Frukost för våren: Rå bovetegröt med jordgubbar och rostad kokos

Denna artikel innehåller länkar till samarbetspartners.

Rå bovetegröt med jordgubbar passar bra som frukost eller kvällsmat under vår och sommar. Särskilt på våren vill vi öka intaget av fiberrik mat såsom gröna grönsaker och färsk frukt. Nu kan vi äta mindre mängd mat (eftersom vi inte längre äter upp oss som i vintras) och ändå hålla oss mätta. Rå bovetegröt med frukt eller bär bearbetar magen långsamt och håller således blodsockret i balans och vi håller oss mätta länge. 

rå bovetegröt

Våren är styrd av Kapha dosha och vi vill gärna undvika mellanmålen under dessa månader, äta frukost innan kl.9 och kvällsmat innan kl.18 för att hjälpa kroppen att vara i balans. Du kan starta redan i mars att introducera rå bovetegröt med jordgubbar (frysta och tinade, från förra årets skörd) eller frukt som frukost. 

Ingredienserna till rå bovetegröt

Bovete

Jag använder helt bovete till den här gröten. De hela kornen lämpar sig också väl till att koka bovetegröt och blir supergott. Under hela våren och sommaren är bovete ett bra val att variera sin frukost eller kvällsgröt med eftersom det är glutenfritt med en milt sammandragande egenskap som balanserar kapha och pitta dosha. 

Bovete är, trots namnet, inget sädesslag utan en ört rik på proteiner. Personligen anser jag bovete, både som mjöl, helt eller flingor, vara likt en fullkornsprodukt. Det betyder att bovete är smakrikt, rikt på näringsinnehåll per mängd, grovt och mättande. Du kan variera din bovetegröt oändligt med helt bovete eller flingor. Kokt eller rå. Men blötlägg bovetet först så att du frigör saponinerna (bitterämnen) och det blir lättare att koka eller mixa, och underlättar för kroppen. 

I synnerhet när vi väljer rå bovetegröt är det viktigt att skölja bovetet och sedan blötlägga det över natten. Sedan sköljs det igen. Om du har glömt blötläggningen, skålla bovetet och koka en gröt istället!

Veganmjölk

Välj din favorit: havre, mandel, soja, rismjölk. Jag använder oftast havre- eller mandelmjölk, särskilt till små barn och när jag vill balansera kapha dosha. 

Rå bovetegröt med jordgubbar för hela familjen enligt Ayurveda

Små barn mumsar gärna rå bovetegröt med jordgubbar eftersom den är mild och krämig. Tänk på att de troligen inte äter så stora mängder av denna väldigt mättande gröt! För ett barn med hög pitta skulle jag ta hälften mängd jordgubb och hälften mängd banan. 

rå bovetegröt med jordgubbar

Om du ammar en liten bebis så välj hellre andra bär. Kanske blåbär? Eller varför inte vinbär. Jordgubbar kan ge röd rumpa hos bebisar eftersom de har hög pitta. Det undviker vi gärna. 

Rå bovetegröt med jordgubbar passar också bra under graviditeten. Särskilt under tredje trimestern. Undvik att äta rå gröt under höst, vinter, och om du har svårt att gå på toaletten. 

Hoppas du gillar vår rå bovetegröt, den är

krämig

smakrik

mättande

glutenfri 

vegansk

Recept på rå bovetegröt med jordgubbar och rostad kokos

4 p.

2 dl helt bovete

½ liter jordgubbar, tinade eller färska

½ tsk mald kardemumma av bra kvalité (jag rekommenderar den här)

2 dl veganmjölk

2 dadlar

färsk frukt, som äpple, päron och mer jordgubbar

riven kokos

Gör så här:

Skölj bovetet och blötlägg över natten. På morgonen, sila av och skölj igen. 

Lägg det hela bovetet i en Highspeed Blender (jag använder den här) eller matberedare tillsammans med jordgubbar, kardemumma, veganmjölk och dadlar. 

Mixa tills det blir slätt och fluffigt. 

Fördela i portionsskålar. 

Rosta kokosen i torr varm panna tills de blir gyllene och luktar gott. Rör hela tiden! 

Dela frukten i små tärningar.

Servera rå bovetegröte med jordgubbar, rostad kokos och mer frukt. 

Ayurveda och rå bovetegröt med jordgubbar 

Sammanfattningsvis väljer vi gärna glutenfritt och råa, fiberrika grödor under våren för att hjälpa kroppen behålla sin balans och följa med i de förändringar som sker i naturen. Rå mat är inget som Ayurveda rekommenderar, men för kapha och pitta kan vi göra vissa undantag. 

Denna rå bovetegröt med jordgubbar kan med fördel avnjutas även en bit in i sommaren. När örterna tittar fram, prova att garnera med färsk mynta! 

Om du delar det här receptet, kom ihåg att tagga oss @yoginismamas

Följ Yoginis and Mamas på Instagram för fler ayurvediska och hälsosamma recept! 


Om författaren: Magdalena är matkreatör, örthäxa, skribent och mamma. Hon har 20 års erfarenhet av vegetarisk kost och matmedicinsk lära.

Yoginis and Mamas recept är ayurvediskt inspirerade, fria från vitt socker, ofta glutenfria och mestadels veganska. Vårt fokus är en balanserad, hälsosam och ren måltid utifrån ett matmedicinskt perspektiv.


Du kanske också gillar:

Vegan Påsktårta

Artikeln innehåller länkar till vår samarbetspartner.

Påsktårta är för mig helt obegripligt. Mer sötsaker denna högtid?! Men en vegan påsktårta fri från vitt socker och gluten kanske kan vara mer balanserat ?

En dag runt Ostara 2021, då jag var höggravid med Love satte baksuget in och jag ville göra något ANNAT. Något annorlunda. 

Resultatet blev en vegan påsktårta, utan socker och utan gluten. 

Pyssligt, roligt att göra tillsammans och gott. 

Vegan påsktårta

Vegan Påsktårta till Ostara

En del av att äta matmedicinskt är att följa jordens cykel och således hedra årstidernas förändringar i vår matmeditation. Eftersom påsken är en kristen högtid väljer vi att inte göra så stor sak av den. För oss är det istället viktigt att behålla kontakten med det som händer runt omkring oss och bli påminda om hur vi och allt runt oss befinner sig i konstant rörelse och förändring. 

Den keltiska högtiden Ostara infinner sig egentligen vid vårdagjämningen och då brukar vi tända en eld ute och göra någon utomhusritual om vädret tillåter.

Eftersom Ostara kommer från gudinnan Eoster vet vi att den nya religionen lånat av den gamla och påsken är ofrånkomlig. När som helst under den här tiden kan jag därmed få ett infall att baka något extra, som denna vegan påsktårta, för att fira att ljuset håller på att besegra mörkret och det är dags för oss att återfödas.

Vegan Påsktårta för hela familjen enligt Ayurveda

Gravida & ammande kan mumsa på tårtan med gott samvete. Som vanligt gäller att inte överäta. Om du är gravid och har ett kaphaöverskott och/eller är kapha dominant så föreslår jag att du tar små tuggor och små portioner, helst mitt på dagen snarare än sen eftermiddag/kväll. 

Små barn kommer gilla den här vegan påsktårtan, både att skapa och mumsa på.

Personligen ger jag inte ammande / bebisar sötsaker alls. Ingen fika och ingen torkad frukt. De får mjölk och har inget behov av fika. Bebisar har kapha-styrd åldersdosha och det kan därför vara bra att redan från början undvika att skapa ett behov/begär/sug eller önskan efter söta saker, snacks och oregelbundet ätande. Det är vi vuxna som skapar den förändringen, bebisar följer kroppens naturliga flöde. Vilket inte är att fika utan äta när en är hungrig. 

Ingredienserna till vegan påsktårta

Jag kunde inte bestämma mig för om jag skulle köra på citron-linjen eller choklad-linjen. Höggravid och gottesugen som jag var bestämde jag mig för BÅDA och resultatet blev imponerande om en får tro mina största kritiker (familjen). 

Krämen i Citronkräm

För en helt ren produkt väljer du kokosgrädde. Men jag har även provat att göra denna med havrevaniljvisp och det har funkat mycket bra. Många vegangrädde eller färdiga vaniljvispar är inte ekologiska, och innehåller socker, därför väljer jag bort dessa till min vegan påsktårta.

Tänk på att kokosgrädden är det fasta vita krämiga som ligger på toppen av burken. Använd inte vattnet under till detta utan skopa ur översta lagret. 

Aquafaba

är bönspad. Eller vattnet från kokta kikärter. Spara därför det slemmiga vattnet när du kokat eller tömt en ask kikärter. Teoretiskt kan du använda sojamjölk istället men jag har inte testat detta. Hör av dig om du testar!

Garnera din vegan påsktårta

dekorera vegan påsktårta

Snåla inte med garneringen! Det ska vara pyssligt och fint. Påsktårtan ska ge glädje och minna oss om våren och den fertila tid Moder Jord nu går in i. Så återspegla det i ditt skapande! 

 • Moringa eller vetegräs funkar bra vilket som med sin gröna färg och diskreta smak. Du hittar det här. 
 • Riven kokos funkar men kokoschips blir mer utmärkande och kan vara “snöfläckar” som vårsolen inte tinat än. 
 • Och gör din egen mandelmassa! Enkelt, mindre sött och mycket roligare. 

Då sätter vi igång!

Hoppas du gillar den här vegan påsktårtan! Den är

vacker

balanserad mellan söt och syrlig

rolig att göra

och supermumsig!

Recept Vegan Påsktårta

vego påsktårta
BOTTEN:

1.5 – 2 dl mandelmjöl

2 dl riven kokos

en nypa salt

½ tsk citronzest + 1 tsk citronjuice

½ dl vatten

½ dl mandel

5-7 färska dadlar

1 msk aquafaba

Mixa mandelmjöl, riven kokos, salt, citronzest och juice, och vatten. Tillsätt mandel, dadlar, aquafaba och mixa till en kladdig deg. Tillsätt mer mandelmjöl om det blir för kladdigt, eller mer dadlar om det blir för torrt. 

Smöra en springform med kokosolja. Tryck ut degen jämt och grädda i ca 10 minuter på 200 grader.

Låt kakan svalna. 

LAGER 1:

Chokladkräm

5 färska dadlar

3 msk veganmjölk

2 msk kokosolja

2 msk kakao

en nypa salt

Smält kokosoljan och blanda i kakao så att det blandar sig väl. Lägg övriga ingredienser i en matberedare och mixa. Häll i den smälta oljan medan maskinen går. 

När botten är sval bred på chokladkrämen och ställ kakan i kylen. 

LAGER 2:

Citronkräm

2 dl kokosgrädde, det fasta (eller 1 paket havrevisp, se kommentarerna)

1 msk citronjuice

½ msk citronzest

¼ tsk gurkmeja

Häll citronjuice, zest, gurkmeja i en bunke och blanda väl. Tillsätt kokosgrädde och vispa fluffigt med tex en ballongvisp.

Ställ i kylen minst en timme innan du fördelar citronkrämen på kakan.

GARNERING:

Gör din egen mandelmassa!

¼ tsk gurkmeja

1 dl mandelmjöl

1 tsk agave

en skvätt vatten

Mixa alla ingredienser till en kladdig massa. Forma små ägg, bollar och annat påskigt. 

När chokladkrämen och citronkrämen är på kakan, pudra över lite vetegräs och fördela kokoschips och mandelmassefigurerna på din vegan påsktårta!

Receptet på vegan påsktårta utan socker

Sammanfattningsvis är denna vegan påsktårta lämplig mellan vårdagjämning och påsk för att fira ljusets återvändo och Moder Jords ständiga fruktbarhet.

Vi vill med tårtan skapa en tavla som minner om förändringen vi står inför och mitt i, både ute i naturen och inom oss. Ge oss själva glädje och en anledning att samlas i gemensam matmeditation.

Att dela kärleken och glädjen genom skapandet av mat innefattar att vi ger oss själva ren prana; att vi intar näring som är ren och givande för det nya vi står inför, snarare än att blockera energikanalerna med tungt socker, gluten och animalier. 

Kärlek och Matglädje,

Magdalena

Om du delar det här receptet tänk på att tagga @yoginismamas i din post! 

Följ Yoginis and Mamas på Instagram för fler ayurvediska och hälsosamma recept!


Du kanske också gillar:

Våren 2022: Yoga, meditation och möten

2022 yoga och möten för Yoginis och Mamas.

Gratis Live meditationer varje söndag i mars. 

Meditera med Mari-Kristin för att öppna och landa i ditt hjärtchakra. 

Gratis på IG Live. 

Alla systrar välkomna 🧡

Vad du behöver göra för att vara med:

 • Följ oss på IG och FB 
 • Gilla våra inlägg så syns vi mer i ditt flöde och du blir påmind när det är dags. 
 • Logga in på Instagram eller Facebook söndag morgon kl.9 

Datum: 6, 13, 20, 27 mars (ca 15 minuter)

SysterCirkel

Är tillbaka! 

Landa i dig själv genom guidade meditationer, rörelser och mantras för att stärka hjärtchakrat och samtidigt låta din egen vägvisare växa sig starkare. 

Du kommer att få uppleva meditationen “Supreme; Light of Supreme Love”. Denna meditation skapar successivt ett skifte i Medvetandet och vår uppfattning av livet, där du blir mer naturligt närvarande i nuet. Känslor av separation börjar lösas upp samtidigt som upplevelsen av Förening med allt liv förstärks.

Mari-Kristin håller space för gruppens utforskande och möjlighet att dela sin upplevelse. 

Välj alla fyra tillfällen eller kom gång för gång. 

Vi rekommenderar dock hela serien eftersom varje tillfälle följer varandra. 

2 fysiska möten. 2 onlinemöten. 

Datum

Söndagar 10/4 och 22/5 fysisk träff i Öjaby (Växjö) kl. 17.00 – 18.30

Tisdagar 26/4 och 10/5 online på zoom kl.16.00 – 17.00

Vid frågor eller vid behov av systerstöd mellan gångerna finns Mari-Kristin tillgänglig att kontakta via sms för att boka en tid.

Investering: 800:- för alla tillfällen eller 250:- för ett tillfälle.

Anmälan sker här. 

Ett meddelande från Mari-Kristin:

”I tider med mycket oro behöver vi kunna rikta vår kraft dit vi vill. När vi är i tillstånd där sinnet lugnat sig kan vi fatta de kloka besluten. I dessa tillstånd har vi även tillgång till glädje, kreativitet, kärlek och mycket energi. 

Varje gång vi möts kommer vi att ta oss allt närmare en stillhet där vi har tillgång till allt vi behöver. 

För att kunna stå i den kvinnliga kraften och guida våra familjer och andra i vår närhet behöver vi hela tiden stärka kontakten med oss själva.

Välkommen Yoginis and Mamas! “


Gravidyoga online 

Våra live Satsangs startar 24 april! 

Du har möjlighet att ställa frågor och dela din upplevelse. Magdalena håller space för gruppens utveckling, pratar kring något ämne som kommit upp och vägleder en kort meditation. 

Vi ses varje månad.

Bokade datum: 24 april, 22 maj, 19 juni. 

Förlossningsförberedande Gravidyogakurs är uppdaterad med en helt ny modul som täcker den tidiga postnatala perioden! Yoga att göra direkt efter förlossning och vidare. 

Vi fördjupar oss i 

 • Vilan och Andning 
 • Bäckenbotten och fysisk styrka 
 • Acceptans och förståelse. 
 • Meditationer och fokus övningar för hela graviditeten och förlossning. 

Kursen täcker även mat och ayurveda för gravida och hjälper dig komma tillrätta med diverse obalanser som kan uppstå under graviditeten. (Som foglossningar, sömnsvårigheter, illamående etc). 

Gravidyoga

Du har tillgång till kursen för alltid och vi rekommenderar att du startar tidigt i din graviditet. 

Våra live möten är till för deltagarna på kursen. 

Läs mer och anmäl dig här. 


Kom ihåg att följa oss på Instagram för regelbunden inspiration och uppdateringar kring våra event och möten! 

Prenumerera på våra artiklar så får du dem direkt i inkorgen (ca 1 gång per månad). 

Vi ser fram emot att ses under 2022!

Bjud gärna in de systrar du vill möta i cirkeln!

Med värme,

Yoginis and Mamas team

Att finnas till för andra börjar hos mig

Att vara mamma handlar ofta om att skapa ett hölje eller ”hålla space” för familjen. Jag vill skriva några ord om den kvinnliga, höljande, energin så som jag känner den. En energi som behöver få mer uppmärksamhet och respekt i vår tid.

Att vara mamma handlar om att skapa ett hölje.

Hur är en mamma?

När en kvinna är gravid bär hon det växande barnet i sin livmoder och blir ett fysiskt hölje. Hela hon är en trygg, varm plats att växa och utvecklas i. Under graviditeten mognar barnet och kvinnan tillsammans. Barnet växer genom att ta emot trygghet, näring och värme – kvinnan genom att få vara den som ger allt detta. 

Att bära en växande människa i sin livmoder är en fysisk och själslig förberedelse för att kunna hålla space för en annan människa också utanför livmodern.

Jag tar hand om mig själv och ser till att mina behov tillgodoses

– fysiskt, själsligt, andligt –

så att jag kan ta hand om dig ”

Att lära sig från graviditeten

Under den tid som barnet växer i min kropp lär jag mig att allt jag äter påverkar barnet. Om vi är uppmärksamma under graviditeten kan vi också känna av hur barnet talar med oss genom sin själ direkt till vår intuition. Många kvinnor känner instinktivt vad de mår bra av att äta, hur de behöver röra på kroppen eller vilka människor och platser de bör undvika under graviditeten. De här är signaler från barnet som redan nu talar om för oss vad hen behöver.

På samma sätt lyssnar vi uppmärksamt till vår inre röst för att kunna ta hand om oss själva och barnet under förlossningen och tiden därefter. Många av oss behöver öva på att stå upp för oss själva och lita på vår intuition. Jag tycker det är ett fint stöd om det finns andra kvinnor omkring under graviditeten och efteråt för att dela tankar och erfarenheter med. 

Bli del av YM community: registrera dig på vårt nyhetsbrev!

Efter födelsen vill vi ge barnet en varm och behaglig miljö på alla sätt. Vi gör allt för att det skall kännas lugnt och tryggt kring det lilla barnet. Som om vi återskapar känslan från vår livmoder i världen. Det arbetet vi gör då är att hålla space eller vara ett hölje för en annan människa.

Om vi bär i sjal eller sele under det första året har vi barnet så nära vårt hjärta att vi snabbt uppfattar hur hon kommunicerar med oss. I och med att barnet växer och vi kanske har flera barn i olika åldrar att ta hand om blir vi också skickligare på att förstå hur vi kan hålla space för allihop samtidigt och hur vi behöver förändras och ta hand om oss själva för att orka finnas där.

Att lära från postpartum

För mig har det första året i barnens liv varit den mest underbara och utmanande tiden. Dels för att det funnits obearbetade känslor kring anknytning från min egen barndom men också för att jag välkomnar den process och möjlighet till förändring som varje barn bär med sig.

Med varje barn har mina rädslor visat sig på olika sätt och kommit upp till ytan genom den stora och vackra upplevelse som en förlossning är. Det handlar också om den kombination av skörhet och kraft som postpartum tiden innebär. Så intensivt och lugnt samtidigt.

För att komma hem till mig själv har avslappning och yoga nidra varit otroligt värdefulla redskap. Träning kan vänta men vilan behövs direkt! Jag har också sjungit mycket för att bli glad, mantran och olika sånger som lyft energin. Det fungerar för mig, var och en har sitt eget sätt.

Nu, efter fyra graviditeter, förlossningar, postpartum och många år av amning, börjar äntligen min förmåga att respektera min egen kraft växa sig riktigt stark. Det är aldrig för sent att börja respektera och ta hand om sig själv!

Att vara ett hölje och ständigt ta hand om sig själv

Varje barn hjälper mig vidare på min livsväg när jag är beredd att möta mina skuggsidor, lyfta fram dem i ljuset och älska mig själv villkorslöst så som det lilla barnet gör. När jag gör det läker mina gamla sår, jag kan se mig själv med större kärlek, förståelse och humor. Jag märker att när jag förlåter det som varit blir jag en mer vuxen människa, redo att älska. Jag kan ta hand om mina egna behov och göra detsamma för hela familjen. Så hjälper varje litet barn hela familjen vidare genom sin enorma kärlek!

Att vara ett hölje handlar alltså mycket om att arbeta med och förlåta sig själv för sina brister och svagheter. Det är helt enkelt lättare att hålla space för barnen om jag inte tar allt så allvarligt och personligt utan kan se deras beteende för vad de är – ett uttryck för eller önskan om någonting här och nu.

Vi behöver alla någon som ser till våra fysiska behov av värme, beröring, mat och sund rörelse. De själsliga behoven av att utrycka vilka vi är och lära oss lyssna till vår egen intuition, få uttrycka oss konstnärligt, sjunga, dansa. De andliga behoven av berättelser, ritualer och stillhet som låter oss lita på att det finns en mening bortom allt vi kan se med blotta ögat. 

Vem ser till mina behov?

Som mamma ser vi ofta till att hela familjen får vad de behöver men vem ser till våra behov? Om jag ska vara en stark förebild så behöver jag också vara en person som tar mina egna behov på allvar och månar om mitt välmående.

Jag kommer ofta tillbaka till frågan vad jag kan göra för att guida mig själv just nu och är så glad att Yoga Mamas finns. Vi kvinnor behöver lära av varandra i alla olika faser av våra liv. 

Jag är så tacksam för att jag får vara mamma till fyra barn i åldrarna 1,5 till 17 år. De är mina största lärare, alltid!

Och stor respekt till er alla som håller space för er själva och barnen med eller utan vetskap om det otroligt stora arbete ni gör för framtiden.

Tack!

Anna

Yoga Mamas Meditationer höst 2021

Yoga Mamas meditationer fortsätter: ljuvliga Deeksha-meditationer med Mari-Kristin under hela hösten! Det blir 3 donationsbaserade tillfällen via zoom i september, oktober och december. I november bjuder Mari-Kristin in till möjligheten att uppleva denna starka kärleksmeditation på plats. Observera att vi då har begränsat antal deltagare och ett annat pris. Det fysiska mötet beräknas till 90 minuter och zoom-meditationerna ca 45 minuter.

Datum online meditationer:

Onsdag 8 september kl.20-20.45

Onsdag 6 oktober kl.20-20.45

Onsdag 8 december kl.20-20.45

Du bokar som vanligt via hemsidan här i rutan längst ner på sidan ”Klicka här för att boka”. Ange om du vill donera 50 eller 100 kronor till Yoga Mamas. Din donation är värd mycket för oss, det gör att vi kan fortsätta hålla vår plattform i liv och erbjuda holistiska utbildningar till kvinnor!

Sista anmälningsdag är kvällen före avsatt tid. Samma dag som meditationen är får du ett mail med vidare instruktioner för att kunna logga in till vårt mötesrum på Zoom.

Observera att donationsbaserade klasser inte återbetalas vid avbokning. 

Onsdag 10 november kl.19.00-20.30 Fysiskt möte

I november möts vi fysiskt på plats för att ta emot Deeksha från Mari-Kristin. Du bokar som vanligt via hemsidan. Mer information skickas på mail till de som följer vårt nyhetsbrev och vid bokning.

Registrera din mail-adress här för att bli först med våra nyheter och bli del av vår community!

Läs mer om Mari-Kristin och Deeksha-meditationerna här.

Donationsbaserade event hålls online och ges av våra community-medlemmar. Det finns fortfarande utrymme i schemat om du vill dela med dig av din gåva. Läs mer här och kontakta Magdalena om du är intresserad!

Varmt välkomna,

Magdalena och Yoga Mamas

Födelseberättelse Love Dalian Chandrakaí

En förlossning helt utan smärta, går det?

Min första graviditet avslutade jag med att gå uppför ett (litet) berg, precis innan förlossning. Den här gången började jag graviditeten med att bestiga ett avsevärt större berg, som dessutom ligger i Sapmi. 

Däruppe på toppen, med blicken ut mot fjällets skärgård förstod jag att resan precis börjat. Mot vad visste jag inte och har fortfarande inte helt grepp om. Men något förändrades där och då. 

bära barn efter förlossning

Efter att kroppen och hjärtats kraft var attackerat i början av 2020 behövde jag tid att läka och bygga styrka igen. Redan till sommaren var jag så pass återhämtad att jag blev gravid. Inte planerat men mycket efterlängtat. Som alltid innebär en graviditetsresa viktiga lärdomar och redskap för vägen framåt. Jag har känt ett stort behov av att gå inåt, att skärma av relationer och kontakt, och att endast vara hemma med närmaste familjen. Tack vare den tystnaden och närvaron har jag kunnat lyssna och förstå budskapen från min baby. 

Givetvis fick jag redan under de första månaderna veta att kroppen inte var helt återställd, och att den själsliga kraften tar tid att återuppbygga eftersom den ska växa sig ännu starkare än förut. (Vårt ständigt pågående arbete som mänskliga varelser). 

Nu i postpartum känner jag mig piggare och starkare än på länge. Det är ändå fortsatt viktigt att ta det varsamt och känna vad kroppen behöver för att läka ihop; våga vila. Precis som jag alltid undervisar så är vilan det viktigaste och främsta vi behöver för att komma tillbaka till oss själva och för att stärka kroppen efter förlossning. Vilan är också viktig för att ta sig genom förändringar av olika slag, något som förlossningen lär oss och som är applicerbart i allt kreativt skapande- från att driva företag till att skriva en bok. Nåväl, nu vill du kanske höra min förlossningsberättelse om den planerade vatten-hemförlossningen som inte blev riktigt som vi hade tänkt….

Hem-förlossning och föda i vatten

Att föda i vatten har jag alltid velat eftersom vatten är ett viktigt element i mitt liv. Vi hade en födelsepool till Orions förlossning och även nu när Love skulle födas. Med Orion var jag i vattnet åtminstone någon timme innan det blev för varmt och jag behövde luft. Han föddes hemma, men inte i vattnet. Inför Loves förlossning hade vi krånglat lite med att laga poolen och bygga färdigt rummet där den skulle vara och där jag planerat att föda. Vi hade också ett avtal med en av Sveriges främsta hemförlossningsbarnmorskor; Agneta Bergenheim. Det fanns tidigt en födelseplan med utrymme för flexibilitet. Ändå lyckades Love överraska oss rejält. 

Ni som tagit mina gravidyogakurser vet att jag förespråkar medveten förlossningsförberedelse och låter er skapa visionen av ert födade. Även om planering och förberedelse är viktigt behöver planen innefatta en hel del flexibilitet. Precis som födandet själv kräver kroppslig, mental och själslig styrka behövs också flexibilitet, i kropp, sinne, och själ, för att frigöra plats. För mig är just det definitionen av KVINNAN; balansen av flexibilitet och styrka. Hela min graviditet med Love var en övning i just den balansen, på en helt ny nivå. Och förlossningen lät mig veta att jag bemästrar den balansen. Nästa utmaning kommer redan i den fjärde trimestern; att fortsättta hålla balans mellan styrka och flexibilitet genom hela postpartum. Och vidare.

De sista dagarna, veckan, innan BF kände jag ett stort behov att röra på mig innan läggdags. Min gravidyoga gör jag på morgonen och på kvällen behövdes annat, inte styrka men flöde. Så jag och Orion ordnade dansmeditationer efter kvällsmaten varje dag.

yoga innan förlossning

På kvällen den 24e april kände jag mig lätt, stark, närvarande och flödande. Så där som en gör precis innan det är dags att föda. Men jag reflekterade inte över det då. Det var fyra dagar kvar till fullmånen och tre till BF. Jag var säker på att det inte skulle hända något innan månen var helt full – då är den vanligaste tiden i cykeln för förlossningar, eftersom den tiden innebär release på det energimässiga planet. Samtidigt hade jag under en tid känt att jag skulle komma bli förvånad, och att bebisen kanske inte alls tänkte komma när vi hade avtalat. Jag tillät mig att bara lyssna och följa med, istället för att gå upp i tankar om det ena eller andra. 

Orgasmiska vågor

Så på natten den 24e april gör jag mitt vanliga graviditets- toabesök runt midnatt. Jag såg Månen lysa upp gården och hennes silkesvita ljus sken hela vägen in i huset och ingav ett lugn. Jag log mot henne och la mig igen. En timme senare vaknade jag av att vattnet forsade. 

“Ola!”, ropade jag, “hämta handdukar, vattnet går!”

Min man rusar upp,  ger mig ett gäng handdukar och viskar “jag ska bara förbereda lite…”. 

“Herregud, mumlar jag, ta det lugnt, sånt här kan ta flera dagar vetu.” Han tassar ändå ner och förbereder allt som jag skrivit upp på lappen till honom;

Vid den här tiden skickar han även ett meddelande till vår barnmorska om att vattnet gått. Jag ligger kvar i sängen och vilar. “Inga sammandragningar än”, tänker jag och slumrar. Men jag vaknar redan efter en stund av att jag andas djupt och långsamt. Livmodern rör sig mjukt och vattnet rinner. Jag lyssnade och kände djupt in i kroppen. Lätta vågor började rulla genom livmodern och jag svarade med långa utandningar. En stund låg jag så och bara svarade vågorna med andetaget, njöt av spiralerna som rörde sig i min kropp. Ett ögonblicks reflektion sa mig att de s.k. sammandragningarna var regelbundna, ca en minut långa och med fem minuters intervaller. 

Så började bebis simma och krafsa i livmodern. Som att han tog några simtag för att starta igång större vågor, och sedan pausa, avvakta. Det blev stilla några sekunder, jag andades och så började vågorna rulla. Det var som en vacker simmande dans vi hade; hans simtag, mitt andetag och livmoderns vågor. Det fanns ingen smärta, ingen värk, bara orgasmiska vågor som förde oss framåt. 

Det var magiskt och den häftigaste känslan jag någonsin upplevt. 

Jag behövde inte göra något annat än att följa med i dansen, svara genom mitt lugna djupa andetag och slappna av ännu mer. Så känner jag plötsligt att jag behöver gå på toaletten. “Jaha, det är igång”, tänkte jag. 

Bebis kommer 

Jag går ner till Ola på nedervåningen, ber honom ringa Agneta och säga att vi är regelbundna. Därefter går jag på toaletten med vetskapen att denna rörelse skapar förändring i processen. Efteråt fortsätter jag den djupa simmande dansen framför altaret, med levande ljus och aromalampans omfamnande dofter. 

Av någon anledning säger jag till Ola att det inte är dags att fylla poolen än, utan att ta det lugnt, sätt dig ner hos mig. Kanske för att få mer tid tillsammans. Kanske för att det inte skulle gå för fort allt. Jag ville vara i njutningen och det var fint att ha honom hos mig. Bara vi två och bebis, så som jag önskat och föreställt mig det.

De orgasmiska vågorna fortsätter

Vågorna var fortfarande orgasmiska men djupare nu. Jag behövde svara med att andas ut ljud; UUU och AAA. Kroppen ville inte att jag skulle ner i vila mellan vågorna, utan hålla mig upprätt. Vara vaken och medveten. Ta in mer luft. Så jag började sjunga och sjöng mig genom pauserna, andades och lyssnade genom vågorna som rullade i livmodern. Kände bebis som simmade, visste att nu var det igång. Ändå hade jag inte en tanke på poolen. Eller att vi inte hört från barnmorskan.

Efter mitt fjärde toalettbesök kom krystvärkarna redan inne på toaletten. “OJ, redan!?” tänkte jag. Nu kommer det gå snabbt, och jag måste ta mig tillbaka till ceremonirummet. Jag hade gått långsamt till toaletten, men att vara uppe och gå är ändå en rörelse som skapar förändring. Och det var svårt att gå tillbaka, långsamt, utan att skynda på förloppet.

Jag kom genom köket och in i Orions lekrum, tre steg från altaret i rummet intill. “Poolen”, sa jag till Ola som blev förvirrad och visste att den inte alls skulle hinna fyllas upp. En krystvärk till och jag inser att jag behöver ner på golvet, ner på alla fyra för att det inte ska gå för fort. Andningen är kortare nu och jag försöker styra förloppet till att inte gå för fort, för att undvika bristningar och framfall, och för att vara  närvarande i situationen. Jag visste att jag måste ner. Min dröm om att föda i squat skulle inte bli av den här gången heller, då skulle bebis komma direkt. Istället var jag på alla fyra, och andades genom krystvärken, kände hur huvudet gled in och ut med hjälp av mitt andetag men jag kunde inte hålla emot längre. Det var dags. 

“Hämta varma handdukar!”, ropar jag till Ola. Men i nästa sekund: “head is out! du måste komma och ta emot.” Det var inte enkelt att balansera på knäna, hålla handen runt huvudet och försöka ta emot bebisen själv. Men Ola var snabbt där för att fånga. Jag andades, väntade några sekunder. Kände mig klarvaken, närvarande. Sedan kom sista krystvärken och bebisen var ute. 

Ola tog emot. 

Det var tyst. 

“Is the baby out?!” frågade jag. 

”Det är en pojke”, svarade Ola och höll upp bebisen så jag kunde se. Han mötte min blick med vakna ögon och gav mig ett litet skrik “Här är jag!” och jag tog honom i min famn. Först nu insåg jag att jag inte ens hunnit klä av mig. Aldrig under dessa få timmar kände jag mig för varm, bara i balans. Jag hade inte bara pyjamas på mig, men stora ullsockor upp till knäna och morgonrock som jag nu fick slita av mig för att ta pojken till mitt bröst. 

Vi satt i öppningen till lekrummet och andades tillsammans. Var en stund i nuet, bara vi tre. Så säger jag “hämta Orion”. Klockan var 5 på morgonen och Orion hade sovit sig igenom en hel förlossning, men han kom yrvaket ner med det största leendet jag sett. Lycklig att hans lillebror äntligen kommit:

föda hemma med syskon

“Vad fin han är.”

Föda moderkakan, sista fasen av förlossning

Vi satt tillsammans på golvet i allt detta nya. Orion var glad och lugn. Närvarande. Jag började bli kall och visste samtidigt att det var dags för tredje fasen av förlossningen; att föda ut moderkakan. Jag försökte få mig upp i squat men benen skakade av kyla och trötthet. Vi tog oss in till altaret och värmen, jag fick på mig kläder och vi vilade lite tillsammans.

Så tog jag fram min förlossningsmassageolja och bad Ola massera min ländrygg för att sammandragningarna skulle komma igång lite mer, det var hög tid att få ut placentan. Kroppen svarade direkt och jag lyckades lägga Love så att Orion kunde hålla koll på honom medan jag reste mig för att få ut moderkakan. Först i squat, med en balja i ena handen och den andra till hjälp. Sedan stående. Jag kände hur den var på väg ut och insåg att jag nu måste aktivt pusha ut den. Moderkakan är ett mjukt organ och det är enligt mig den svåraste delen av förlossningen; att fortsätta vara vaken, närvarande och medveten när en har sin bebis, och att samtidigt hjälpa kroppen trycka ut placentan.

efter förlossning hemma

Det gick med ett par andetag och jag fick hela i skålen. Nu kunde vi sätta oss tillsammans och mysa. Jag drack rölleka och rosa de jamaica som Ola förberett åt mig. Och som av en händelse hade han bakat bröd kvällen innan som vi nu mumsade på allihop. Det var mysigt. 

Vad hände med barnmorskan?

Under tiden som jag födde ut moderkakan och Orion hjälpte mig med Love, pratade Ola i telefon (!). Agneta hade vaknat och sett Olas meddelande. Flera gånger under natten hade han försökt ringa men inte lyckats komma fram. Trots att mobilen var igång. Det är sånt som aldrig händer, ens i vanliga fall numer med så bra mobiltäckning och nät överallt. Men det var inte menat att hon skulle vara med under förlossningen. Det hade jag vetat under en lång tid men inte nämnt för vare sig henne eller Ola. Även om planen var att både Orion och Agneta skulle vara med under själva födandet, så var min önskan en annan; att jag och Ola skulle få ha större delen av tiden själva. I stillhet och njutning. Och det var så det blev.

Agneta hade 2 ½ timmars körtid så hon var framme hos oss ca fyra timmar efter Love föddes. Det var otroligt fint att hon kom, att hon undersökte moderkakan, mig och Love. Och det var lika fint att ha de allra första timmarna tillsammans bara vi fyra. 

Föda hemma med syskon

Även om Orion inte var med under själva födseln så var han där. Han var hemma och han var delaktig i förberedelserna. Han var där för att se blodet, se placentan och för att ta emot sin lillebror till jorden och vårt hem. Inget kan slå lärdomarna från en sådan upplevelse.

förbereda förlossning

Våra förberedelser inför förlossning innefattade samma saker som de jag lär ut i den förlossningsförberedande kursen; vi gjorde ett altare tillsammans, en visionboard och förberedde rummet med pool, örter och allt praktiskt vi behövde. Och vi gjorde en del yoga-övningar tillsammans så att Orion skulle känna att han också kunde hjälpa till om han skulle vilja. Att involvera honom på det viset förde oss alla närmare varandra. Han blev ännu mer medveten om födandet i sig och det är så naturligt för honom.

Det passar säkert inte alla att ha med syskonen, det kan komma med olika utmaningar. Men har en minsta lilla önskan eller fundering om det så tycker jag verkligen det är värt att planera för det. Vi hade också en “back-up”; en vän att ringa om Orion inte skulle vilja vara med när det väl satt igång. Men, jag hade bett universum om att föda på natten, då vet jag att Orion sover gott och själv kan komma tassande om han hade vaknat. Flera gånger under kommande dygnet när vi alla var i den magiska energi som omger en födelse sa Orion så vackra saker: 

“Du är magisk mamma”

“Vad fin du är mamma”

Tänk att en fyraåring ser det. SER det magiska i födandet. Det är så vi kan skapa verklig förändring i vårt samhälle och synen på födandet att åter vara naturligt, en naturlig del av livet. 

Hur yogan har hjälpt mig i graviditet och förlossning

Yogan jag undervisar handlar om att använda de yogiska teknikerna i sin vardag. När en lyfter och bär, står och går. När jag bär/sjalar mitt barn hjälper det mig i min återhämtning av styrka och hållning efter förlossning. Men lika viktigt är det att veta hur jag ska bära rätt och att vila emellan. 

Även under graviditeten håller jag mina yoga-rutiner men följer varsamt med i varje förändring och anpassar därefter, något som bla yogan har lärt mig; att vara stark och flexibel. Yoga för kvinnor, för graviditet och postpartum handlar just om att hitta och återta sin styrka inifrån och ut, för att ta med sig den styrkan in i varje del av livet. Så snarare än att ha två timmars practice på mattan varje morgon kl.5 gör jag yoga lite då och då under dagen, när jag känner behov av meditation, rörelse eller pranayama. 

Den flexibiliteten och det intuitiva lyssnandet är viktiga färdigheter att ha i sitt födande. Precis som alltid kan jag inte nog understryka vikten av förberedelse och att vila för att kunna lyssna inåt, på sig själv och bebis. Det ger mental, fysisk och själslig styrka. Därifrån kan vi också skapa den verklighet vi vill ha, vilket är precis vad vi arbetar med i den förlossningsförberedande gravidyogakursen, och som denna förlossningsberättelse är ett exempel på. 

Skapa din egen verklighet

Med fokus, medvetenhet, tillit och vilja kan man flytta berg. Man kan skapa sin egen verklighet och allt det man vill ha och åstadkomma i livet.

Så när jag stod där och blickade ut över berget var det bara början på den resa jag är i nu av expansion och nya tider. Livet är spännande och det är en ära att få gå bredvid barnen, hålla space för dem och att utvecklas genom deras utveckling. Och att få ge dem den bästa möjliga upplevelsen här på jorden.  

Jag kommer fortsätta njuta av det stilla och intensiva postpartum flödet ett tag framöver. Och återta arbetet med verksamheterna när det känns dags. 

Ta gärna del av allt befintligt material som redan finns ute; kurser för kvinnor, artiklar och videos

Namaste 🙏 

Magdalena


Läs mer:

Naturlig återhämtning efter Corona

Denna artikel innehåller länkar till vår samarbetspartner Glimja.

“Det tog mig ett halvår att förstå att vi haft Covid-19 och då började jag aktivt den naturliga återhämtningen för att stärka kropp, sinne och själ igen.” 

– Magdalena

Det varierar hur lång tid återhämtning efter corona tar och det viktigaste kan vara att vara uppmärksam på sig själv och att ge sig själv den tid en behöver. 

I den här artikeln kan du läsa om:
 • Magdalenas egen naturliga läkning från covid
 • Exempel på långvariga symptom
 • Hur traditionell läkekonst ser på sjukdom
 • Energimässig lärdom och symbolism av coronaviruset
 • Olika sätt att läka och stärka sig själv naturligt efter covid-19

Magdalenas egen naturliga läkning och återhämtning efter Corona

“När 2020 startade kände jag mig oklar över var verksamheten Yoga Mamas skulle ta vägen. I över ett halvår hade jag fått intuitiva budskap om att det var dags för förändring SNART. Men jag kunde inte se tydligt hur; hur skulle jag bli fri lokalen; hur fortsätta utveckla Yoga Mamas på det vis jag vill och tror på; och hur skulle jag kunna ta ett större kliv in i min egentliga roll för verksamheten- som ledaren som för oss alla framåt. Det kändes snurrigt och jag avvaktade därför i lätt frustration. Något skulle ske.

Så, tidigt i februari 2020 blev hela familjen sjuka. Väldigt dåliga faktiskt och i flera veckor. Vid den tiden kände jag inte till något virus, bara de negativa och starka energier som påverkat oss globalt sedan slutet av 2019. I Sverige var viruset inte än utbrett och därför togs inga särskilda tester när vi besökte vårdcentralen efter att Orion haft väldigt hög feber i många dagar. 

Eftersom vi aldrig är sjuka, knappt förkylda ens, blev vi lite överrumplade. Jag minns inte ens när jag hade influensa senast, åtminstone över 10 år sedan. Så jag undrade “är influensan så här HÅRD?”

Genom åren då jag bott och rest utomlands har jag haft många utrensningar i kroppen genom diverse parasiter. De brukar vara hårda, men snabba. Och det var aldrig så här. Febern var hög hos oss allihop i familjen. Den kom och gick. Men det var många stunder då jag inte ens förstod att jag hade feber. Orion kämpade och kämpade och jag har aldrig varit så rädd som när han var illröd, kokhet och “brände sig” på vattnet jag försökte få i honom. Han var helt frånvarande och det var stundtals svårt att få kontakt med honom. Min man försvann i sin egen feberdvala men min fick vänta. Jag vakade Orion dygnet runt. Först flera dagar senare, när Orion tog tempen på mig, insåg jag hur hög feber jag själv hade och varför det varit svårt att tänka klart och fatta beslut. 

Smaken försvann helt hos mig i flera dagar, trots att jag inte var särskilt förkyld. Men visst, hosta hade jag ju, tänkte jag. Djup, torr hosta som höll i sig i över en månad. Rösten blev påverkad. Andningen likaså. Och vid det här laget hade jag behövt flytta Yoga Mamas yogakurser online. Det var påfrestande för kroppen. När kurserna var slut tidigt i maj stängde jag av allt och tog ledigt hemma med natur, målarfärg och familj i lugn och ro. Det var stärkande men inte tillräckligt. 

Det tog till slutet av sommaren 2020 innan jag insåg och vågade säga högt att vi haft covid. Föga visste vi väl om både pågående och långvariga symptom då. Men efter ett halvår hade jag hört om fler berättelser med liknande symptom och upplevelser som de vi haft. Och allt fler har nu börjat prata om de kvarvarande effekterna från att ha haft sjukdomen.“

naturlig återhämtning efter corona

Långvariga symptom

Detta är inget som kan läsas på 1177. (Det finns en rapport från SBU om långvariga symtom vid covid, men den är bristfällig och fokuserar såklart endast på det medicinska. Referens längst ner i artikeln.) 

Det är desto viktigare att lyssna på andras berättelser och upplevelser. Och på sin egen kropp. Hur länge vi upplever obalanserna och störningarna efteråt beror på ens andliga resa, var en är på väg och vad en ska lära sig från erfarenheten- och således hur mycket en arbetar med att möta dessa lärdomar. Till viss del spelar ens fysiska förutsättningar också in. 

Några exempel på långvariga symptom är:

 • Utmattning
 • Mental utmattning; koncentrationssvårigheter, dåligt minne, svårt att fokusera, “hjärndimma” etc.
 • Trötthet av olika slag
 • Öronsus
 • Ljud-och ljuskänslig
 • Huvudvärk, främst i Ajna chakra
 • Förändrat blod (som cirkulation och syreupptagning) 
 • Förändrad andning (som andfåddhet)
 • Ångest och depression

Dessa är endast några av de långvariga symptom andra berättat om, och som jag själv känt av under året som följt. Det intressanta i kråksången är att dessa symptom även hör till symptomen för frekvensuppdateringar. Energimässigt är det alltså ett tecken på förändring i kroppen, då vi ställer om till att leva i en högre energi. 

Sjukdom enligt traditionell läkekonst

I uråldriga traditioner ser man på sjukdomar och obalanser på ett annat sätt än vad den patriarkala normen skolat oss till. Det är ett sätt som ger insikt och visdom. Sjukdomar ses som en väg till att ta sig igenom svårigheter och blir således som en metafor för svårigheter i livet. Och en del av livet, samtidigt. 

Precis som i en shamansk healingresa låter sjukdomen en arbetar med att möta sitt mörker, sina rädslor, smärta och gammal trauma och emotioner. Dessa är energier som fysiskt lagrats i kroppen och i synnerhet runt våra portaler, sakral och hjärtchakrat. De stagnerade energierna behöver rensas ur kroppen för att det nya ska få ta plats; den nya visheten, den nya förändringen, den nya näringen, eller vad det nu må vara som tar en till ett nytt friskt och starkt Jag. Det ses som en personlig utveckling helt enkelt, att rensa ut på det här viset. Att ha mod att möta det som uppstår i livet, inklusive motgångar och smärtor, gör en starkare och visare. Den gudomliga människan utvecklas. Den förståelsen är viktig för att undvika offermentalitet och för att kunna arbeta med sin naturliga återhämtning även efter corona. 

Energimässig lärdom och symbolik av Covid-19

Corona är en sjukdom som går rakt till Anahata chakra, hjärtchakrat. Där finns t.ex tymuskörteln (brässen) som stöttar immunförsvaret och anses vara “the seat of the soul”, dvs platsen där själen bor. Platsen representerar villkorslös gudomlig kärlek och är därmed fri från ego. Att vara frisk här, högt upp i hjärtat, stöttar andlig utveckling och djup transformation. Genom att öppna upp energifältet runt tymuskörteln blir vi mer empatiska och villiga att förlåta. Det ger dessutom en öppning för själen att arbeta fritt i den materialistiska världen (jorden). Olika sätt att arbeta med tymus energimässigt är genom ljudhealing (sjunga, spela instrument, lyssna på stärkande musik) och metoder som kombinerar andning med rörelse, såsom qi gong eller yoga

Symbolismen av covid är tydlig eftersom den angriper (ifrågasätter) vårt immunförsvar, andetaget, hjärtats kraft och sinnets användande. Frågorna som dyker upp är:

 • Lever du i Sanning?
 • Lever du som du verkligen vill, vet du vem du är och lever du från hjärtat?
 • Kan du älska mer?
 • Vad och vem är viktigast för dig och väljer du dessa varje dag? 
 • Gör du saker mot din vilja, som inte främjar din hälsa? 
 • Vad får dig att må bra?

Dessa reflektioner kan vara den viktigaste delen av naturlig återhämtning efter Corona. Oavsett hur sjukdomen påverkat dig och dina – direkt eller indirekt.

Naturlig återhämtning efter Corona

Här följer några tips på naturlig återhämtning efter corona, baserade på yoga och ayurveda, och Magdalenas intuitiva tolkning från sin resa och de energier vi befinner oss i. 

 1. Ge dig själv tid och egentid. Våga sätta gränser där du behöver och att säga nej. Våga umgås med dig själv och reflektera över frågorna ovan.
 2. Släpp föreställningen att “allt ska återgå till det normala”. Det existerar inte. Endast förändring är verklig. Våga förändras.
 3. Naturen. Var utomhus, omge dig med träd och blommor, vatten och jord. Endast hos Moder Jord är allt som vanligt, och förändringen konstant. Där finns lugn att hämta och du är alltid välkommen. 
 4. Stärk brässen / thymuskörteln med yoga, massage, pranayama, meditationer och genom att stärka immunförsvaret med örter.

Massage gör du enkelt själv genom att dagligen göra små cirklar med fingrarna vid bröstbenet, precis mellan brösten. 

Yoga- övningar som stärker och öppnar hjärtat, inklusive thymus, lungor, diafragma, ryggrad och bröstrygg är framåtfällningar, bakåtfällningar, växelandning och solhälsningar. 

Yoga By Magie innehåller alltid rörelser som stärker och öppnar hjärtchakrat, se t.ex. den här videon eller den här: 

Stärk hjärtchakrat med enkel yoga-sekvens

Behöver du ett fullt vitamintillskott? eller boosta med magnesium och zink för att stärka immunförsvaret? En burk under en tid kan vara bra som extra kick för att komma igång igen. Även e-vitamin stärker hjärtat och finns tex rikligt i vissa oljor, såsom olivolja och hampaolja. Att ta tillskott med CBD-olja är också effektiv naturlig läkning, både på kroppslig och energimässig nivå.

 1. Stärk och rena blodet naturligt. Det görs enklast genom att äta bitter mat och mat som dämpar Kapha. Mat som hjälper till att rensa ut ett kapha-överskott är bitter, sammandragande, varm och kryddig. Se t.ex våra recept på daal, bär och grönt. Gröna grönsaker är viktiga, liksom att dricka te av nässla och kamomill. Medan kamomill kan hjälpa nervsystemet att lugna sig ger nässla kroppen rikligt på c-vitamin och järn. Även tillskott på järn är vara värt att överväga.
 2. Vila. Sov på nätterna, lägg dig vid 21.00 och stig upp med solen. Gör Yoga Nidra och andra avslappnande meditationer för att återhämta kropp och sinne. Undvik meditationer som syftar till att “awaken” eller “enlighten” om du inte känner dig tillräckligt utvilad. Att ta emot sådana energier från andra kan bli för kraftfulla och i längden orsaka mer stress, oro, sömnsvårigheter o-dyl. eftersom du inte varit redo för den nya energin ännu. Det är också alltid bäst att själv vara den som styr och leder sin egen energi och kropp, vilket är en central del av Yoga Mamas undervisning

Kom ihåg att vila också från mental aktivitet. Om kroppen känns stark, gå ut i naturen! Men stäng av apparaterna. Att vila mentalt tycks vara bland det svåraste som finns för vår tid. Ha få aktivteter, väldigt lite skärmtid, kanske inte ens läsa en gammal hederlig bok och undvik problemlösning och samtal är några exempel på mental vila. 

 1. Stärk nervsystemet. Nervsystemet svarar för om vi är stressade eller avslappnade. Tillståndet i världen är mer stressat och på högvarv än någonsin. Det är svårt att inte bli påverkad av energierna runt om oss, hur väl vi än lyckas hålla oss undan media och människor som vill sprida negativitet. En sjukdom i sig kan också leda till upplevd stress och förutom att meditera, vila och ovan nämnda tips på naturlig läkning kan det vara en god idé att ge nervsystemet lite extra boost just nu. B12 kallas ibland för “nervsystemets beskyddare” och behövs för att bilda det skyddande fettet runt nerverna som gör att signalerna i hjärnan ska fungera bra. 

Själv-vård behövs för att hålla balansen

Sammanfattningsvis kan återhämtning efter corona ta tid och den naturliga läkningen kan vara till stor hjälp för att bli stark i kropp, sinne och själ igen.

Vi befinner oss i en tid av SNABB förändring; Universum trycker på för att människorna ska vakna till och leva i de högre kärleksfrekvenserna. Det kan vara påfrestande för kroppen och en behöver ha en stabil practice av self-care. Det är inte en lyx utan en nödvändighet att ge sig själv-vård i dessa tider, oavsett hur en har blivit påverkad av covid-energierna. Fråga dig själv: vad funkar för mig att återställa mig själv? Våga sätta gränser, mot dig själv och andra, våga skala av och säga nej där det behövs. Ge dig själv mycket kärlek och närhet. 

Genom att våga låta saker ta tid ger vi oss själva möjlighet att reflektera och integrera visdomen från en tids svårigheter. Kanske är det tydligare än någonsin att vi slungas fram och tillbaka mellan högt och lågt. För att söka balans börja med dig själv, med att jorda och stärka din kropp. Låt själen bli hörd och ta mer plats, det i sig innefattar att du drar in mer kärlek, energi och harmoni i ditt liv och till de runt dig. 


Disclaimer: Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoga Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Vänd dig till en medicinsk läkare om du är allvarligt sjuk. Alla råd följs på eget ansvar. Yoga Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoga Mamas. 

Några av våra referenser: 

Yogaterapeut & Curandera Magdalena Chandrakaí 

https://www.sbu.se/contentassets/a57f9380e8404670b27e655c72ebaad3/sbu_langvariga_symtom_covid19.pdf

https://upliftconnect.com/thymus-seat-human-soul/


Läs mer:

Nytt år och nya samarbeten 2021

Denna artikel innehåller länkar till samarbetspartners.

Namaste yoginis & mamas, känner ni också av hoppfullheten och nyfikenheten som ett nytt år håller? Ytterligare en ny kategori har skapats för vårt blogg-bibliotek: Mama M’s krönika Här skriver jag mer personliga anekdoter och reflektioner som jag hoppas kunna ge inspiration även till er på olika vis.

Den stora portalen in i en ny solcykel var redan 21 december 2020 och inte förrän vårens pigga blommor kikar fram börjar energin ta fart på riktigt. 

Än är det vinter kvar, säger mor. Ändock finns en ny inspiration såhär i slutet på februari, en värdefull tid att avsluta utvärderingen av föregående år och förbereda det nya som föds med våren. 

Reflektioner som är betydelsefulla att göra just nu, för att våga gå framåt i den nya tiden, är att ställa sig frågorna: 

VEM och HUR vill jag vara NU

Tiden är förändrad. Så också vi. Vem vill du vara?

Själv fortsätter jag med mina reflektioner kring hur jag kan vara mer av mitt hjärtats sanning i världen. Samtidigt ser jag med förundran hur världen ställer om till en ny tid, ett steg i taget. För visst är det en ny tid och det är dags att leva den; leva tillsammans med naturen och varandra. Mer i samarbete och i samskapande. Något jag sett fram emot länge. 

Ett sådant fantastiskt samarbete som jag redan berättat om för er alla, är Mari-Kristins Deeksha meditationer den här våren. Läs mer om dem här. Är du intresserad av att samarbeta med oss kan du läsa mer här.

Men först vill jag berätta vidare om hur samarbeten kan utvecklas.

En anekdot ur min personliga resa mot det giftfria hemmet 

När jag flyttade till Sverige i mitten av 2014 behövde jag hitta ett sätt att leva rent, även här. Att bo och leva i ett giftfritt hem, såsom jag gjort i djungeln under många år. Leva med Moder Jord på alla tänkbara vis; i alla mina val och handlingar. 

Jag tror nämligen på konsumentens kraft; att mina val varje dag, med varje krona, gör skillnad. Hur jag riktar min pengaenergi påverkar helheten och gör min röst mer hörd än valsedeln. 

Ett djupt sökande startade således. I över tre års tid letade jag efter de bästa produkterna och butikerna som delade min livssyn. Ekologiskt. Giftfritt. Snällt mot jorden och våra barn. 

Jag och min man handlade på 2-5 olika butiker var gång vi skulle handla för att få tag på det vi sökte. Vi lusläste innehållsförteckningar och spårade ursprunget på olika varumärken, tog ställning till om företaget i sig var något vi kunde stå bakom. Det slutade exempelvis med att vi valde bort ICA och istället blev medlemmar på COOP (vilket i sig medförde fler begränsningar i utbud pga läget vi bor). 

Men det slutade inte där.

Jag ville också effektivisera våra inköp. Att köra flera mil varje gång vi skulle storhandla är inte heller energisparande, vare sig för oss eller miljön. Jag ville handla storpack ekologisk mat, giftfritt till hemmet OCH köra mer sällan. 

Idag har vårt intresse för ekologiskt, mat och och lokalproducerat tagit oss till att min man, Ola, är delaktig i den lokala lanthandeln. Där arbetar han med att lyfta fram de småskaliga närproducenterna och mer giftfria råvaror och produkter, du kan följa dem här. Ett svettigt jobb vill jag lova! 

Många mål vunna

Vidare har vår resa och undersökande tagit oss till effektivitet och stor kunskap. Jag har numer ett antal fasta företag jag handlar från online, istället för att köra runt. Det är med stor värme i hjärtat som jag delar med mig av mina tips och trix för ett giftfritt hem och liv här på bloggen. Både genom val av producenter och återförsäljare likväl som av yoga och ayurveda

Det här året har jag inlett ett samarbete med några av mina favoritföretag, något jag velat länge och som nu blev möjligt. Detta är företag som jag kan stå bakom och gärna stöttar. På sikt kommer jag berätta mer om utbuden, framförallt handlar det om ekologiska örter, oljor, giftfritt för hemmet och andra naturliga produkter. Hör gärna av dig om du vill att jag tipsar om något särskilt!

Ett plus är att Yoga Mamas får en liten bonus varje gång du handlar genom någon av våra länkar. Det är fint med cirklar av givande och tagande på det viset, vi ger alla till varandra. 

Redan nu vill jag berätta om två av mina favoriter för det giftfria hemmet: 

Jordklok för giftfria rengöringsprodukter, tvättmedel och allt för hemmet. 

Glimja för ett brett och pålitligt utbud av kosttillskott, örter, och annan naturmedicin. Här hittar du t.ex. vegansk D-vitamin som är snäll mot magen, oavsett ålder.

Önskar er alla ett kreativt och friskt 2021, 

Med värme,

Läs mer:

Meditationer våren 2021

Deeksha meditationer för att öppna hjärtat och ta emot mer kärlek

Yogini och Mama Mari-Kristin delar sina expansiva kärleks-meditationer med oss under våren 2021. 

Mitt namn är Mari-Kristin Fridström Ohlin. Jag lever med min familj i Öjaby, Växjö. Under många år med vackra och djupa meditationer som jag fått lära har jag märkt hur snabbt och lätt vi kan ta oss från stressade tillstånd till djupa tillstånd av lugn och glädje. Det är min passion att föra denna upplevelse och skatt vidare till andra genom gemensamma meditationer. 

Mari-Kristin har varit del av Yoga Mamas community i flera år. Hon har varit del av vår Gravidyoga, Mama-Baby Yoga och samtalscirklar. Hennes stöd och uppmuntran i Yoga Mamas arbete värdesätter vi högt. När vi lärt känna varandra har Mari-Kristin även visat mer av sig och delat med sig av sin resa som bland annat innefattar en stark förankring i healing och meditationer för kärlekens kraft. Nu vill hon gärna dela sina meditationer med vår community, vilket vi är glada för.

Vi ber alla att lägga en symbolisk donation på 50:- vid bokning. På detta vis kan vi alla bidra till att Yoga Mamas fortsätter vara en trygg och kärleksfull plats för gemenskap och lärande. 

Ett tillfälle i månaden samlas vi för Deeksha Online Meditation.

Datum: 17 februari, 17 mars, 14 april, 11 maj

Plats: Zoom

Du bokar som vanligt via hemsidan; se rutan nere till höger ”Klicka här för att boka”

Samma dag som meditationen är får du ett mail med vidare instruktioner för att kunna logga in till vårt mötesrum på Zoom.

Så här säger Mari-Kristin själv om meditationerna:

De vackraste meditationer jag lärt mig kommer från avatarerna Amma och Bhagavan som bor och verkar i sydöstra Indien. De båda har dedikerat sina liv åt mänsklighetens uppvaknande och upplysning. I dessa meditationer kombineras ofta andningsmeditationer eller chakra-meditationer med energiöverföringar – Deeksha. Dessa meditationer vill jag gärna dela. 

Magdalenas erfarenhet av Deeksha-meditationerna: 

”Mari-Kristins meditationer är olikt allt annat jag upplevt. 

Genom åren har jag varit del av och träffat många olika former av kanaler för kärleksenergin, då särskilt genom meditation. Ofta har de varit för kraftiga, som i svåra att hantera eller fullt ut uppleva eller känna. 

Mari-Kristin förmedlar det expansiva kärleksljuset till oss på ett sätt som bara en mor kan; med mjuk omsorg och närvaro. 

Hon ger villkorslöst och är en sann kanal för den här typen av helande kraft. Jag är djupt tacksam för all läkning jag kunnat ta mig till och genom med hjälp av hennes guidade meditationer. 

Meditationerna passar för alla men är särskilt verksamma för de som är Medvetna och mottagliga. ”

Välkommen att göra din bokning genom att välja “Online Meditation” i rutan till höger, här längst ner på sidan →

Datum för våren:  17 februari, 17 mars, 14 april, 11 maj

Sista anmälningsdag är kvällen före avsatt tid. 

Observera att donationsbaserade klasser inte återbetalas vid avbokning. 

Varmt välkomna,

Magdalena och Yoga Mamas

Vad är Yoga för kvinnor?

Yoga för kvinnor är yoga-terapi för en hälsosam menstruationscykel, för att stötta graviditet och postpartum och för att komma i kontakt med den kvinnliga sexualiteten och fertiliteten. Yogan är för god bäcken-hälsa, ett balanserat hormonsystem och för att stötta livsförändringar eller trauman av olika slag. Yoga för kvinnor är en kraftfull väg och upplevelse till andligt bemyndigande och själv-kunskap. Yoga Mamas kurser håller basen i yin yoga och womb yoga. 

Vad är Womb Yoga?

Womb betyder livmoder på engelska. Ordet womb/livmoder härstammar från ord och betydelser för tempel / helig plats i flera urspråk och traditioner över världen. Till exempel är ordet för tempel på sanskrit garbha-grha (womb). Vi behåller namnet och konceptet Womb Yoga för att hedra lärarens värdefulla arbete, och för dess vackra enkelhet. Likväl är yoga för kvinnor hos oss en unik tolkning av många års arbete med kvinnohälsa och traditionella terapier. 

Womb Yoga är en blandning av hatha yoga, dans, ayurveda och tantra.

Womb Yoga är skapad och etablerad av Uma Dinsmore-Tuli, brittisk yogalärare och författare. Uma har arbetat med yoga och yoga för kvinnor och barn i över 30 år. I sitt arbete och sin egen yoga-practice såg hon ett stort behov av en yogaform för hela kvinnan. Hon utvecklade därför Womb Yoga terapin som hedrar och firar Kvinnan och alla hennes cykler genom livet. Hennes lära har dessutom förgrenat sig i att utbilda lärare i Womb Yoga Therapy, Gravidyoga, Mama-Baby Yoga och Familjeyoga.

Uma är författare till ett flertal böcker, bland annat Mother’s Breath och Yoni Shakti där hon har sammanställt många års forskning, sin egen och andras, för att hitta ett integrerat sätt att utforska yoga för kvinnor. Det är hennes arbete, både genom självstudier, online och i fördjupningskurser, som Magdalena studerat intensivt och tagit med sig sitt eget resultat till Yoga Mamas.

yoga för kvinnor

Yoga för kvinnor i alla faser av livet

Womb Yoga är helt enkelt yoga för kvinnor i alla faser av livet; från menarken till klimakteriet och vidare. Vår yoga är skapad av kvinnor och för kvinnokroppens fantastiska form och behov. Kvinnor flödar i cykler, hela tiden och hela livet. Den yoga och vägledning som vi erbjuder här på Yoga Mamas är en systerlig hand genom dessa flöden och cykler. Vi vill att alla kvinnor ska älska sin kropp, se sig själv som den Gudinna hon är och ständigt expandera i sin unika kraft. Därför delar och undervisar vi de visdomar och traditioner som våra äldre mödrar och systrar fört vidare till oss. När du är redo att själv vara en aktiv del av den cykeln är du välkommen till våra yin yoga-kurser

Läs mer: Swadyaya Självpraktik Yogakurs

Yoga för kvinnor ger dig:

 • ökad vitalitet, ork, glädje & energi.
 • kontakt med de djupa magmusklerna och musklerna i vaginan.
 • kontakt med den feminina kraften inom dig.
 • balanserat hormonsystem.
 • förbättrad sömn, koncentration och närvaro i din kropp.
 • återhämtning och verktyg att föra in vilan i din vardag.
 • direkt kontakt med dina tre nedersta chakra (och därmed också resterande fyra).
 • andetag som ökar syre och avslappning i kroppen.
 • möjlighet att frigöra spänningar och emotionella blockeringar i kropp, sinne, själ.
 • lugn och harmoni.
 • förståelse för din kropps cykler och hur vi lever och rör oss enligt dessa.
 • ökad fertilitet & kontakt med din sexualitet.
 • verktyg att snabbt och tryggt stärka kroppen efter graviditet och förlossning.
 • självkärlek & en plats där du tillåts komma hem till dig själv.

I våra asanas lägger vi fokus på att stärka fötter och bäcken, inklusive bäckenbotten, på ett kärleksfullt och effektivt vis. Rörelserna är flödande samtidigt som de ger stabilitet.

Se våra videos och följ oss på instagram.

Vi använder yinyoga positionerna för att frigöra spänningar i bäckenområdet och skapa djup avslappning. Heliga mudras (hand-och fot rörelser) är också en viktig del av flödet för att frigöra energi och rikta sitt fokus. Pranayama, eller andningstekniker, är också en viktig del av yogakurserna för att lära sig styra sig själv, vara i kontakt med sin kropp och lösgöra emotioner och spänningar. I gravidyogan gör vi särskilt lämpade andningsövningar för att skapa mer utrymme för andetaget och förbereda för förlossning. Medan vi i den postnatala yogan vägleder mammor och bebisar att andas tillsammans på ett lekfullt och harmoniskt sätt. 

Cirkeln sluts

Yogan stöttar, när och stärker oss in i menstruation, in i fertilitet och genom graviditet, förlossning och postpartum. Läran från kvinnoyogan finns här i varje övergång och transformation i livet; när barnen kommit, växer, blir unga, vuxna och flyttar ut; när klimakteriet kommer och barnbarnen. Och så sluts cirkeln, igen och igen….

Womb Yogan tillsammans med traditionell kvinno-läkekonst från Latinamerika och yin yoga-terapi utgör en bas för Yoga Mamas undervisning. Magdalenas egen erfarenhet och utveckling av yoga för kvinnor har dessutom format materialet och utformningen av våra yogakurser

Namaste

WY kan mycket väl praktiseras av män som känner sig kallade till den här yogaformen. Men jag har valt att vända mig till kvinnor. Även kvinnor som inte längre har sin livmoder är välkomna till Womb Yogan.