Vegan Påsktårta

Artikeln innehåller länkar till vår samarbetspartner.

Påsktårta är för mig helt obegripligt. Mer sötsaker denna högtid?! Men en vegan påsktårta fri från vitt socker och gluten kanske kan vara mer balanserat ?

En dag runt Ostara 2021, då jag var höggravid med Love satte baksuget in och jag ville göra något ANNAT. Något annorlunda. 

Resultatet blev en vegan påsktårta, utan socker och utan gluten. 

Pyssligt, roligt att göra tillsammans och gott. 

Vegan påsktårta

Vegan Påsktårta till Ostara

En del av att äta matmedicinskt är att följa jordens cykel och således hedra årstidernas förändringar i vår matmeditation. Eftersom påsken är en kristen högtid väljer vi att inte göra så stor sak av den. För oss är det istället viktigt att behålla kontakten med det som händer runt omkring oss och bli påminda om hur vi och allt runt oss befinner sig i konstant rörelse och förändring. 

Den keltiska högtiden Ostara infinner sig egentligen vid vårdagjämningen och då brukar vi tända en eld ute och göra någon utomhusritual om vädret tillåter.

Eftersom Ostara kommer från gudinnan Eoster vet vi att den nya religionen lånat av den gamla och påsken är ofrånkomlig. När som helst under den här tiden kan jag därmed få ett infall att baka något extra, som denna vegan påsktårta, för att fira att ljuset håller på att besegra mörkret och det är dags för oss att återfödas.

Vegan Påsktårta för hela familjen enligt Ayurveda

Gravida & ammande kan mumsa på tårtan med gott samvete. Som vanligt gäller att inte överäta. Om du är gravid och har ett kaphaöverskott och/eller är kapha dominant så föreslår jag att du tar små tuggor och små portioner, helst mitt på dagen snarare än sen eftermiddag/kväll. 

Små barn kommer gilla den här vegan påsktårtan, både att skapa och mumsa på.

Personligen ger jag inte ammande / bebisar sötsaker alls. Ingen fika och ingen torkad frukt. De får mjölk och har inget behov av fika. Bebisar har kapha-styrd åldersdosha och det kan därför vara bra att redan från början undvika att skapa ett behov/begär/sug eller önskan efter söta saker, snacks och oregelbundet ätande. Det är vi vuxna som skapar den förändringen, bebisar följer kroppens naturliga flöde. Vilket inte är att fika utan äta när en är hungrig. 

Ingredienserna till vegan påsktårta

Jag kunde inte bestämma mig för om jag skulle köra på citron-linjen eller choklad-linjen. Höggravid och gottesugen som jag var bestämde jag mig för BÅDA och resultatet blev imponerande om en får tro mina största kritiker (familjen). 

Krämen i Citronkräm

För en helt ren produkt väljer du kokosgrädde. Men jag har även provat att göra denna med havrevaniljvisp och det har funkat mycket bra. Många vegangrädde eller färdiga vaniljvispar är inte ekologiska, och innehåller socker, därför väljer jag bort dessa till min vegan påsktårta.

Tänk på att kokosgrädden är det fasta vita krämiga som ligger på toppen av burken. Använd inte vattnet under till detta utan skopa ur översta lagret. 

Aquafaba

är bönspad. Eller vattnet från kokta kikärter. Spara därför det slemmiga vattnet när du kokat eller tömt en ask kikärter. Teoretiskt kan du använda sojamjölk istället men jag har inte testat detta. Hör av dig om du testar!

Garnera din vegan påsktårta

dekorera vegan påsktårta

Snåla inte med garneringen! Det ska vara pyssligt och fint. Påsktårtan ska ge glädje och minna oss om våren och den fertila tid Moder Jord nu går in i. Så återspegla det i ditt skapande! 

  • Moringa eller vetegräs funkar bra vilket som med sin gröna färg och diskreta smak. Du hittar det här. 
  • Riven kokos funkar men kokoschips blir mer utmärkande och kan vara “snöfläckar” som vårsolen inte tinat än. 
  • Och gör din egen mandelmassa! Enkelt, mindre sött och mycket roligare. 

Då sätter vi igång!

Hoppas du gillar den här vegan påsktårtan! Den är

vacker

balanserad mellan söt och syrlig

rolig att göra

och supermumsig!

Recept Vegan Påsktårta

vego påsktårta
BOTTEN:

1.5 – 2 dl mandelmjöl

2 dl riven kokos

en nypa salt

½ tsk citronzest + 1 tsk citronjuice

½ dl vatten

½ dl mandel

5-7 färska dadlar

1 msk aquafaba

Mixa mandelmjöl, riven kokos, salt, citronzest och juice, och vatten. Tillsätt mandel, dadlar, aquafaba och mixa till en kladdig deg. Tillsätt mer mandelmjöl om det blir för kladdigt, eller mer dadlar om det blir för torrt. 

Smöra en springform med kokosolja. Tryck ut degen jämt och grädda i ca 10 minuter på 200 grader.

Låt kakan svalna. 

LAGER 1:

Chokladkräm

5 färska dadlar

3 msk veganmjölk

2 msk kokosolja

2 msk kakao

en nypa salt

Smält kokosoljan och blanda i kakao så att det blandar sig väl. Lägg övriga ingredienser i en matberedare och mixa. Häll i den smälta oljan medan maskinen går. 

När botten är sval bred på chokladkrämen och ställ kakan i kylen. 

LAGER 2:

Citronkräm

2 dl kokosgrädde, det fasta (eller 1 paket havrevisp, se kommentarerna)

1 msk citronjuice

½ msk citronzest

¼ tsk gurkmeja

Häll citronjuice, zest, gurkmeja i en bunke och blanda väl. Tillsätt kokosgrädde och vispa fluffigt med tex en ballongvisp.

Ställ i kylen minst en timme innan du fördelar citronkrämen på kakan.

GARNERING:

Gör din egen mandelmassa!

¼ tsk gurkmeja

1 dl mandelmjöl

1 tsk agave

en skvätt vatten

Mixa alla ingredienser till en kladdig massa. Forma små ägg, bollar och annat påskigt. 

När chokladkrämen och citronkrämen är på kakan, pudra över lite vetegräs och fördela kokoschips och mandelmassefigurerna på din vegan påsktårta!

Receptet på vegan påsktårta utan socker

Sammanfattningsvis är denna vegan påsktårta lämplig mellan vårdagjämning och påsk för att fira ljusets återvändo och Moder Jords ständiga fruktbarhet.

Vi vill med tårtan skapa en tavla som minner om förändringen vi står inför och mitt i, både ute i naturen och inom oss. Ge oss själva glädje och en anledning att samlas i gemensam matmeditation.

Att dela kärleken och glädjen genom skapandet av mat innefattar att vi ger oss själva ren prana; att vi intar näring som är ren och givande för det nya vi står inför, snarare än att blockera energikanalerna med tungt socker, gluten och animalier. 

Kärlek och Matglädje,

Magdalena

Om du delar det här receptet tänk på att tagga @yoginismamas i din post! 

Följ Yoginis and Mamas på Instagram för fler ayurvediska och hälsosamma recept!


Du kanske också gillar:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *