Förbered dig för förkylningstider

Artikeln innehåller länkar till samarbetspartners.

Du vet det. Hösten närmar sig med stormsteg, väderomslaget är påtagligt. Morgonen kall. Eftermiddagen varm. Vinden opålitlig. Skolor, arbete och diverse aktiviteter har alla startat igång samtidigt. Plötsligt möter vårt immunförsvar en mängd människor och tillika deras bakterier. Vi vill fortsätta umgås och klara övergången till kyligare väder bra. Även barnen kan förebygga förkylning med huskurer.

För att boosta immunförsvaret väljer vi att använda maten som medicin, öka intaget av superfoods och tillsätta vissa kosttillskott. Dessa har vi alltid hemma i skafferiet, nära till hands för dagar då vi känner oss extra trötta eller inför nya möten. I den här artikeln listar vi våra hemliga knep och tipsar om de bästa sätten att förebygga förkylning med huskurer.

Förebygga förkylning med huskurer- Ayurveda hos Yoginis and Mamas Community

Linfröolja 

Linfröolja är en hälsosam olja som vi använder i mat eller som kosttillskott. Oljan är rik på fleromättade och enkelomättade fetter. Vi äter linfröolja för dess kombination av de essentiella fettsyrorna Omega 3 och Omega 6.

Även fettsyran Omega 9 finns i linfröolja. Både Omega 6 och Omega 9 är viktiga för kroppens bildning av nya celler och för att hålla bra blodfettsvärden. Omega 6-gruppen innehåller fleromättade fettsyror som har betydelse för normal utveckling och tillväxt.

Gruppen av Omega 3 fettsyror bidrar till en normal hjärt- och kärlhälsa, är bra för synen och normala kolesterolvärden. ALA är den fleromättade fettsyran som återfinns i linfröolja specifikt och som det finns mest av. Kroppen förvandlar ALA till de långa fettsyrorna, DHA och EPA, vilka det främst talas om för god hjärthälsa. DHA bidrar till att upprätthålla en normal hjärnfunktion och har antiinflammatoriska egenskaper. 

För att kroppen ska tillgodogöra sig nyttigheterna i linfröoljan behöver vi mycket näring. Vi behöver framförallt ha höga halter av vitamin B, C och E samt mineralerna kalcium, magnesium och zink i kroppen. Sådant som hämmar upptaget av Omega 3 är vitt socker, raffinerade vegetabiliska oljor, transfetter, rökning och alkohol. Vid årstidsskifte tar vi linfröolja dagligen under ett par veckors tid. Vi gillar den här sorten.

Maca

Maca är en rot från Sydamerika. Vi anser maca vara en superfood på grund av dess höga näringsinnehåll. I maca hittar vi stora mängder vitaminer, mineraler, enzymer och samtliga essentiella aminosyror. 

Macaroten är också rik på vitaminerna B1, B2, B3, B6, C och E. Mineralerna är lätta för kroppen att ta upp och den höga halten kan hjälpa oss fylla på våra egna mineraldepåer. Vi finner exempelvis kalcium, magnesium, järn, zink och jod i maca, samt spårämnen som koppar och mangan. 

Maca är en så kallad adaptogen växt. Med adaptogen menas att växten stärker kroppens egen förmåga att hantera påfrestningar och stress. Med andra ord, anpassar maca sig efter kroppens nuvarande behov. Därför kan maca hjälpa oss att bättre hantera tillstånd av stress, ångest och depression. Vilken färg du väljer, gul, svart eller röd, spelar mindre roll näringsmässigt och är mer en smak eller estetisk fråga. Vi väljer gärna gul maca från superfruit. Maca äter vi regelbundet under hela året. Dock tar vi också längre pauser för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig stödet från macans nyttigheter på bästa sätt. Det går bra att äta maca under graviditeten.

Vi använder gärna den här sortens maca i bakning, smoothies och frukostgröten.

Vetegräs 

Vetegräs har ett högt innehåll näringsämnen och basbildande mineraler. Vi hittar t.ex. klorofyll, 19 av 22 aminosyror, vitamin E, kalcium, zink, koppar och järn. Vetegräs har mer C-vitamin än apelsin och dubbelt så mycket A-vitamin som morötter. I vetegräs är ca 50% fibrer. 

Dessutom är vetegräs rikt på vegetabiliskt protein samt bidrar till en normal syra-basbalans tack vare en hög halt basiska mineraler. Dagens kosthållning gör oss lätt försurade. Att vetegräs verkar basiskt i kroppen är den främsta anledningen till att vi äter detta kosttillskott. För hög syrahalt i kroppen anses vara ett tillstånd av för hög pitta, enligt Ayurveda. Det kan i sin tur leda till inflammationer och infektioner, samt olika typer av stress i kroppen. 

Den andra anledningen att vi gillar vetegräs beror på den höga halten klorofyll. Klorofyll är det gröna ämne som finns i växter. Vi hittar exempelvis höga halter klorofyll i spenat, persilja, ruccola, gröna bönor, spirulina, broccoli och vetegräs. 

Det sägs att vetegräs kan innehålla upp till 70% klorofyll. Ämnet jämförs ibland med vårat blod men innehåller mindre järn. Klorofyllet hjälper kroppen att bilda röda blodkroppar, vilka syresätter kroppen och stärker immunförsvaret. Dessutom stöttar det gröna klorofyllet kroppens egen avgiftningsprocess. En annan trevlig fördel är att huden blir frisk och sund inifrån och ut med hjälp av klorofyll. 

4 cl juice av vetegräs motsvarar klorofyllhalten i 1,2 kilo grönsaker. Vi anser att vetegräs är ett bra komplement till kosten när man känner att man inte får i sig tillräckligt med grönt, behöver rensa kroppen och stärka blodet. Inför varje vår, regelbundet under sommaren och inför hösten är vetegräs ett stabilt inslag i våra morgonsmoothies och juicer. Vi gillar den här sorten.

Zink

Zink är känt hos många för dess förmåga att hämma tillväxten av förkylningsvirus. Mineralen har en viktig roll för ett normalt fungerande immunförsvar. Det är immunförsvaret som bekämpar infektioner, därför vill vi hålla det starkt och friskt. Vi tar gärna zink i höga doser när vi känner att immunförsvaret behöver en boost, eller förkylningen kliar bak i halsen. Det brukar räcka med en eller två tabletter per dag, högst i några dagars tid. Forskning har visat att det är just på detta sätt vi kan ha mest nytta av kosttillskottet zink. En studie av Dr. Harri Hemilä visade att en zinkbehandling är effektiv på kort sikt mot förkylningssymtom men olämplig för långsiktiga behandlingar (pga risk för zinktoxitet). 

Mineralen zink är involverad i hundratals kroppsfunktioner. Andra exempel där zink stöttar kroppen är i hudens normala funktion, att stärka hår och naglar, en normal syn, fertilitet och reproduktionsförmågan hos både män och kvinnor. Just eftersom zink spelar en viktig roll i så många kroppsfunktioner påverkas vi redan vid en liten brist av denna mineral. Vanliga tecken på zinkbrist är att doft-och smaksinne påverkas. Vi tar därför tillskott av zink även vid covid-19. Vill du äta mer zink i maten föreslår vi nötter, frön, ärtor och fullkornsprodukter. 

Vårt favortikosttillskott hittar du här. Den burken har vi alltid hemma för att ta vid behov!

Vegan D vitamin

Många av oss vet att D-vitamin bildas i huden när vi får solens varma strålar på oss. Under sommarhalvåret när vi är utomhus större delen av dygnet, och med bar hud, brukar det räcka med att få 30 minuter av dagens starkaste sol på ansikte, armar och händer för att kroppen ska kunna producera tillräckliga mängder av vitamin D. Under vinterhalvåret är solstrålarna inte lika starka för att det ska vara tillräckligt för huden att bilda D-vitamin självt. Kroppen lagrar sommarens D-vitamin men inte under en nämnvärd tid. 

De livsmedel som har vitamin D är som regel berikade. Både animaliska och veganska mejeriprodukter har berikats med vitamin D nuförtiden. Vill du äta D-vitamin naturligt behöver du ta till inälvsmat och svamp. Vi kompletterar också med kosttillskott under det mörka halvåret. 

Vilket D-vitamin till bebisar?

En fråga vi ofta får är huruvida, och i så fall vilken sort, D- vitamin verkligen ska ges till små bebisar. Vi avråder från BVCs D-droppar eftersom de inte är skonsamma för bebisens lilla mage. Vi väljer endast det bästa till våra barn och oss själva. När det kommer till D vitamin väljer vi Holistic Veganska vitamin D

Inte heller ger vi D-vitamin oralt till små bebisar. I vår Mamma-Baby olja blandar vi D-vitamin i oljan, som vi sedan smörjer på barnets kropp en till två gånger dagligen under vinterhalvåret. Detsamma gäller vuxna och barn. Vi föredrar att ta vitamin D topikalt, det vill säga på huden, så som är normalt för kroppen att bilda, ta upp och använda vitaminet. 

Vid förkylning och i synnerhet i början av en förkylning tar vi dock gärna en högre dos av D-vitamin, max under några dagars tid. För att boosta immunförsvaret. Det är enkelt att blanda dropparna i juice, smoothie eller gröten

Enligt Läkartidningen kan även höga doser av C-vitamin och D-vitamin fungera mycket bra vid Corona (för att skydda mot svår infektion). 

D-vitamin är bra för:

 • stärka hjärtchakrat
 • immunsystemets normala funktion
 • bibehålla normal benstomme och tänder
 • hålla bra kalciumnivåer i blodet
 • normal muskelfunktion
 • minska trötthet och nedstämdhet

Därför är vitamin D något vi alltid har hemma, och ibland tar lite extra av. Vår favorit hittar du här. 

Multivitamin för barn

Vi väljer en riktigt bra multivitamin av wholefoods, som alltså är gjord av mat och superfoods och helt fri från sötningsmedel. Det gör det enklare för matsmältningen att hantera vitaminerna och samtidigt lättare för kroppen att ta upp dem.

Både vuxna och barn gillar Vitamin Code för renhet, smak och maxat intag vitaminer och mineraler. Vid övergångar, såsom skolstart, får barnen två tabletter dagligen. Annars tar de vitamintabletter endast vid behov. Med behov menar vi vid extra trötthet, utmattning eller förkylningssymtom. 

Eftersom vi äter ayurvediskt, ekologiskt och varierat efter säsong behövs inte ett dagligt intag av multivitaminer. Vi rekommenderar att du ser över din kost och hur du kan optimera den snarare än att ta multivitaminer regelbundet. Vid behov väljer vi högkvalitativa vitamintabletter hos glimja. De har även bra multivitamintabletter för gravida och ammande mammor. Du hittar dem här. 

C vitamin

De flesta av oss känner till att C-vitamin är bra att boosta med vid förkylningssymtom och influensa. Men redan innan förkylningen bryter ut kan vi mildra, eller rentav stoppa den om vi är snabba med att boosta immunförsvaret. Då tycker vi det är bäst med en kombination av de kosttillskott vi nämner i den här artikeln för att förebygga förkylning med huskurer. 

Även vitamin C behöver vi få i oss med hjälp av maten. Det enklaste är att se till att varje måltid innehåller frukt och / eller bär. Vi får också enkelt i oss färsk frukt och bär genom smoothies och raw sylt. Det är gott och smidigt att ha bär som tillbehör på middagsbordet! Råa lingon brukar älskas av små barn som övar pincettgreppet. 

Vid förkylningssymtom, testa att boosta även med ett riktigt bra C-vitamin som detta. Men se också till att dricka ditt citronvatten varje morgon, även barnen, och gör färsk juice och smoothies dagligen. Vi gillar att mixa citron, ingefära, äpple och banan för en smakrik hälsosmoothie som passar hela familjen. 

Näringsjäst

är rikt på:

 • Tiamin (B1)
 • Riboflavin (B2)
 • Niacin (B3)
 • Pantotensyra (B5)
 • Pyridoxin (B6)
 • Folat (B7) 
 • Biotin (B9) 
 • Kalcium
 • Järn
 • Kalium (potassium) 
 • Fiber
 • Protein

Ett naturligt sätt att boosta med vitaminerna i B-gruppen är med näringsjäst eftersom vi lägger jästen i maten. Prova att strö det som topping direkt på tallriken eller gör vegansk parmesan. 

Vi väljer näringsjäst på grund av det höga innehållet B vitaminer. Bra är också att jästen är naturligt rik på protein, aminosyror, enzymer, mineraler och spårämnen. Vi behöver vitamin B för att ämningsomsättningen ska fungera normalt, för att kroppen ska tillverka röda blodkroppar, för nervsystemets normala funktion och bildning av viktiga beståndsdelar i vårt DNA. 

Gruppen med B-vitaminer är stor och alla har sina olika funktioner. Gemensamt är dock att de stöttar immunförsvaret, motverkar trötthet och lugnar nervsystemet. Vitamin B12 kan vara särskilt klurigt att få i sig tillräckliga mängder av, särskilt för veganer. Kobalamin, B12, behövs för att bilda röda blodkroppar, för hjärnans signalsubstanser och kroppens celler.

Det finns många sorters näringsjäst och alla har ett naturligt högt innehåll av B-vitaminer. Dock måste vitamin B12 tillsättas och därför kan vi inte hitta en ekologisk variant. Vi gillar Marigold näringsjäst med B12 som du hittar här. Näringsjäst äter vi regelbundet under hela året. 

Mat för att förebygga förkylning hos barn och vuxna

För att förebygga förkylning med huskurer för både stora och små vill vi se till maten. När vi närmar oss hösten och en Vata-dominerad tid är det dags att förändra kosten. Vi lägger gärna lök i vissa rätter, likaså vitlök. Lök och vitlök är bakteriedödande samtidigt som de ökar elden (Agni) i magen.

Både lök och vitlök fungerar även väl för att förebygga förkylning med huskurer. Ett av våra favoritknep är att göra en raita med vitlök, eller en tzatsiki. Men vi äter inte lök och vitlök regelbundet eftersom det kan orsaka tamas, eller för hög pitta i kroppen. 

Vid skolstart och förändring från sommar till höst är det dags att skörda blåbär. Vi äter bär dagligen, gärna året runt, och lite extra just nu. Både svarta vinbär och blåbär är ren superfood som boostar immunförsvaret. Blåbär har en hög halt antioxidanter, faktiskt bland de högsta av alla frukter och grönsaker. Dessutom är de blåa bären rika på C-vitamin, mangan, K1, vitamin E, B6 och koppar. Vi äter bär i smoothies, färska eller frusna på gröten, som rå sylt eller bara enkelt mosade med banan

Kombucha eller annan fermenterad mat är bra att ha till hands så här års. Enligt Ayurveda ska fermenterad mat undvikas. Men i så här nordliga breddgrader behöver vi ge Agni extra syra och värme under de kalla årstiderna. Mjölksyrabakterierna, probiotika, är också viktig för en bra mag- och tarmhälsa. Det är bakteriefloran i magen som hjälper kroppen att ta upp näring på bästa sätt och skyddar oss från inkräktare. Därför tycker vi det är viktigt att emellanåt boosta mag-och tarmfloran med probiotika. Prova också dessa kosttillskott. 

För att förebygga förkylning med huskurer vill vi boosta med B vitamin. Det finns i gröna blad och baljväxter. Ett enkelt sätt att få i sig stor halt B vitaminer är med hjälp av näringsjäst. Vårt bästa recept är en vegansk parmesan som klarar sig en evighet i skafferiet:

Mixa 3 msk näringsjäst med 1 dl solrosfrön, ½ tsk salt och ¼ tsk hing. Till de allra minsta blandar vi näringsjästen direkt i maten. 

Vad ska man göra om man börjar bli förkyld?

Våra bästa tips för att förebygga förkylning med huskurer är:

 • sova
 • dricka mycket vatten
 • boosta med kosttillskott
 • gurgla halsen med saltvatten
 • äta mängder av frukt, bär och grönsaker alltid

Kan man stoppa en förkylning?

Ja, du kan stoppa en förkylning. Men då måste du vara snabb och känna aningen av symtom på symtomen. Och därmed gå till handling. Ta alla kosttillskott vi listat här under 2 dygn. I värsta fall har du stoppat förkylningen från att bryta ut i full kraft, och du blir kvar med lindriga symtom. 

Vilka vitaminer är bra när man är förkyld? 

 • Vitamin C
 • Vitamin D
 • Vitamin B

Varför är jag förkyld hela tiden?

Du är troligen förkyld hela tiden för att du

1) aldrig låtit kroppen återhämta sig ordentligt efter obalanser och sjukdomar.

2) inte får i dig tillräckligt mycket näring genom kosten.

3) har ett vata-överskott som kan bero på för mycket andlig praktik, för mycket träning och lite vila, eller för mycket rörelse och kyla. 

Hur stärker man immunförsvaret på bästa sätt?

 • Sov 8-12 timmar per natt.
 • Återhämta dig efter aktiva perioder, inklusive hitta vila varje dag.
 • Yoga Nidra
 • Vistas i frisk luft och med naturen flera timmar varje dag.
 • Gör rörelser, motion och yoga som är anpassad efter din kropps förutsättningar.
 • Ät en övergripande mängd varierande grön-och rotsaker, frukt, bär, nötter och frön i din kost.
 • Ta kosttillskott vid behov.
 • Ät kulinariska medicinalväxter regelbundet.

Kan man boosta sitt immunförsvar?

Ja, man kan boosta immunförsvaret. Vi tycker det är enklast att göra genom kosten samt med olika typer av kosttillskott, superfoods och kulinariska medicinalväxter. Ett exempel på det sistnämnda är gurkmeja. 

Vilka vitaminer är bra för immunförsvaret?

 • Vitamin A ‒ finns i morot, ägg, mejeriprodukter.
 • Vitamin B6 ‒ finns i bär, baljväxter och gröna bladgrönsaker.
 • Vitamin C ‒ finns i broccoli, spenat, citrusfrukter och blåbär.
 • Vitamin D ‒ finns i solen, fet fisk, inälvsmat, svamp och lavar.

Sammanfattning hur vi kan förebygga förkylning med huskurer

Vi föredrar att förebygga förkylning med huskurer som innefattar mat. Det enklaste sättet är att förändra kosten med årstiderna och efter vad som är i säsong. Men också i förhållande till hur Ayurveda ser på årstiderna, och därmed vilken dosha som styr. Vi äter dagligen mängder av bär, frukt och gröna grönsaker för att ha en stadigt hög nivå av C-vitamin. Regelbundet intag av fermenterad mat, som kombucha för probiotika och antioxidanter är också viktigt för oss. 

Den här artikeln har visat hur vi använder kosttillskott och superfoods som boost för att förebygga förkylning med huskurer. Det är enkelt att ta vetegräs, zink och linfröolja i smoothies eller annan matlagning för att stärka immunförsvaret. En bra bas att ha hemma är ett multivitamin för barn, ett grönt pulver med mycket klorofyll, en olja med Omega 3 för normal hjärnfunktion, samt näringsjäst för B-vitaminer och vegansk D-vitamin. Då känner vi oss redo att möta höstens vindar och nya människor!

Det är också bra att komma ihåg att sjukdomar är kroppens naturliga sätt att rena och rensa ut systemet, samt stärka oss mentalt och själsligt. Så, någon gång ibland är det bara bra med lite feber och diverse virus. Det blir immunförsvaret också stärkt av!

Hoppas du kan hitta dina favoriter med hjälp av våra tips. Tveka inte att höra av dig med dina frågor. Och om du hellre vill handla direkt av oss, hör av dig till magdalena@yogamamas.se.

Namaste


Några av våra källor:

Magdalena Chandrakaí, matkreatör av matmedicin, örthäxa och holistisk coach

Glimja.se

Läkartidningen

Nice cream – 2 recept på vegansk glass utan socker 

Vegansk glass utan socker gjord av banan, kallad Nice Cream, är numer en klassiker och kan varieras i det oändliga! Ur ett ayurvediskt perspektiv är glass och is dock aldrig bra och helt enkelt inget vi äter eftersom det släcker Agni -vår matsmältningseld.

Ayurveda väljer istället att svalka kroppen med mat som har kalla egenskaper och som serveras rumstempererat, som exempelvis…

Läs mer Nice cream – 2 recept på vegansk glass utan socker 

Gör din egen sololja

Denna artikel innehåller länkar till samarbetspartners. Gör egen naturlig solkräm till dig och familjen med några få, enkla och helt naturliga ingredienser. Jag kallar denna naturliga solkräm för sololja därför att den är lös och inte har konsistensen av en kräm.  Ibland gör jag även en…

Läs mer Gör din egen sololja

Frukost för våren: Rå bovetegröt med jordgubbar och rostad kokos

Rå bovetegröt med jordgubbar passar bra som frukost eller kvällsmat under vår och sommar. Särskilt på våren vill vi öka intaget av fiberrik mat såsom gröna grönsaker och färsk frukt. Nu kan vi äta mindre mängd mat (eftersom vi inte längre äter upp oss som i vintras) och ändå hålla oss mätta. Rå bovetegröt med frukt eller bär bearbetar magen långsamt och håller således blodsockret i balans och vi håller oss mätta länge.

Våren är styrd av Kapha dosha och vi vill gärna undvika mellanmålen under dessa månader, äta frukost innan kl.9 och kvällsmat…
Läs hela receptet:

Läs mer Frukost för våren: Rå bovetegröt med jordgubbar och rostad kokos

Vegan Påsktårta

Påsktårta är för mig helt obegripligt. Mer sötsaker denna högtid?! Men en vegan påsktårta fri från vitt socker och gluten kanske kan vara mer balanserat ? En dag runt Ostara 2021, då jag var höggravid med Love satte baksuget in och jag ville göra något ANNAT. Något annorlunda.
Resultatet blev en vegan påsktårta, utan socker och utan gluten.

Läs mer Vegan Påsktårta

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *