Gör din egen sololja

Denna artikel innehåller länkar till samarbetspartners.

Gör egen naturlig solkräm till dig och familjen med några få, enkla och helt naturliga ingredienser. Jag kallar denna naturliga solkräm för sololja därför att den är lös och inte har konsistensen av en kräm. 

Ibland gör jag även en solkräm med naturliga ingredienser men det är inte lika enkelt (snabbt och smidigt alltså) som detta recept. Dessutom innehåller det bivax så förutom att inte vara helt vegansk så upplever jag att det kan locka till sig getingar, om det är ett geting-år. 

Detta recept på snabbt, smidigt och helt naturligt solskydd är samma som jag använder mig av i djungeln. När jag bodde i Costa Rica hade jag ju fri tillgång till kokosolja så eftersom jag smörjde mig med den dygnet runt behövdes bara solkräm ibland, t.ex på stranden eller i bergen där solen är starkare än under träden. Då använde jag mig av just det här receptet. 

naturlig solkräm

Naturlig solskyddsfaktor (SPF)

Solskyddsfaktorn (Sun Protection Factor) i sololjan varierar beroende på hur du väljer att göra din blandning och på grund av att vi använder naturliga ingredienser. Men det finns generella uppgifter att gå efter och det räcker för mig. Jag och min familj använder denna naturliga solkräm dagligen under sommaren och det fungerar mycket bra. 

Som vanligt gäller att använda hatt, att undvika den starkaste solen mitt på dagen och ha kläder som det bästa komplementet ändå. Vidare kan vi enkelt maxa vårt naturliga solskydd genom maten vi äter. Forskning visar att Antioxidanter är potenta UV-skyddsmedel och att vissa specifika källor till dem kan hjälpa oss med det naturliga solskyddet. Några exempel är: vitt te, gurkmeja och ingefära. Tomat sägs skydda mot fria radikaler, som orsakas av för mycket solljus. 

Det kan också vara en bra idé att ge kroppen ett extra tillskott inför sommaren. C-vitamin som är en stark antioxidant, Omega-3 för att stärka hudens självförsvar, Betakaroten för snabbare och jämnare färg. Betakaroten finns i morötter, persilja, dill, groddar, spirulina och andra alger. Det kan också tillföras genom kosttillskott, t.ex detta. 

Ingredienserna i naturlig solkräm 

Win- win med den här naturliga sololjan är att den dessutom är återfuktande för huden. Vilket är en av de främsta anledningarna till att använda solskydd överhuvudtaget, eftersom solen snabbt torkar ut huden. Så du får inte bara naturligt solskydd, du ger dessutom huden massa näring, fukt OCH får mer och jämnare färg. Gode tid kan det bli bättre? 

Tror knappast det! Låt mig presentera ingredienserna. 

Mandelolja

Bra pitta-balanserande olja som ger mycket näring. Sägs ha en SPF på ca 5. Jag rekommenderar den här av hög kvalite. 

Sesamolja 

Vi vill använda kallpressad sesamolja av hög kvalité. Jag använder den här från Crearome. Men vill du ha en större flaska av lite billigare sort men ändå helt ok kvalité föreslår jag urtekrem. Om din sololja luktar lite “mat” kan du tillsätta några droppar lavendel, om det stör. 

Sesamolja har traditionellt använts i naturliga sololjor i alla tider och sägs ha en SPF på ca 15. Inom ayurveda är sesamolja välkänd som naturlig medicin för bla oil pulling, abhyanga massage och just sololja. Ibland använder jag den även till baby-oljan. 

Kokosolja 

Det vita guldet och i sig själv bra att ha på huden när vi vistas i solen, eller som återfuktande olja efteråt. Kokosolja har en svalkande effekt, också det lämpligt för Pitta säsongen, och sägs innehålla en SPF på ca 15. 

Tänk på att kokosolja stelnar om du förvarar den i kylen och din sololja blir då istället en kräm. (Men den smälter igen när du tar den i handen så det är inget större problem). I den här blandningen stelnar den dock inte av sig själv i rumstemperatur. Även kokosoljan ska vara kallpressad, med eller utan doft/smak. Jag föreslår den här sorten. 

Morotsfröolja eller morotsolja

Den mer koncentrerade morotsfröoljan har SPF på ca 35-40 och är vad jag oftast använder. Men det går också bra med morotsolja av hög kvalite, så som crearome. 

Hallonfröolja 

Oljan har de senaste åren fått oförskämt mycket boost bland bloggare som supermedel för just naturligt solskydd. Det är dock överdrivet även om oljan är bra och bör finnas med i en väl balanserad naturlig solkräm eller olja. Forskning visar att hallonfröoljan har en SPF på ca 20. Den kan vara klurig att få tag på men jag föreslår den här. 

Zinkoxidpulver 

Är nu godkänt som kosmetiskt medel även i Sverige. Hur många surfare har du inte sett med just zinkpasta på näsan när du legat och guppat på vågorna i Australien? Precis! Det är inte för inte som Aussies går omkring med vita näsor. Zinken är total sun-block, dvs blockerar solens farliga strålar och lite grann är därför lämpligt i vår olja. 

Hållbarhet hos naturlig solkräm

Jag gör en stor sats naturlig sololja direkt i maj eller början på juni. Den ska räcka till hela familjen och håller sig alltid bra. Det är viktigt att inte stoppa ner fingrar i burken utan använda en sked så håller den längre. 

Du kan också välja att tillsätta extra e-vitamin eller vetegroddsolja (som också har SPF på ca 20) för längre hållbarhet eller förvara oljan i kylen. Tänk då på att ta fram den innan användning så den får smälta lite. 

Själv gör jag en stor honungsburk som en sats och sedan häller jag upp på mindre flaskor. Då kan jag ha burken i kylen eller skafferiet (mörkt och svalt) och ha flaskorna i badväskan eller i köket så använder vi upp det först. 

Recept på naturlig sololja

Jag använder mig av “the simpler’s method” när jag skapar oljor och örter. Det är en gammal häxteknik som utgår från delar, snarare än exakta mått. I det här fallet är honungsburken den hela delen (dvs 100%), och då blir en tiondel ca en matsked. Som alltid med naturliga oljor och egna blandningar rekommenderar jag att du låter intuitionen guida dig till rätt mått för dig och din familj. 

½ del mandelolja

1 del kokosolja 

1 del sesamolja 

1/10 del morotfröolja

1/10 del hallonfröolja 

1/10 del zinkpulver 

Gör så här

Blanda sololjan direkt i din rena glasburk. 

Lägg först i kokosolja och låt den smälta lite i solen. Rör runt med en sked tills den är krämig. Tillsätt då mandelolja och sesamolja och blanda långsamt och noga. Ta mer sesamolja om du tycker den verkar tjock. Häll därefter i morotsfröolja och blanda väl. 

Tillsätt hallonfröolja och blanda väl. Rör till sist ner zinkpulver och blanda långsamt och noga tills allt har löst sig. Lite kommer ligga på botten och du kommer behöva röra i burken eller skaka flaskan innan du smörjer in dig. 

Naturlig Solkräm får bäst effekt

Vår naturliga sololja kan användas av gravida. Även små bebisar kan använda den, om det skulle behövas. Kom ihåg att smörja in er ofta, särskilt efter bad, och en stund innan ni går ut i solen då hinner sololjan gå in i huden, och ger bättre effekt. Ta gärna sololjan efter en lång dag i solen också eftersom den återfuktar huden och tillför massa näring för att bygga nya celler och ge jämn färg.

Om du provar vårt recept på naturlig sololja berätta gärna i kommentarerna nedan vad du tycker! Och delar du vidare så kom ihåg att berätta din källa. Tack 🙏

Namaste,

Magdalena

Vill du hellre köpa den av oss, kontakta Magdalena i början på maj för att veta tillgängligheten. Du når henne enklast här. 


Några av våra källor:

Magdalena Chandrakaí, örthäxa

Glimja

Naturkosmos


Förkylda barn? huskurer och ayurveda

Är inte VABruari lite gött ändå? (Ja, jag sa det!) Mysfaktorn är hög med alla hemma i pyjamasbyxor (eller gud förbjude, såna där adidasbyxor i tveksamt material, använder folk såna längre? nä, tajts är det som gäller nu väl?). Det ÄR ju underbart att få finnas som stöd för sina små (och storasmå), pyssla och pussa. Men visst, sömnen är obefintligt och blir förkylningen något mer är snuva är det ju en pärs många gånger! I hear ya. Men vet du, här är mina bästa tips för att VABruari ska hålla sig sådär lagom snorigt och mysigt. (Eller kanske rent av super o-snorigt, Orion har vart fall klarat sig när vi andra legat däckade). Try for yourself: Läs artikeln nu!

Continue Reading Förkylda barn? huskurer och ayurveda

Förbered dig för förkylningstider

Du vet det. Hösten närmar sig med stormsteg, väderomslaget är påtagligt. Morgonen kall. Eftermiddagen varm. Vinden opålitlig. Skolor, arbete och diverse aktiviteter har alla startat igång samtidigt. Plötsligt möter vårt immunförsvar en mängd människor och tillika deras bakterier. Vi vill fortsätta umgås och klara övergången till kyligare väder bra. Även barnen kan förebygga förkylning med huskurer. I den här artikeln listar vi våra hemliga knep och tipsar om de bästa sätten att förebygga förkylning naturligt. 

Continue Reading Förbered dig för förkylningstider

Nice cream – 2 recept på vegansk glass utan socker 

Vegansk glass utan socker gjord av banan, kallad Nice Cream, är numer en klassiker och kan varieras i det oändliga! Ur ett ayurvediskt perspektiv är glass och is dock aldrig bra och helt enkelt inget vi äter eftersom det släcker Agni -vår matsmältningseld.

Ayurveda väljer istället att svalka kroppen med mat som har kalla egenskaper och som serveras rumstempererat, som exempelvis…

Continue Reading Nice cream – 2 recept på vegansk glass utan socker 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *