Nice cream – 2 recept på vegansk glass utan socker 

Den här artikeln innehåller betalt samarbete med jordklok. 

Vegansk glass utan socker gjord av banan, kallad Nice Cream, är numer en klassiker och kan varieras i det oändliga! Ur ett ayurvediskt perspektiv är glass och is dock aldrig bra och helt enkelt inget vi äter eftersom det släcker Agni -vår matsmältningseld.

Ayurveda väljer istället att svalka kroppen med mat som har kalla egenskaper och som serveras rumstempererat, som exempelvis Lassi. Just lassi är perfekt på sommaren för att främja den redan svaga matsmältningen och svalka pittan som dominerar denna årstid. 

Läs mer om att hålla huvudet kallt i pitta-tid här. 

Nice Cream för hela familjen enligt Ayurveda

vegansk glass utan socker för hela familjen

Min familj vill ändå gärna ha glass ibland! Och visst kan det vara gott, så länge den är lagom kall och helt sockerfri förstås. Glass som innehåller socker är ännu mer förödande för matsmältningen och kroppens balans. Att äta mat som medicin handlar om att ständigt söka balans, i varje förändring som kroppen går igenom. Ju fler vi är som efterfrågar vegansk glass utan socker, ju mer vanligt kommer det bli även ute på caféerna om somrarna. Än är vi dock inte där, så gör din egen nice cream hemma och spara pengarna till annat kul!

Tänk på att undvika glass under höst, vinter och vårvinter. Det mår matsmältningen inte bra av. Om du är kapha eller vata-dominant, välj hellre en smoothie eller lassi. Alternativt ät en liten portion vegansk glass utan socker, med små tuggor. Du kan också välja andra frukter, mer lämpliga för din dosha. 

Gravida bör undvika kall mat, särskilt om du har någon form av förstoppning, och / eller är i sista trimestern. Gör hellre din nice cream av mango eller bär. Eller välj kakao istället för nötter. 

Om du ammar vill du kanske undvika för mycket jordgubbar. Ibland kan bebis reagera på kakao men kombinationen banan-kakao brukar funka ok för de flesta doshor. 

Beroende på ditt barns dosha kan du välja smaksättning därefter. Kakao eller bär för kapha och vata, nötter för pitta. Prova nötsmör för småbarn eller tugga (osaltade) nötter till dem. 

Ingredienserna till vegansk glass utan socker

Bananer

Frysta bananer är grunden för nice cream. Men det går att göra sorbet-liknande vegansk glass utan socker även med andra frysta frukter och bär som mango, jordgubbar eller vattenmelon. Just idag är vi ute efter nice cream, det vill säga den krämiga lena glassen gjord på väl mogna frysta bananer. Så kom ihåg att frysa alla bruna bananer med jämna mellanrum!

För att få den bästa krämigaste glassen tänk på att ta ut bananerna ur frysen en liten stund innan du mixar. Cirka 5-10 minuter så att de hinner tina bara litegrann. Jag tillsätter också lite veganmjölk för att fluffa upp glassen lite extra och hjälpa matberedaren med bananerna.

Smaksättning

En klassiker är såklart kakao. Här vill jag tipsa om nötter eller bär. De salta nötterna gör sig fint med det lena, söta från bananerna. Dessutom gör de fikat till ett mellanmål med mer mättnad. För att hjälpa matsmältningen vill jag ha värmande kryddor som kanel och kardemumma i min veganska glass. Du kan också använda färska bär, men tänk på att de inte får vara vattniga och uteslut eventuellt mjölken i så fall. 

Hoppas du gillar de här recepten på vegansk glass utan socker!

Glassen är 

krämig

naturligt söt

fluffig

och lämplig som mellanmål en varm och trött sommardag!

Recept på vegansk glass utan socker

vegan glass utan socker med choklad
Nice cream med jordnötter 4p.

3 frysta bananer, skivade

1 tsk kanel

1 tsk maca

½-1 dl veganmjölk (ex mandelmjölk)

Till servering: 1 dl hackade salta jordnötter

Nice cream med jordgubbar 4p.

2 frysta bananer, skivade

2 dl frysta jordgubbar

½ tsk mald kardemumma

½-1 dl veganmjölk (ex mandel eller sojamjölk)

Till servering: 2 dl färska bär

Gör så här:

Välj vilket recept du vill göra. 

Lägg alla ingredienser utom mjölken i en matberedare. Pulsa några gånger. Mixa sedan några minuter på medelhastighet och tillsätt mjölken under tiden tills du får en fluffig konsistens. Fördela i små portionsskålar. Servera genast tillsammans med hackade nötter för alternativ ett, eller färska bär för alternativ två. 

Nice Cream utan socker med ayurveda

Sammanfattningsvis undviker vi gärna kall glass ur ett matmedicinskt perspektiv eftersom det förstör den redan svaga matsmältningen. Hellre väljer vi Lassi eller refrescos av olika slag. Vill en ändå ha glass föreslår vi en vegansk glass utan socker, som du enkelt gör själv. Prova olika smaksättningar som choklad (kakao) eller blåbär och variera utifrån din och barnens doshor. 

Om du delar det här receptet kom ihåg att tagga oss! @yoginismamas 


Om Författaren: Magdalena är matkreatör, örthäxa, skribent och mamma. Hon har 20 års erfarenhet av vegetarisk kost och matmedicinsk lära.

Yoginis & Mamas recept är ayurvediskt inspirerade, fria från vitt socker, ofta glutenfria och mestadels veganska. Vårt fokus är att skapa en enkel, balanserad, hälsosam och ren måltid från ett matmedicinskt perspektiv.

Förkylda barn? huskurer och ayurveda

Är inte VABruari lite gött ändå? (Ja, jag sa det!) Mysfaktorn är hög med alla hemma i pyjamasbyxor (eller gud förbjude, såna där adidasbyxor i tveksamt material, använder folk såna längre? nä, tajts är det som gäller nu väl?). Det ÄR ju underbart att få finnas som stöd för sina små (och storasmå), pyssla och pussa. Men visst, sömnen är obefintligt och blir förkylningen något mer är snuva är det ju en pärs många gånger! I hear ya. Men vet du, här är mina bästa tips för att VABruari ska hålla sig sådär lagom snorigt och mysigt. (Eller kanske rent av super o-snorigt, Orion har vart fall klarat sig när vi andra legat däckade). Try for yourself: Läs artikeln nu!

Continue Reading Förkylda barn? huskurer och ayurveda

Förbered dig för förkylningstider

Du vet det. Hösten närmar sig med stormsteg, väderomslaget är påtagligt. Morgonen kall. Eftermiddagen varm. Vinden opålitlig. Skolor, arbete och diverse aktiviteter har alla startat igång samtidigt. Plötsligt möter vårt immunförsvar en mängd människor och tillika deras bakterier. Vi vill fortsätta umgås och klara övergången till kyligare väder bra. Även barnen kan förebygga förkylning med huskurer. I den här artikeln listar vi våra hemliga knep och tipsar om de bästa sätten att förebygga förkylning naturligt. 

Continue Reading Förbered dig för förkylningstider

Gör din egen sololja

Denna artikel innehåller länkar till samarbetspartners. Gör egen naturlig solkräm till dig och familjen med några få, enkla och helt naturliga ingredienser. Jag kallar denna naturliga solkräm för sololja därför att den är lös och inte…

Continue Reading Gör din egen sololja

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *