Att finnas till för andra börjar hos mig

Att vara mamma handlar ofta om att skapa ett hölje eller ”hålla space” för familjen. Jag vill skriva några ord om den kvinnliga, höljande, energin så som jag känner den. En energi som behöver få mer uppmärksamhet och respekt i vår tid.

Att vara mamma handlar om att skapa ett hölje.

Hur är en mamma?

När en kvinna är gravid bär hon det växande barnet i sin livmoder och blir ett fysiskt hölje. Hela hon är en trygg, varm plats att växa och utvecklas i. Under graviditeten mognar barnet och kvinnan tillsammans. Barnet växer genom att ta emot trygghet, näring och värme – kvinnan genom att få vara den som ger allt detta. 

Att bära en växande människa i sin livmoder är en fysisk och själslig förberedelse för att kunna hålla space för en annan människa också utanför livmodern.

Jag tar hand om mig själv och ser till att mina behov tillgodoses

– fysiskt, själsligt, andligt –

så att jag kan ta hand om dig ”

Att lära sig från graviditeten

Under den tid som barnet växer i min kropp lär jag mig att allt jag äter påverkar barnet. Om vi är uppmärksamma under graviditeten kan vi också känna av hur barnet talar med oss genom sin själ direkt till vår intuition. Många kvinnor känner instinktivt vad de mår bra av att äta, hur de behöver röra på kroppen eller vilka människor och platser de bör undvika under graviditeten. De här är signaler från barnet som redan nu talar om för oss vad hen behöver.

På samma sätt lyssnar vi uppmärksamt till vår inre röst för att kunna ta hand om oss själva och barnet under förlossningen och tiden därefter. Många av oss behöver öva på att stå upp för oss själva och lita på vår intuition. Jag tycker det är ett fint stöd om det finns andra kvinnor omkring under graviditeten och efteråt för att dela tankar och erfarenheter med. 

Bli del av YM community: registrera dig på vårt nyhetsbrev!

Efter födelsen vill vi ge barnet en varm och behaglig miljö på alla sätt. Vi gör allt för att det skall kännas lugnt och tryggt kring det lilla barnet. Som om vi återskapar känslan från vår livmoder i världen. Det arbetet vi gör då är att hålla space eller vara ett hölje för en annan människa.

Om vi bär i sjal eller sele under det första året har vi barnet så nära vårt hjärta att vi snabbt uppfattar hur hon kommunicerar med oss. I och med att barnet växer och vi kanske har flera barn i olika åldrar att ta hand om blir vi också skickligare på att förstå hur vi kan hålla space för allihop samtidigt och hur vi behöver förändras och ta hand om oss själva för att orka finnas där.

Att lära från postpartum

För mig har det första året i barnens liv varit den mest underbara och utmanande tiden. Dels för att det funnits obearbetade känslor kring anknytning från min egen barndom men också för att jag välkomnar den process och möjlighet till förändring som varje barn bär med sig.

Med varje barn har mina rädslor visat sig på olika sätt och kommit upp till ytan genom den stora och vackra upplevelse som en förlossning är. Det handlar också om den kombination av skörhet och kraft som postpartum tiden innebär. Så intensivt och lugnt samtidigt.

För att komma hem till mig själv har avslappning och yoga nidra varit otroligt värdefulla redskap. Träning kan vänta men vilan behövs direkt! Jag har också sjungit mycket för att bli glad, mantran och olika sånger som lyft energin. Det fungerar för mig, var och en har sitt eget sätt.

Nu, efter fyra graviditeter, förlossningar, postpartum och många år av amning, börjar äntligen min förmåga att respektera min egen kraft växa sig riktigt stark. Det är aldrig för sent att börja respektera och ta hand om sig själv!

Att vara ett hölje och ständigt ta hand om sig själv

Varje barn hjälper mig vidare på min livsväg när jag är beredd att möta mina skuggsidor, lyfta fram dem i ljuset och älska mig själv villkorslöst så som det lilla barnet gör. När jag gör det läker mina gamla sår, jag kan se mig själv med större kärlek, förståelse och humor. Jag märker att när jag förlåter det som varit blir jag en mer vuxen människa, redo att älska. Jag kan ta hand om mina egna behov och göra detsamma för hela familjen. Så hjälper varje litet barn hela familjen vidare genom sin enorma kärlek!

Att vara ett hölje handlar alltså mycket om att arbeta med och förlåta sig själv för sina brister och svagheter. Det är helt enkelt lättare att hålla space för barnen om jag inte tar allt så allvarligt och personligt utan kan se deras beteende för vad de är – ett uttryck för eller önskan om någonting här och nu.

Vi behöver alla någon som ser till våra fysiska behov av värme, beröring, mat och sund rörelse. De själsliga behoven av att utrycka vilka vi är och lära oss lyssna till vår egen intuition, få uttrycka oss konstnärligt, sjunga, dansa. De andliga behoven av berättelser, ritualer och stillhet som låter oss lita på att det finns en mening bortom allt vi kan se med blotta ögat. 

Vem ser till mina behov?

Som mamma ser vi ofta till att hela familjen får vad de behöver men vem ser till våra behov? Om jag ska vara en stark förebild så behöver jag också vara en person som tar mina egna behov på allvar och månar om mitt välmående.

Jag kommer ofta tillbaka till frågan vad jag kan göra för att guida mig själv just nu och är så glad att Yoga Mamas finns. Vi kvinnor behöver lära av varandra i alla olika faser av våra liv. 

Jag är så tacksam för att jag får vara mamma till fyra barn i åldrarna 1,5 till 17 år. De är mina största lärare, alltid!

Och stor respekt till er alla som håller space för er själva och barnen med eller utan vetskap om det otroligt stora arbete ni gör för framtiden.

Tack!

Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *