Naturlig återhämtning efter Corona

Denna artikel innehåller länkar till vår samarbetspartner Glimja.

“Det tog mig ett halvår att förstå att vi haft Covid-19 och då började jag aktivt den naturliga återhämtningen för att stärka kropp, sinne och själ igen.” 

– Magdalena

Det varierar hur lång tid återhämtning efter corona tar och det viktigaste kan vara att vara uppmärksam på sig själv och att ge sig själv den tid en behöver. 

I den här artikeln kan du läsa om:
 • Magdalenas egen naturliga läkning från covid
 • Exempel på långvariga symptom
 • Hur traditionell läkekonst ser på sjukdom
 • Energimässig lärdom och symbolism av coronaviruset
 • Olika sätt att läka och stärka sig själv naturligt efter covid-19

Magdalenas egen naturliga läkning och återhämtning efter Corona

“När 2020 startade kände jag mig oklar över var verksamheten Yoga Mamas skulle ta vägen. I över ett halvår hade jag fått intuitiva budskap om att det var dags för förändring SNART. Men jag kunde inte se tydligt hur; hur skulle jag bli fri lokalen; hur fortsätta utveckla Yoga Mamas på det vis jag vill och tror på; och hur skulle jag kunna ta ett större kliv in i min egentliga roll för verksamheten- som ledaren som för oss alla framåt. Det kändes snurrigt och jag avvaktade därför i lätt frustration. Något skulle ske.

Så, tidigt i februari 2020 blev hela familjen sjuka. Väldigt dåliga faktiskt och i flera veckor. Vid den tiden kände jag inte till något virus, bara de negativa och starka energier som påverkat oss globalt sedan slutet av 2019. I Sverige var viruset inte än utbrett och därför togs inga särskilda tester när vi besökte vårdcentralen efter att Orion haft väldigt hög feber i många dagar. 

Eftersom vi aldrig är sjuka, knappt förkylda ens, blev vi lite överrumplade. Jag minns inte ens när jag hade influensa senast, åtminstone över 10 år sedan. Så jag undrade “är influensan så här HÅRD?”

Genom åren då jag bott och rest utomlands har jag haft många utrensningar i kroppen genom diverse parasiter. De brukar vara hårda, men snabba. Och det var aldrig så här. Febern var hög hos oss allihop i familjen. Den kom och gick. Men det var många stunder då jag inte ens förstod att jag hade feber. Orion kämpade och kämpade och jag har aldrig varit så rädd som när han var illröd, kokhet och “brände sig” på vattnet jag försökte få i honom. Han var helt frånvarande och det var stundtals svårt att få kontakt med honom. Min man försvann i sin egen feberdvala men min fick vänta. Jag vakade Orion dygnet runt. Först flera dagar senare, när Orion tog tempen på mig, insåg jag hur hög feber jag själv hade och varför det varit svårt att tänka klart och fatta beslut. 

Smaken försvann helt hos mig i flera dagar, trots att jag inte var särskilt förkyld. Men visst, hosta hade jag ju, tänkte jag. Djup, torr hosta som höll i sig i över en månad. Rösten blev påverkad. Andningen likaså. Och vid det här laget hade jag behövt flytta Yoga Mamas yogakurser online. Det var påfrestande för kroppen. När kurserna var slut tidigt i maj stängde jag av allt och tog ledigt hemma med natur, målarfärg och familj i lugn och ro. Det var stärkande men inte tillräckligt. 

Det tog till slutet av sommaren 2020 innan jag insåg och vågade säga högt att vi haft covid. Föga visste vi väl om både pågående och långvariga symptom då. Men efter ett halvår hade jag hört om fler berättelser med liknande symptom och upplevelser som de vi haft. Och allt fler har nu börjat prata om de kvarvarande effekterna från att ha haft sjukdomen.“

naturlig återhämtning efter corona

Långvariga symptom

Detta är inget som kan läsas på 1177. (Det finns en rapport från SBU om långvariga symtom vid covid, men den är bristfällig och fokuserar såklart endast på det medicinska. Referens längst ner i artikeln.) 

Det är desto viktigare att lyssna på andras berättelser och upplevelser. Och på sin egen kropp. Hur länge vi upplever obalanserna och störningarna efteråt beror på ens andliga resa, var en är på väg och vad en ska lära sig från erfarenheten- och således hur mycket en arbetar med att möta dessa lärdomar. Till viss del spelar ens fysiska förutsättningar också in. 

Några exempel på långvariga symptom är:

 • Utmattning
 • Mental utmattning; koncentrationssvårigheter, dåligt minne, svårt att fokusera, “hjärndimma” etc.
 • Trötthet av olika slag
 • Öronsus
 • Ljud-och ljuskänslig
 • Huvudvärk, främst i Ajna chakra
 • Förändrat blod (som cirkulation och syreupptagning) 
 • Förändrad andning (som andfåddhet)
 • Ångest och depression

Dessa är endast några av de långvariga symptom andra berättat om, och som jag själv känt av under året som följt. Det intressanta i kråksången är att dessa symptom även hör till symptomen för frekvensuppdateringar. Energimässigt är det alltså ett tecken på förändring i kroppen, då vi ställer om till att leva i en högre energi. 

Sjukdom enligt traditionell läkekonst

I uråldriga traditioner ser man på sjukdomar och obalanser på ett annat sätt än vad den patriarkala normen skolat oss till. Det är ett sätt som ger insikt och visdom. Sjukdomar ses som en väg till att ta sig igenom svårigheter och blir således som en metafor för svårigheter i livet. Och en del av livet, samtidigt. 

Precis som i en shamansk healingresa låter sjukdomen en arbetar med att möta sitt mörker, sina rädslor, smärta och gammal trauma och emotioner. Dessa är energier som fysiskt lagrats i kroppen och i synnerhet runt våra portaler, sakral och hjärtchakrat. De stagnerade energierna behöver rensas ur kroppen för att det nya ska få ta plats; den nya visheten, den nya förändringen, den nya näringen, eller vad det nu må vara som tar en till ett nytt friskt och starkt Jag. Det ses som en personlig utveckling helt enkelt, att rensa ut på det här viset. Att ha mod att möta det som uppstår i livet, inklusive motgångar och smärtor, gör en starkare och visare. Den gudomliga människan utvecklas. Den förståelsen är viktig för att undvika offermentalitet och för att kunna arbeta med sin naturliga återhämtning även efter corona. 

Energimässig lärdom och symbolik av Covid-19

Corona är en sjukdom som går rakt till Anahata chakra, hjärtchakrat. Där finns t.ex tymuskörteln (brässen) som stöttar immunförsvaret och anses vara “the seat of the soul”, dvs platsen där själen bor. Platsen representerar villkorslös gudomlig kärlek och är därmed fri från ego. Att vara frisk här, högt upp i hjärtat, stöttar andlig utveckling och djup transformation. Genom att öppna upp energifältet runt tymuskörteln blir vi mer empatiska och villiga att förlåta. Det ger dessutom en öppning för själen att arbeta fritt i den materialistiska världen (jorden). Olika sätt att arbeta med tymus energimässigt är genom ljudhealing (sjunga, spela instrument, lyssna på stärkande musik) och metoder som kombinerar andning med rörelse, såsom qi gong eller yoga

Symbolismen av covid är tydlig eftersom den angriper (ifrågasätter) vårt immunförsvar, andetaget, hjärtats kraft och sinnets användande. Frågorna som dyker upp är:

 • Lever du i Sanning?
 • Lever du som du verkligen vill, vet du vem du är och lever du från hjärtat?
 • Kan du älska mer?
 • Vad och vem är viktigast för dig och väljer du dessa varje dag? 
 • Gör du saker mot din vilja, som inte främjar din hälsa? 
 • Vad får dig att må bra?

Dessa reflektioner kan vara den viktigaste delen av naturlig återhämtning efter Corona. Oavsett hur sjukdomen påverkat dig och dina – direkt eller indirekt.

Naturlig återhämtning efter Corona

Här följer några tips på naturlig återhämtning efter corona, baserade på yoga och ayurveda, och Magdalenas intuitiva tolkning från sin resa och de energier vi befinner oss i. 

 1. Ge dig själv tid och egentid. Våga sätta gränser där du behöver och att säga nej. Våga umgås med dig själv och reflektera över frågorna ovan.
 2. Släpp föreställningen att “allt ska återgå till det normala”. Det existerar inte. Endast förändring är verklig. Våga förändras.
 3. Naturen. Var utomhus, omge dig med träd och blommor, vatten och jord. Endast hos Moder Jord är allt som vanligt, och förändringen konstant. Där finns lugn att hämta och du är alltid välkommen. 
 4. Stärk brässen / thymuskörteln med yoga, massage, pranayama, meditationer och genom att stärka immunförsvaret med örter.

Massage gör du enkelt själv genom att dagligen göra små cirklar med fingrarna vid bröstbenet, precis mellan brösten. 

Yoga- övningar som stärker och öppnar hjärtat, inklusive thymus, lungor, diafragma, ryggrad och bröstrygg är framåtfällningar, bakåtfällningar, växelandning och solhälsningar. 

Yoga By Magie innehåller alltid rörelser som stärker och öppnar hjärtchakrat, se t.ex. den här videon eller den här: 

Stärk hjärtchakrat med enkel yoga-sekvens

Behöver du ett fullt vitamintillskott? eller boosta med magnesium och zink för att stärka immunförsvaret? En burk under en tid kan vara bra som extra kick för att komma igång igen. Även e-vitamin stärker hjärtat och finns tex rikligt i vissa oljor, såsom olivolja och hampaolja. Att ta tillskott med CBD-olja är också effektiv naturlig läkning, både på kroppslig och energimässig nivå.

 1. Stärk och rena blodet naturligt. Det görs enklast genom att äta bitter mat och mat som dämpar Kapha. Mat som hjälper till att rensa ut ett kapha-överskott är bitter, sammandragande, varm och kryddig. Se t.ex våra recept på daal, bär och grönt. Gröna grönsaker är viktiga, liksom att dricka te av nässla och kamomill. Medan kamomill kan hjälpa nervsystemet att lugna sig ger nässla kroppen rikligt på c-vitamin och järn. Även tillskott på järn är vara värt att överväga.
 2. Vila. Sov på nätterna, lägg dig vid 21.00 och stig upp med solen. Gör Yoga Nidra och andra avslappnande meditationer för att återhämta kropp och sinne. Undvik meditationer som syftar till att “awaken” eller “enlighten” om du inte känner dig tillräckligt utvilad. Att ta emot sådana energier från andra kan bli för kraftfulla och i längden orsaka mer stress, oro, sömnsvårigheter o-dyl. eftersom du inte varit redo för den nya energin ännu. Det är också alltid bäst att själv vara den som styr och leder sin egen energi och kropp, vilket är en central del av Yoga Mamas undervisning

Kom ihåg att vila också från mental aktivitet. Om kroppen känns stark, gå ut i naturen! Men stäng av apparaterna. Att vila mentalt tycks vara bland det svåraste som finns för vår tid. Ha få aktivteter, väldigt lite skärmtid, kanske inte ens läsa en gammal hederlig bok och undvik problemlösning och samtal är några exempel på mental vila. 

 1. Stärk nervsystemet. Nervsystemet svarar för om vi är stressade eller avslappnade. Tillståndet i världen är mer stressat och på högvarv än någonsin. Det är svårt att inte bli påverkad av energierna runt om oss, hur väl vi än lyckas hålla oss undan media och människor som vill sprida negativitet. En sjukdom i sig kan också leda till upplevd stress och förutom att meditera, vila och ovan nämnda tips på naturlig läkning kan det vara en god idé att ge nervsystemet lite extra boost just nu. B12 kallas ibland för “nervsystemets beskyddare” och behövs för att bilda det skyddande fettet runt nerverna som gör att signalerna i hjärnan ska fungera bra. 

Själv-vård behövs för att hålla balansen

Sammanfattningsvis kan återhämtning efter corona ta tid och den naturliga läkningen kan vara till stor hjälp för att bli stark i kropp, sinne och själ igen.

Vi befinner oss i en tid av SNABB förändring; Universum trycker på för att människorna ska vakna till och leva i de högre kärleksfrekvenserna. Det kan vara påfrestande för kroppen och en behöver ha en stabil practice av self-care. Det är inte en lyx utan en nödvändighet att ge sig själv-vård i dessa tider, oavsett hur en har blivit påverkad av covid-energierna. Fråga dig själv: vad funkar för mig att återställa mig själv? Våga sätta gränser, mot dig själv och andra, våga skala av och säga nej där det behövs. Ge dig själv mycket kärlek och närhet. 

Genom att våga låta saker ta tid ger vi oss själva möjlighet att reflektera och integrera visdomen från en tids svårigheter. Kanske är det tydligare än någonsin att vi slungas fram och tillbaka mellan högt och lågt. För att söka balans börja med dig själv, med att jorda och stärka din kropp. Låt själen bli hörd och ta mer plats, det i sig innefattar att du drar in mer kärlek, energi och harmoni i ditt liv och till de runt dig. 


Disclaimer: Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoga Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Vänd dig till en medicinsk läkare om du är allvarligt sjuk. Alla råd följs på eget ansvar. Yoga Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoga Mamas. 

Några av våra referenser: 

Yogaterapeut & Curandera Magdalena Chandrakaí 

https://www.sbu.se/contentassets/a57f9380e8404670b27e655c72ebaad3/sbu_langvariga_symtom_covid19.pdf

https://upliftconnect.com/thymus-seat-human-soul/


Läs mer:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *