vegan Påsktårta för hela familjen enligt Ayurveda

Gravida & ammande kan mumsa på tårtan med gott samvete. Som vanligt gäller att inte överäta. Om du är gravid och har ett kaphaöverskott och/eller är kapha dominant så föreslår jag att du tar små tuggor och små portioner, helst mitt på dagen snarare än sen eftermiddag/kväll. 

Små barn kommer gilla den här vegan påsktårtan, både att skapa och mumsa på.

Personligen ger jag inte ammande / bebisar sötsaker alls. Ingen fika och ingen torkad frukt. De får mjölk och har inget behov av fika. Bebisar har kapha-styrd åldersdosha och det kan därför vara bra att redan från början undvika att skapa ett behov/begär/sug eller önskan efter söta saker, snacks och oregelbundet ätande. Det är vi vuxna som skapar den förändringen, bebisar följer kroppens naturliga flöde. Vilket inte är att fika utan äta när en är hungrig. 

Ingredienserna till vegan påsktårta

Jag kunde inte bestämma mig för om jag skulle köra på citron-linjen eller choklad-linjen. Höggravid och gottesugen som jag var bestämde jag mig för BÅDA och resultatet blev imponerande om en får tro mina största kritiker (familjen). 

Krämen i Citronkräm

För en helt ren produkt väljer du kokosgrädde. Men jag har även provat att göra denna med havrevaniljvisp och det har funkat mycket bra. Många vegangrädde eller färdiga vaniljvispar är inte ekologiska, och innehåller socker, därför väljer jag bort dessa till min vegan påsktårta.

Tänk på att kokosgrädden är det fasta vita krämiga som ligger på toppen av burken. Använd inte vattnet under till detta utan skopa ur översta lagret. 

Aquafaba

är bönspad. Eller vattnet från kokta kikärter. Spara därför det slemmiga vattnet när du kokat eller tömt en ask kikärter. Teoretiskt kan du använda sojamjölk istället men jag har inte testat detta. Hör av dig om du testar!

Garnera din vegan påsktårta

dekorera vegan påsktårta

Snåla inte med garneringen! Det ska vara pyssligt och fint. Påsktårtan ska ge glädje och minna oss om våren och den fertila tid Moder Jord nu går in i. Så återspegla det i ditt skapande! 

 • Moringa eller vetegräs funkar bra vilket som med sin gröna färg och diskreta smak. Du hittar det här. 
 • Riven kokos funkar men kokoschips blir mer utmärkande och kan vara “snöfläckar” som vårsolen inte tinat än. 
 • Och gör din egen mandelmassa! Enkelt, mindre sött och mycket roligare. 

Då sätter vi igång!

Hoppas du gillar den här vegan påsktårtan! Den är

vacker

balanserad mellan söt och syrlig

rolig att göra

och supermumsig!

Recept Vegan Påsktårta

vego påsktårta
BOTTEN:

1.5 – 2 dl mandelmjöl

2 dl riven kokos

en nypa salt

½ tsk citronzest + 1 tsk citronjuice

½ dl vatten

½ dl mandel

5-7 färska dadlar

1 msk aquafaba

Mixa mandelmjöl, riven kokos, salt, citronzest och juice, och vatten. Tillsätt mandel, dadlar, aquafaba och mixa till en kladdig deg. Tillsätt mer mandelmjöl om det blir för kladdigt, eller mer dadlar om det blir för torrt. 

Smöra en springform med kokosolja. Tryck ut degen jämt och grädda i ca 10 minuter på 200 grader.

Låt kakan svalna. 

LAGER 1:

Chokladkräm

5 färska dadlar

3 msk veganmjölk

2 msk kokosolja

2 msk kakao

en nypa salt

Smält kokosoljan och blanda i kakao så att det blandar sig väl. Lägg övriga ingredienser i en matberedare och mixa. Häll i den smälta oljan medan maskinen går. 

När botten är sval bred på chokladkrämen och ställ kakan i kylen. 

LAGER 2:

Citronkräm

2 dl kokosgrädde, det fasta (eller 1 paket havrevisp, se kommentarerna)

1 msk citronjuice

½ msk citronzest

¼ tsk gurkmeja

Häll citronjuice, zest, gurkmeja i en bunke och blanda väl. Tillsätt kokosgrädde och vispa fluffigt med tex en ballongvisp.

Ställ i kylen minst en timme innan du fördelar citronkrämen på kakan.

GARNERING:

Gör din egen mandelmassa!

¼ tsk gurkmeja

1 dl mandelmjöl

1 tsk agave

en skvätt vatten

Mixa alla ingredienser till en kladdig massa. Forma små ägg, bollar och annat påskigt. 

När chokladkrämen och citronkrämen är på kakan, pudra över lite vetegräs och fördela kokoschips och mandelmassefigurerna på din vegan påsktårta!

Receptet på vegan påsktårta utan socker

Sammanfattningsvis är denna vegan påsktårta lämplig mellan vårdagjämning och påsk för att fira ljusets återvändo och Moder Jords ständiga fruktbarhet.

Vi vill med tårtan skapa en tavla som minner om förändringen vi står inför och mitt i, både ute i naturen och inom oss. Ge oss själva glädje och en anledning att samlas i gemensam matmeditation.

Att dela kärleken och glädjen genom skapandet av mat innefattar att vi ger oss själva ren prana; att vi intar näring som är ren och givande för det nya vi står inför, snarare än att blockera energikanalerna med tungt socker, gluten och animalier. 

Kärlek och Matglädje,

Magdalena

Om du delar det här receptet tänk på att tagga @yoginismamas i din post! 

Följ Yoginis and Mamas på Instagram för fler ayurvediska och hälsosamma recept!


Du kanske också gillar:

Våren 2022: Yoga, meditation och möten

2022 yoga och möten för Yoginis och Mamas.

Gratis Live meditationer varje söndag i mars. 

Meditera med Mari-Kristin för att öppna och landa i ditt hjärtchakra. 

Gratis på IG Live. 

Alla systrar välkomna 🧡

Vad du behöver göra för att vara med:

 • Följ oss på IG och FB 
 • Gilla våra inlägg så syns vi mer i ditt flöde och du blir påmind när det är dags. 
 • Logga in på Instagram eller Facebook söndag morgon kl.9 

Datum: 6, 13, 20, 27 mars (ca 15 minuter)

SysterCirkel

Är tillbaka! 

Landa i dig själv genom guidade meditationer, rörelser och mantras för att stärka hjärtchakrat och samtidigt låta din egen vägvisare växa sig starkare. 

Du kommer att få uppleva meditationen “Supreme; Light of Supreme Love”. Denna meditation skapar successivt ett skifte i Medvetandet och vår uppfattning av livet, där du blir mer naturligt närvarande i nuet. Känslor av separation börjar lösas upp samtidigt som upplevelsen av Förening med allt liv förstärks.

Mari-Kristin håller space för gruppens utforskande och möjlighet att dela sin upplevelse. 

Välj alla fyra tillfällen eller kom gång för gång. 

Vi rekommenderar dock hela serien eftersom varje tillfälle följer varandra. 

2 fysiska möten. 2 onlinemöten. 

Datum

Söndagar 10/4 och 22/5 fysisk träff i Öjaby (Växjö) kl. 17.00 – 18.30

Tisdagar 26/4 och 10/5 online på zoom kl.16.00 – 17.00

Vid frågor eller vid behov av systerstöd mellan gångerna finns Mari-Kristin tillgänglig att kontakta via sms för att boka en tid.

Investering: 800:- för alla tillfällen eller 250:- för ett tillfälle.

Anmälan sker här. 

Ett meddelande från Mari-Kristin:

”I tider med mycket oro behöver vi kunna rikta vår kraft dit vi vill. När vi är i tillstånd där sinnet lugnat sig kan vi fatta de kloka besluten. I dessa tillstånd har vi även tillgång till glädje, kreativitet, kärlek och mycket energi. 

Varje gång vi möts kommer vi att ta oss allt närmare en stillhet där vi har tillgång till allt vi behöver. 

För att kunna stå i den kvinnliga kraften och guida våra familjer och andra i vår närhet behöver vi hela tiden stärka kontakten med oss själva.

Välkommen Yoginis and Mamas! “


Gravidyoga online 

Våra live Satsangs startar 24 april! 

Du har möjlighet att ställa frågor och dela din upplevelse. Magdalena håller space för gruppens utveckling, pratar kring något ämne som kommit upp och vägleder en kort meditation. 

Vi ses varje månad.

Bokade datum: 24 april, 22 maj, 19 juni. 

Förlossningsförberedande Gravidyogakurs är uppdaterad med en helt ny modul som täcker den tidiga postnatala perioden! Yoga att göra direkt efter förlossning och vidare. 

Vi fördjupar oss i 

 • Vilan och Andning 
 • Bäckenbotten och fysisk styrka 
 • Acceptans och förståelse. 
 • Meditationer och fokus övningar för hela graviditeten och förlossning. 

Kursen täcker även mat och ayurveda för gravida och hjälper dig komma tillrätta med diverse obalanser som kan uppstå under graviditeten. (Som foglossningar, sömnsvårigheter, illamående etc). 

Gravidyoga

Du har tillgång till kursen för alltid och vi rekommenderar att du startar tidigt i din graviditet. 

Våra live möten är till för deltagarna på kursen. 

Läs mer och anmäl dig här. 


Kom ihåg att följa oss på Instagram för regelbunden inspiration och uppdateringar kring våra event och möten! 

Prenumerera på våra artiklar så får du dem direkt i inkorgen (ca 1 gång per månad). 

Vi ser fram emot att ses under 2022!

Bjud gärna in de systrar du vill möta i cirkeln!

Med värme,

Yoginis and Mamas team

Att finnas till för andra börjar hos mig

Att vara mamma handlar ofta om att skapa ett hölje eller ”hålla space” för familjen. Jag vill skriva några ord om den kvinnliga, höljande, energin så som jag känner den. En energi som behöver få mer uppmärksamhet och respekt i vår tid.

Att vara mamma handlar om att skapa ett hölje.

Hur är en mamma?

När en kvinna är gravid bär hon det växande barnet i sin livmoder och blir ett fysiskt hölje. Hela hon är en trygg, varm plats att växa och utvecklas i. Under graviditeten mognar barnet och kvinnan tillsammans. Barnet växer genom att ta emot trygghet, näring och värme – kvinnan genom att få vara den som ger allt detta. 

Att bära en växande människa i sin livmoder är en fysisk och själslig förberedelse för att kunna hålla space för en annan människa också utanför livmodern.

Jag tar hand om mig själv och ser till att mina behov tillgodoses

– fysiskt, själsligt, andligt –

så att jag kan ta hand om dig ”

Att lära sig från graviditeten

Under den tid som barnet växer i min kropp lär jag mig att allt jag äter påverkar barnet. Om vi är uppmärksamma under graviditeten kan vi också känna av hur barnet talar med oss genom sin själ direkt till vår intuition. Många kvinnor känner instinktivt vad de mår bra av att äta, hur de behöver röra på kroppen eller vilka människor och platser de bör undvika under graviditeten. De här är signaler från barnet som redan nu talar om för oss vad hen behöver.

På samma sätt lyssnar vi uppmärksamt till vår inre röst för att kunna ta hand om oss själva och barnet under förlossningen och tiden därefter. Många av oss behöver öva på att stå upp för oss själva och lita på vår intuition. Jag tycker det är ett fint stöd om det finns andra kvinnor omkring under graviditeten och efteråt för att dela tankar och erfarenheter med. 

Bli del av YM community: registrera dig på vårt nyhetsbrev!

Efter födelsen vill vi ge barnet en varm och behaglig miljö på alla sätt. Vi gör allt för att det skall kännas lugnt och tryggt kring det lilla barnet. Som om vi återskapar känslan från vår livmoder i världen. Det arbetet vi gör då är att hålla space eller vara ett hölje för en annan människa.

Om vi bär i sjal eller sele under det första året har vi barnet så nära vårt hjärta att vi snabbt uppfattar hur hon kommunicerar med oss. I och med att barnet växer och vi kanske har flera barn i olika åldrar att ta hand om blir vi också skickligare på att förstå hur vi kan hålla space för allihop samtidigt och hur vi behöver förändras och ta hand om oss själva för att orka finnas där.

Att lära från postpartum

För mig har det första året i barnens liv varit den mest underbara och utmanande tiden. Dels för att det funnits obearbetade känslor kring anknytning från min egen barndom men också för att jag välkomnar den process och möjlighet till förändring som varje barn bär med sig.

Med varje barn har mina rädslor visat sig på olika sätt och kommit upp till ytan genom den stora och vackra upplevelse som en förlossning är. Det handlar också om den kombination av skörhet och kraft som postpartum tiden innebär. Så intensivt och lugnt samtidigt.

För att komma hem till mig själv har avslappning och yoga nidra varit otroligt värdefulla redskap. Träning kan vänta men vilan behövs direkt! Jag har också sjungit mycket för att bli glad, mantran och olika sånger som lyft energin. Det fungerar för mig, var och en har sitt eget sätt.

Nu, efter fyra graviditeter, förlossningar, postpartum och många år av amning, börjar äntligen min förmåga att respektera min egen kraft växa sig riktigt stark. Det är aldrig för sent att börja respektera och ta hand om sig själv!

Att vara ett hölje och ständigt ta hand om sig själv

Varje barn hjälper mig vidare på min livsväg när jag är beredd att möta mina skuggsidor, lyfta fram dem i ljuset och älska mig själv villkorslöst så som det lilla barnet gör. När jag gör det läker mina gamla sår, jag kan se mig själv med större kärlek, förståelse och humor. Jag märker att när jag förlåter det som varit blir jag en mer vuxen människa, redo att älska. Jag kan ta hand om mina egna behov och göra detsamma för hela familjen. Så hjälper varje litet barn hela familjen vidare genom sin enorma kärlek!

Att vara ett hölje handlar alltså mycket om att arbeta med och förlåta sig själv för sina brister och svagheter. Det är helt enkelt lättare att hålla space för barnen om jag inte tar allt så allvarligt och personligt utan kan se deras beteende för vad de är – ett uttryck för eller önskan om någonting här och nu.

Vi behöver alla någon som ser till våra fysiska behov av värme, beröring, mat och sund rörelse. De själsliga behoven av att utrycka vilka vi är och lära oss lyssna till vår egen intuition, få uttrycka oss konstnärligt, sjunga, dansa. De andliga behoven av berättelser, ritualer och stillhet som låter oss lita på att det finns en mening bortom allt vi kan se med blotta ögat. 

Vem ser till mina behov?

Som mamma ser vi ofta till att hela familjen får vad de behöver men vem ser till våra behov? Om jag ska vara en stark förebild så behöver jag också vara en person som tar mina egna behov på allvar och månar om mitt välmående.

Jag kommer ofta tillbaka till frågan vad jag kan göra för att guida mig själv just nu och är så glad att Yoga Mamas finns. Vi kvinnor behöver lära av varandra i alla olika faser av våra liv. 

Jag är så tacksam för att jag får vara mamma till fyra barn i åldrarna 1,5 till 17 år. De är mina största lärare, alltid!

Och stor respekt till er alla som håller space för er själva och barnen med eller utan vetskap om det otroligt stora arbete ni gör för framtiden.

Tack!

Anna

Yoga Mamas Meditationer höst 2021

Yoga Mamas meditationer fortsätter: ljuvliga Deeksha-meditationer med Mari-Kristin under hela hösten! Det blir 3 donationsbaserade tillfällen via zoom i september, oktober och december. I november bjuder Mari-Kristin in till möjligheten att uppleva denna starka kärleksmeditation på plats. Observera att vi då har begränsat antal deltagare och ett annat pris. Det fysiska mötet beräknas till 90 minuter och zoom-meditationerna ca 45 minuter.

Datum online meditationer:

Onsdag 8 september kl.20-20.45

Onsdag 6 oktober kl.20-20.45

Onsdag 8 december kl.20-20.45

Du bokar som vanligt via hemsidan här i rutan längst ner på sidan ”Klicka här för att boka”. Ange om du vill donera 50 eller 100 kronor till Yoga Mamas. Din donation är värd mycket för oss, det gör att vi kan fortsätta hålla vår plattform i liv och erbjuda holistiska utbildningar till kvinnor!

Sista anmälningsdag är kvällen före avsatt tid. Samma dag som meditationen är får du ett mail med vidare instruktioner för att kunna logga in till vårt mötesrum på Zoom.

Observera att donationsbaserade klasser inte återbetalas vid avbokning. 

Onsdag 10 november kl.19.00-20.30 Fysiskt möte

I november möts vi fysiskt på plats för att ta emot Deeksha från Mari-Kristin. Du bokar som vanligt via hemsidan. Mer information skickas på mail till de som följer vårt nyhetsbrev och vid bokning.

Registrera din mail-adress här för att bli först med våra nyheter och bli del av vår community!

Läs mer om Mari-Kristin och Deeksha-meditationerna här.

Donationsbaserade event hålls online och ges av våra community-medlemmar. Det finns fortfarande utrymme i schemat om du vill dela med dig av din gåva. Läs mer här och kontakta Magdalena om du är intresserad!

Varmt välkomna,

Magdalena och Yoga Mamas

Födelseberättelse Love Dalian Chandrakaí

En förlossning helt utan smärta, går det?

Min första graviditet avslutade jag med att gå uppför ett (litet) berg, precis innan förlossning. Den här gången började jag graviditeten med att bestiga ett avsevärt större berg, som dessutom ligger i Sapmi. 

Däruppe på toppen, med blicken ut mot fjällets skärgård förstod jag att resan precis börjat. Mot vad visste jag inte och har fortfarande inte helt grepp om. Men något förändrades där och då. 

bära barn efter förlossning

Efter att kroppen och hjärtats kraft var attackerat i början av 2020 behövde jag tid att läka och bygga styrka igen. Redan till sommaren var jag så pass återhämtad att jag blev gravid. Inte planerat men mycket efterlängtat. Som alltid innebär en graviditetsresa viktiga lärdomar och redskap för vägen framåt. Jag har känt ett stort behov av att gå inåt, att skärma av relationer och kontakt, och att endast vara hemma med närmaste familjen. Tack vare den tystnaden och närvaron har jag kunnat lyssna och förstå budskapen från min baby. 

Givetvis fick jag redan under de första månaderna veta att kroppen inte var helt återställd, och att den själsliga kraften tar tid att återuppbygga eftersom den ska växa sig ännu starkare än förut. (Vårt ständigt pågående arbete som mänskliga varelser). 

Nu i postpartum känner jag mig piggare och starkare än på länge. Det är ändå fortsatt viktigt att ta det varsamt och känna vad kroppen behöver för att läka ihop; våga vila. Precis som jag alltid undervisar så är vilan det viktigaste och främsta vi behöver för att komma tillbaka till oss själva och för att stärka kroppen efter förlossning. Vilan är också viktig för att ta sig genom förändringar av olika slag, något som förlossningen lär oss och som är applicerbart i allt kreativt skapande- från att driva företag till att skriva en bok. Nåväl, nu vill du kanske höra min förlossningsberättelse om den planerade vatten-hemförlossningen som inte blev riktigt som vi hade tänkt….

Hem-förlossning och föda i vatten

Att föda i vatten har jag alltid velat eftersom vatten är ett viktigt element i mitt liv. Vi hade en födelsepool till Orions förlossning och även nu när Love skulle födas. Med Orion var jag i vattnet åtminstone någon timme innan det blev för varmt och jag behövde luft. Han föddes hemma, men inte i vattnet. Inför Loves förlossning hade vi krånglat lite med att laga poolen och bygga färdigt rummet där den skulle vara och där jag planerat att föda. Vi hade också ett avtal med en av Sveriges främsta hemförlossningsbarnmorskor; Agneta Bergenheim. Det fanns tidigt en födelseplan med utrymme för flexibilitet. Ändå lyckades Love överraska oss rejält. 

Ni som tagit mina gravidyogakurser vet att jag förespråkar medveten förlossningsförberedelse och låter er skapa visionen av ert födade. Även om planering och förberedelse är viktigt behöver planen innefatta en hel del flexibilitet. Precis som födandet själv kräver kroppslig, mental och själslig styrka behövs också flexibilitet, i kropp, sinne, och själ, för att frigöra plats. För mig är just det definitionen av KVINNAN; balansen av flexibilitet och styrka. Hela min graviditet med Love var en övning i just den balansen, på en helt ny nivå. Och förlossningen lät mig veta att jag bemästrar den balansen. Nästa utmaning kommer redan i den fjärde trimestern; att fortsättta hålla balans mellan styrka och flexibilitet genom hela postpartum. Och vidare.

De sista dagarna, veckan, innan BF kände jag ett stort behov att röra på mig innan läggdags. Min gravidyoga gör jag på morgonen och på kvällen behövdes annat, inte styrka men flöde. Så jag och Orion ordnade dansmeditationer efter kvällsmaten varje dag.

yoga innan förlossning

På kvällen den 24e april kände jag mig lätt, stark, närvarande och flödande. Så där som en gör precis innan det är dags att föda. Men jag reflekterade inte över det då. Det var fyra dagar kvar till fullmånen och tre till BF. Jag var säker på att det inte skulle hända något innan månen var helt full – då är den vanligaste tiden i cykeln för förlossningar, eftersom den tiden innebär release på det energimässiga planet. Samtidigt hade jag under en tid känt att jag skulle komma bli förvånad, och att bebisen kanske inte alls tänkte komma när vi hade avtalat. Jag tillät mig att bara lyssna och följa med, istället för att gå upp i tankar om det ena eller andra. 

Orgasmiska vågor

Så på natten den 24e april gör jag mitt vanliga graviditets- toabesök runt midnatt. Jag såg Månen lysa upp gården och hennes silkesvita ljus sken hela vägen in i huset och ingav ett lugn. Jag log mot henne och la mig igen. En timme senare vaknade jag av att vattnet forsade. 

“Ola!”, ropade jag, “hämta handdukar, vattnet går!”

Min man rusar upp,  ger mig ett gäng handdukar och viskar “jag ska bara förbereda lite…”. 

“Herregud, mumlar jag, ta det lugnt, sånt här kan ta flera dagar vetu.” Han tassar ändå ner och förbereder allt som jag skrivit upp på lappen till honom;

Vid den här tiden skickar han även ett meddelande till vår barnmorska om att vattnet gått. Jag ligger kvar i sängen och vilar. “Inga sammandragningar än”, tänker jag och slumrar. Men jag vaknar redan efter en stund av att jag andas djupt och långsamt. Livmodern rör sig mjukt och vattnet rinner. Jag lyssnade och kände djupt in i kroppen. Lätta vågor började rulla genom livmodern och jag svarade med långa utandningar. En stund låg jag så och bara svarade vågorna med andetaget, njöt av spiralerna som rörde sig i min kropp. Ett ögonblicks reflektion sa mig att de s.k. sammandragningarna var regelbundna, ca en minut långa och med fem minuters intervaller. 

Så började bebis simma och krafsa i livmodern. Som att han tog några simtag för att starta igång större vågor, och sedan pausa, avvakta. Det blev stilla några sekunder, jag andades och så började vågorna rulla. Det var som en vacker simmande dans vi hade; hans simtag, mitt andetag och livmoderns vågor. Det fanns ingen smärta, ingen värk, bara orgasmiska vågor som förde oss framåt. 

Det var magiskt och den häftigaste känslan jag någonsin upplevt. 

Jag behövde inte göra något annat än att följa med i dansen, svara genom mitt lugna djupa andetag och slappna av ännu mer. Så känner jag plötsligt att jag behöver gå på toaletten. “Jaha, det är igång”, tänkte jag. 

Bebis kommer 

Jag går ner till Ola på nedervåningen, ber honom ringa Agneta och säga att vi är regelbundna. Därefter går jag på toaletten med vetskapen att denna rörelse skapar förändring i processen. Efteråt fortsätter jag den djupa simmande dansen framför altaret, med levande ljus och aromalampans omfamnande dofter. 

Av någon anledning säger jag till Ola att det inte är dags att fylla poolen än, utan att ta det lugnt, sätt dig ner hos mig. Kanske för att få mer tid tillsammans. Kanske för att det inte skulle gå för fort allt. Jag ville vara i njutningen och det var fint att ha honom hos mig. Bara vi två och bebis, så som jag önskat och föreställt mig det.

De orgasmiska vågorna fortsätter

Vågorna var fortfarande orgasmiska men djupare nu. Jag behövde svara med att andas ut ljud; UUU och AAA. Kroppen ville inte att jag skulle ner i vila mellan vågorna, utan hålla mig upprätt. Vara vaken och medveten. Ta in mer luft. Så jag började sjunga och sjöng mig genom pauserna, andades och lyssnade genom vågorna som rullade i livmodern. Kände bebis som simmade, visste att nu var det igång. Ändå hade jag inte en tanke på poolen. Eller att vi inte hört från barnmorskan.

Efter mitt fjärde toalettbesök kom krystvärkarna redan inne på toaletten. “OJ, redan!?” tänkte jag. Nu kommer det gå snabbt, och jag måste ta mig tillbaka till ceremonirummet. Jag hade gått långsamt till toaletten, men att vara uppe och gå är ändå en rörelse som skapar förändring. Och det var svårt att gå tillbaka, långsamt, utan att skynda på förloppet.

Jag kom genom köket och in i Orions lekrum, tre steg från altaret i rummet intill. “Poolen”, sa jag till Ola som blev förvirrad och visste att den inte alls skulle hinna fyllas upp. En krystvärk till och jag inser att jag behöver ner på golvet, ner på alla fyra för att det inte ska gå för fort. Andningen är kortare nu och jag försöker styra förloppet till att inte gå för fort, för att undvika bristningar och framfall, och för att vara  närvarande i situationen. Jag visste att jag måste ner. Min dröm om att föda i squat skulle inte bli av den här gången heller, då skulle bebis komma direkt. Istället var jag på alla fyra, och andades genom krystvärken, kände hur huvudet gled in och ut med hjälp av mitt andetag men jag kunde inte hålla emot längre. Det var dags. 

“Hämta varma handdukar!”, ropar jag till Ola. Men i nästa sekund: “head is out! du måste komma och ta emot.” Det var inte enkelt att balansera på knäna, hålla handen runt huvudet och försöka ta emot bebisen själv. Men Ola var snabbt där för att fånga. Jag andades, väntade några sekunder. Kände mig klarvaken, närvarande. Sedan kom sista krystvärken och bebisen var ute. 

Ola tog emot. 

Det var tyst. 

“Is the baby out?!” frågade jag. 

”Det är en pojke”, svarade Ola och höll upp bebisen så jag kunde se. Han mötte min blick med vakna ögon och gav mig ett litet skrik “Här är jag!” och jag tog honom i min famn. Först nu insåg jag att jag inte ens hunnit klä av mig. Aldrig under dessa få timmar kände jag mig för varm, bara i balans. Jag hade inte bara pyjamas på mig, men stora ullsockor upp till knäna och morgonrock som jag nu fick slita av mig för att ta pojken till mitt bröst. 

Vi satt i öppningen till lekrummet och andades tillsammans. Var en stund i nuet, bara vi tre. Så säger jag “hämta Orion”. Klockan var 5 på morgonen och Orion hade sovit sig igenom en hel förlossning, men han kom yrvaket ner med det största leendet jag sett. Lycklig att hans lillebror äntligen kommit:

föda hemma med syskon

“Vad fin han är.”

Föda moderkakan, sista fasen av förlossning

Vi satt tillsammans på golvet i allt detta nya. Orion var glad och lugn. Närvarande. Jag började bli kall och visste samtidigt att det var dags för tredje fasen av förlossningen; att föda ut moderkakan. Jag försökte få mig upp i squat men benen skakade av kyla och trötthet. Vi tog oss in till altaret och värmen, jag fick på mig kläder och vi vilade lite tillsammans.

Så tog jag fram min förlossningsmassageolja och bad Ola massera min ländrygg för att sammandragningarna skulle komma igång lite mer, det var hög tid att få ut placentan. Kroppen svarade direkt och jag lyckades lägga Love så att Orion kunde hålla koll på honom medan jag reste mig för att få ut moderkakan. Först i squat, med en balja i ena handen och den andra till hjälp. Sedan stående. Jag kände hur den var på väg ut och insåg att jag nu måste aktivt pusha ut den. Moderkakan är ett mjukt organ och det är enligt mig den svåraste delen av förlossningen; att fortsätta vara vaken, närvarande och medveten när en har sin bebis, och att samtidigt hjälpa kroppen trycka ut placentan.

efter förlossning hemma

Det gick med ett par andetag och jag fick hela i skålen. Nu kunde vi sätta oss tillsammans och mysa. Jag drack rölleka och rosa de jamaica som Ola förberett åt mig. Och som av en händelse hade han bakat bröd kvällen innan som vi nu mumsade på allihop. Det var mysigt. 

Vad hände med barnmorskan?

Under tiden som jag födde ut moderkakan och Orion hjälpte mig med Love, pratade Ola i telefon (!). Agneta hade vaknat och sett Olas meddelande. Flera gånger under natten hade han försökt ringa men inte lyckats komma fram. Trots att mobilen var igång. Det är sånt som aldrig händer, ens i vanliga fall numer med så bra mobiltäckning och nät överallt. Men det var inte menat att hon skulle vara med under förlossningen. Det hade jag vetat under en lång tid men inte nämnt för vare sig henne eller Ola. Även om planen var att både Orion och Agneta skulle vara med under själva födandet, så var min önskan en annan; att jag och Ola skulle få ha större delen av tiden själva. I stillhet och njutning. Och det var så det blev.

Agneta hade 2 ½ timmars körtid så hon var framme hos oss ca fyra timmar efter Love föddes. Det var otroligt fint att hon kom, att hon undersökte moderkakan, mig och Love. Och det var lika fint att ha de allra första timmarna tillsammans bara vi fyra. 

Föda hemma med syskon

Även om Orion inte var med under själva födseln så var han där. Han var hemma och han var delaktig i förberedelserna. Han var där för att se blodet, se placentan och för att ta emot sin lillebror till jorden och vårt hem. Inget kan slå lärdomarna från en sådan upplevelse.

förbereda förlossning

Våra förberedelser inför förlossning innefattade samma saker som de jag lär ut i den förlossningsförberedande kursen; vi gjorde ett altare tillsammans, en visionboard och förberedde rummet med pool, örter och allt praktiskt vi behövde. Och vi gjorde en del yoga-övningar tillsammans så att Orion skulle känna att han också kunde hjälpa till om han skulle vilja. Att involvera honom på det viset förde oss alla närmare varandra. Han blev ännu mer medveten om födandet i sig och det är så naturligt för honom.

Det passar säkert inte alla att ha med syskonen, det kan komma med olika utmaningar. Men har en minsta lilla önskan eller fundering om det så tycker jag verkligen det är värt att planera för det. Vi hade också en “back-up”; en vän att ringa om Orion inte skulle vilja vara med när det väl satt igång. Men, jag hade bett universum om att föda på natten, då vet jag att Orion sover gott och själv kan komma tassande om han hade vaknat. Flera gånger under kommande dygnet när vi alla var i den magiska energi som omger en födelse sa Orion så vackra saker: 

“Du är magisk mamma”

“Vad fin du är mamma”

Tänk att en fyraåring ser det. SER det magiska i födandet. Det är så vi kan skapa verklig förändring i vårt samhälle och synen på födandet att åter vara naturligt, en naturlig del av livet. 

Hur yogan har hjälpt mig i graviditet och förlossning

Yogan jag undervisar handlar om att använda de yogiska teknikerna i sin vardag. När en lyfter och bär, står och går. När jag bär/sjalar mitt barn hjälper det mig i min återhämtning av styrka och hållning efter förlossning. Men lika viktigt är det att veta hur jag ska bära rätt och att vila emellan. 

Även under graviditeten håller jag mina yoga-rutiner men följer varsamt med i varje förändring och anpassar därefter, något som bla yogan har lärt mig; att vara stark och flexibel. Yoga för kvinnor, för graviditet och postpartum handlar just om att hitta och återta sin styrka inifrån och ut, för att ta med sig den styrkan in i varje del av livet. Så snarare än att ha två timmars practice på mattan varje morgon kl.5 gör jag yoga lite då och då under dagen, när jag känner behov av meditation, rörelse eller pranayama. 

Den flexibiliteten och det intuitiva lyssnandet är viktiga färdigheter att ha i sitt födande. Precis som alltid kan jag inte nog understryka vikten av förberedelse och att vila för att kunna lyssna inåt, på sig själv och bebis. Det ger mental, fysisk och själslig styrka. Därifrån kan vi också skapa den verklighet vi vill ha, vilket är precis vad vi arbetar med i den förlossningsförberedande gravidyogakursen, och som denna förlossningsberättelse är ett exempel på. 

Skapa din egen verklighet

Med fokus, medvetenhet, tillit och vilja kan man flytta berg. Man kan skapa sin egen verklighet och allt det man vill ha och åstadkomma i livet.

Så när jag stod där och blickade ut över berget var det bara början på den resa jag är i nu av expansion och nya tider. Livet är spännande och det är en ära att få gå bredvid barnen, hålla space för dem och att utvecklas genom deras utveckling. Och att få ge dem den bästa möjliga upplevelsen här på jorden.  

Jag kommer fortsätta njuta av det stilla och intensiva postpartum flödet ett tag framöver. Och återta arbetet med verksamheterna när det känns dags. 

Ta gärna del av allt befintligt material som redan finns ute; kurser för kvinnor, artiklar och videos

Namaste 🙏 

Magdalena


Läs mer: