Förkylda barn? huskurer och ayurveda

Den här artikeln innehåller länkar till våra samarbetspartners. Om du handlar hos dem får vi en liten provision, samtidigt som du hittar en riktigt bra produkt snabbt och enkelt. win-win 🙂 

Vad är riktigt bra mot förkylning hos barn? Traditionell örtmedicin och ayurveda har tusentals år i nacken av tips och trix för att underlätta en förkylning, kanske rentav stoppa den och för att stärka immunförsvaret igen efteråt. Vi hoppas att VABruari känns lite lättare med den här artikeln vid din sida. Skriv ut den, häng upp den på väggen, eller ta en bild. Och framförallt, fyll upp husapoteket! 

Läs förra artikeln om naturmediciner för att förebygga förkylning här. 

Propolis spray och bipollen

Redan de gamla grekerna använde propolis, eller kitt från bikuporna, för dess läkande egenskaper på sår. Forskning har idag kartlagt cirka 300 ämnen som tillsammans skapar propolis på ett helt naturligt sätt. Av dessa 300 delar är de allra flesta polyfenoler, eller en sorts antioxidanter. Antioxidanter är anledningen till att propolis används i läkande syfte. Polyfenoler sägs kunna förlänga livet! Genom historien har målet med att använda propolis varit som ett skydd mot bakterier och virus. Med ett kosttillskott av propolis får vi i oss 

 • E vitamin
 • Flera B vitaminer
 • A vitamin 
 • Bioflavonoider
 • Aminosyror

I bikuporna finns varken mögel eller bakterieangrepp eftersom propolis dödar mikroorganismer. Enligt traditionell läkekonst används propolis (i små mängder) för att behandla infektioner, tvätta sår och förebygga förkylningar. 

Du vill inte ha ett husapotek utan propolis! Vi förebygger förkylning med huskurer på fler vis än genom kosttillskott. Ett ess i rockärmen är propolis. Så fort du känner det där “ånej” i halsen: spraya med ditt propolis spray! Det finns en stark sort och en mildare, som barnen också kan använda. Vi upplever att det milda, så kallade vita, sprayet funkar lika bra för både stora och små! 

bra mot förkylning hos barn

Multivitaminer för barn

Multivitamintabletter är bra mot förkylning hos barn och framförallt när vi vill förebygga och stärka immunförsvaret (även efter en förkylning). Men det finns mycket skräp på marknaden. En av våra favoriter är Vitamin Code KIDS som är en multivitamin. Detta är hårda tuggtabletter för barn över 4 år. Vi gillar Vitamin Code KIDS eftersom de innehåller wholefoods, eller koncentrat av 24 ekologiskt odlade frukter och grönsaker plus levande hälsosamma magbakterier. Helt naturliga näringsämnen med andra ord. 

Skillnaden på Vitamin Code KIDS wholefood vitamintabletter och isolerade, syntetiska vitaminpreparat är att de levande näringsämnena i Vitamin Code KIDS gör det lättare för kroppen att ta upp näringen. Vi gillar också att Garden of Life tillsatt 1 miljard hälsosamma bakterier för att främja en god maghälsa (som ju är grunden till all hälsa, enligt ayurveda). 

Vi vet att det bästa vi kan göra för våra barns hälsa är att ge dem så naturlig, ekologisk och näringsrik mat som möjligt. Då främjar vi god hälsa för hela livet eftersom barnens kroppar (och intuition) känner igen och utnyttjar näringsämnen som kommer från naturlig mat. Detta naturliga beteende rubbas när vi ger syntetisk mat, socker, besprutad mat och andra gifter. Vi väljer därför att komplettera maten med en naturlig multivitamintablett för barn som är baserad på ekologiska ingredienser. Du kan följa anvisningarna på förpackningen men vi ger vanligen vitamintabletter i förebyggande syfte, i stärkande syfte och vid olika övergångar såsom förändring i årstider. 

Ja, jag vill ha dessa artiklar i min inkorg! Skriv upp mig!

Blåbär

Barn älskar blåbär! (Och vem gör inte det?) Blåbär är dessutom bra mot förkylning hos barn. Varför vill vi äta mycket blåbär alltid, och kanske lite extra blåbärssoppa eller smoothie när vi är snuviga? 

Blåbärens näringsprofil är imponerande och bären brukar räknas som en av topp grödorna i antioxidantligan. Antioxidanter är alltså de ämnen som skyddar kroppen från fria radikaler och motverkar oxidativ stress (vilket bidrar till utvecklingen av vissa sjukdomar). Men blåbär är fullt av andra nyttigheter också! Tänk dig: en portion blåbär på cirka 150 gram ger dig en fjärdedel av ditt dagliga C-vitamin och manganbehov och mer än en tredjedel av ditt behov av vitamin K1. Dessutom hittar vi vitamin E, B6, koppar och en hög halt lösliga fibrer i blåbär. Fyll opp frysen!

Recept på lyxig blåbärssmoothie här!

Lök mot hosta är bra mot förkylning hos barn

Ett riktigt gammalt husmorstrick är det så kallade löktricket! Har du testat det än? Vi upplever att det funkar bra vid viss slags hosta, men inte all. Lök funkar bra mot förkylning hos barn, när hostan är lite torrare. Men vi kompletterar gärna med naturlig hostmedicin (se mer nedan). 

Lök innehåller svavelföreningar som kan främja utdrivningen av slem från luftvägarna vid förkylningar. Många anser att lök, och gul lök menar vi då, är den mest kraftfulla antibiotikan som kan bekämpa både bakterie- och virusinfektioner och lindra hosta. Allium (lök) har använts inom traditionell naturmedicin över hela världen i tusentals år. Inom ayurveda anser vi att lök och vitlök är så pass starka grödor att vi inte äter dem i den vardagliga kosten, utan istället använder allium för att förebygga, lindra eller stärka. 


Testa löktricket nästa gång ni hostar hemma. Skriv och berätta hur det gick!

 • 1 st ekologisk gul lök
 • Skål
 • Varmt vatten 

Gör så här:

 1. Skala löken och dela den i några klyftor. Lägg den i en skål och häll på varmt vatten.  
 2. Placera löken på nattduksbordet vid sidan av sängen eller på golvet bredvid sängen.
 3. Låt löken stå i sovrummet över natten så att den kan lindra hostan. (varning, det kommer osa steakhouse men det kanske man kan stå ut med när hostan försvinner snabbt).

Fler tips mot hosta hos barn

När rethostan är ett faktum tar vi till den naturliga hostmedicinen. Vår favorit är naturlig hostmedicin med propolis, som verkar super bra mot förkylning hos barn. Prosan halsmixtur innehåller bara vatten, propolis, lite socker, anisextrakt och lakrits. Det finns andra sorter på marknaden men vi föredrar Prosan eftersom den har få ingredienser. Med många olika örter i innehållet kan hostmedicinen lätt bli för stark för magen hos både små och stora. När barnen vägrar propolis sprayet är också Prosan Halsmixtur ett undermedel som kan stoppa en påbörjad hosta. Igen, ett riktigt ess i rockärmen för vad som är bra mot förkylning hos barn. Vi har alltid en flaska hemma, den är dryg och räcker länge!

Ibland är hostan annorlunda. Hostan som uppstår vid RS är inte som torr hosta vid förkylning. Vi finner att Läkemalva funkar bäst för att få ut allt slem. Gör en dekokt på rötterna, låt stå, sila och drick. Om barnen tycker läkemalvan smakar konstigt kan du hälla i lite äppeljuice. 

Aromalampan ökar mysfaktorn och funkar som ett tryggt hölje samtidigt som det är bra mot förkylning hos barn. Med dofterna kan vi både pigga upp, lugna och läka. Några av våra favoritoljor i aromalampan inför och under förkylning är de antibakteriella sorterna rosmarin, eukalyptus och timjan.

Vad ska man äta för att bli frisk?

För att snabbt bli frisk från en förkylning föreslår ayurveda att vi äter vitlök och lök, i måttliga mängder och tillagad. Vi dricker också extra mycket vätska, gärna med någon frukt eller bär i för att återställa elektrolytbalansen i kroppen. Ät mycket frukt och bär som jordgubbar, blåbär, svarta vinbär, citron och apelsin för att boosta vitamindepåerna.

Vi tycker om att ge kroppen lite extra tillskott under förkylningstider och de närmsta dagarna efteråt. Mat med höga koncentrationer klorofyll och vitamin C och B är favoriterna hos oss. Exempel kan vara ekologisk nyponsoppa, paprika, och vetegräs. I vår artikel om att förebygga förkylning med huskurer kan du läsa mer om maten vi äter för att bli frisk från förkylning.  

Kan man bygga upp immunförsvaret?

Ja, vi kan bygga upp immunförsvaret och vi rekommenderar att alltid göra det efter en tids nedsatthet, tex av förkylningar. Vissa vitaminer och spårämnen är särskilt gynnsamma för att immunförsvaret ska stärkas och bra mot förkylning hos barn. Bygg upp immunförsvaret igen med zinktabletter, gurkmeja (curcumin), propolis, vitamin C och klorofyll. När orken är tillbaka igen är det dags att gå ut i naturen för att stärka immunförsvaret ännu mer genom frisk luft och rörelser. Detta är bra mot förkylning hos barn och vuxna.

Hur länge kan ett barn vara förkyld?

Vanligen kan ett barn var förkyld en till två veckor. Men det går absolut att korta ner tiden. Prova tipsen från den här artikeln.

Är vitlök bra mot förkylning hos barn?

Vitlök är en alliumväxt och har antibiotiska egenskaper. Den verkar antiinflammatorisk och antibakteriell. Vitlök kan därför fungera bra mot förkylning hos barn som är lite större. 

Är honung bra för ont i halsen?

Inom ayurveda används honung vid halsont. Inom örtmedicinen anses honung lindra inflammation, rensa slem, verka antibakteriellt och allmänt läkande. En sked rå honung kan därför vara bra för ont i halsen. (Vi ger inte honung till små barn).

Hur man blir av med en förkylning snabbt? 5 ayurvediska tips mot förkylning 

Här kommer fem snabba tips från ayurveda hur vi blir av med en förkylning snabbt. 

Bli del av vår community och få våra artiklar direkt i din inkorg! Gratis & gött- skriv upp dig här!

 1. Skölj näsan med saltvatten, Jala Neti. Använd aromalampan istället till de små barnen. 
 2. Gurgla med saltvatten innan du borstar tänderna på morgonen och på kvällen. Låt de barn som kan gurgla göra det. 
 3. Hosta? Drick varmt vatten med honung och/ eller citron och gurkmeja. Vid hosta hos barn, använd löktricket, propolis och läkemalva
 4. Drick mycket vatten och gör din egen vätskeersättning om elektrolytbalansen behöver återställas. Vatten, en nypa salt, lite socker och citron. Shaken, not stirred. 
 5. Ta extra kosttillskott av zink och multivitaminer för barn

Inom traditionell naturmedicin finns det tusentals år av erfarenhet, kunskap och vetenskap kring var som är bra mot förkylning hos barn och vuxna. Vi kan stoppa en förkylning, lindra den och vi kan boosta efteråt med enkla knep och saker från skafferiet. Våra bästa tips för att ha en så mild VABruari som möjligt är att använda aromalampan dygnet runt med eteriska oljor av rosmarin och timjan, ha ett virushämmande munspray av propolis nära till hands, drick mycket vatten gärna tillsammans med bär, ät gurkmeja och extra kosttillskott. Multivitamintabletter för barnen och zinktabletter för de vuxna. Blanda gärna vetegräs, moringa och maca  i familjens morgonsmoothies för en extra boost till immunförsvaret! 

Dela gärna den här artikeln ! Kom ihåg att ange källan. 


Jag vill ha artiklar om yoga & ayurveda för kvinnor & barn i min inkorg!

Några av våra källor:

Magdalena Chandrakaí, matkreatör av matmedicin, örthäxa och holistisk coach

glimja.se

Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoga Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoga Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoga Mamas. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *