Vad är Yoga för kvinnor?

Yoga för kvinnor är yoga-terapi för en hälsosam menstruationscykel, för att stötta graviditet och postpartum och för att komma i kontakt med den kvinnliga sexualiteten och fertiliteten. Yogan är för god bäcken-hälsa, ett balanserat hormonsystem och för att stötta livsförändringar eller trauman av olika slag. Yoga för kvinnor är en kraftfull väg och upplevelse till andligt bemyndigande och själv-kunskap. Yoga Mamas kurser håller basen i yin yoga och womb yoga. 

Vad är Womb Yoga?

Womb betyder livmoder på engelska. Ordet womb/livmoder härstammar från ord och betydelser för tempel / helig plats i flera urspråk och traditioner över världen. Till exempel är ordet för tempel på sanskrit garbha-grha (womb). Vi behåller namnet och konceptet Womb Yoga för att hedra lärarens värdefulla arbete, och för dess vackra enkelhet. Likväl är yoga för kvinnor hos oss en unik tolkning av många års arbete med kvinnohälsa och traditionella terapier. 

Womb Yoga är en blandning av hatha yoga, dans, ayurveda och tantra.

Womb Yoga är skapad och etablerad av Uma Dinsmore-Tuli, brittisk yogalärare och författare. Uma har arbetat med yoga och yoga för kvinnor och barn i över 30 år. I sitt arbete och sin egen yoga-practice såg hon ett stort behov av en yogaform för hela kvinnan. Hon utvecklade därför Womb Yoga terapin som hedrar och firar Kvinnan och alla hennes cykler genom livet. Hennes lära har dessutom förgrenat sig i att utbilda lärare i Womb Yoga Therapy, Gravidyoga, Mama-Baby Yoga och Familjeyoga.

Uma är författare till ett flertal böcker, bland annat Mother’s Breath och Yoni Shakti där hon har sammanställt många års forskning, sin egen och andras, för att hitta ett integrerat sätt att utforska yoga för kvinnor. Det är hennes arbete, både genom självstudier, online och i fördjupningskurser, som Magdalena studerat intensivt och tagit med sig sitt eget resultat till Yoga Mamas.

yoga för kvinnor

Yoga för kvinnor i alla faser av livet

Womb Yoga är helt enkelt yoga för kvinnor i alla faser av livet; från menarken till klimakteriet och vidare. Vår yoga är skapad av kvinnor och för kvinnokroppens fantastiska form och behov. Kvinnor flödar i cykler, hela tiden och hela livet. Den yoga och vägledning som vi erbjuder här på Yoga Mamas är en systerlig hand genom dessa flöden och cykler. Vi vill att alla kvinnor ska älska sin kropp, se sig själv som den Gudinna hon är och ständigt expandera i sin unika kraft. Därför delar och undervisar vi de visdomar och traditioner som våra äldre mödrar och systrar fört vidare till oss. När du är redo att själv vara en aktiv del av den cykeln är du välkommen till våra yin yoga-kurser

Läs mer: Swadyaya Självpraktik Yogakurs

Yoga för kvinnor ger dig:

 • ökad vitalitet, ork, glädje & energi.
 • kontakt med de djupa magmusklerna och musklerna i vaginan.
 • kontakt med den feminina kraften inom dig.
 • balanserat hormonsystem.
 • förbättrad sömn, koncentration och närvaro i din kropp.
 • återhämtning och verktyg att föra in vilan i din vardag.
 • direkt kontakt med dina tre nedersta chakra (och därmed också resterande fyra).
 • andetag som ökar syre och avslappning i kroppen.
 • möjlighet att frigöra spänningar och emotionella blockeringar i kropp, sinne, själ.
 • lugn och harmoni.
 • förståelse för din kropps cykler och hur vi lever och rör oss enligt dessa.
 • ökad fertilitet & kontakt med din sexualitet.
 • verktyg att snabbt och tryggt stärka kroppen efter graviditet och förlossning.
 • självkärlek & en plats där du tillåts komma hem till dig själv.

I våra asanas lägger vi fokus på att stärka fötter och bäcken, inklusive bäckenbotten, på ett kärleksfullt och effektivt vis. Rörelserna är flödande samtidigt som de ger stabilitet.

Se våra videos och följ oss på instagram.

Vi använder yinyoga positionerna för att frigöra spänningar i bäckenområdet och skapa djup avslappning. Heliga mudras (hand-och fot rörelser) är också en viktig del av flödet för att frigöra energi och rikta sitt fokus. Pranayama, eller andningstekniker, är också en viktig del av yogakurserna för att lära sig styra sig själv, vara i kontakt med sin kropp och lösgöra emotioner och spänningar. I gravidyogan gör vi särskilt lämpade andningsövningar för att skapa mer utrymme för andetaget och förbereda för förlossning. Medan vi i den postnatala yogan vägleder mammor och bebisar att andas tillsammans på ett lekfullt och harmoniskt sätt. 

Cirkeln sluts

Yogan stöttar, när och stärker oss in i menstruation, in i fertilitet och genom graviditet, förlossning och postpartum. Läran från kvinnoyogan finns här i varje övergång och transformation i livet; när barnen kommit, växer, blir unga, vuxna och flyttar ut; när klimakteriet kommer och barnbarnen. Och så sluts cirkeln, igen och igen….

Womb Yogan tillsammans med traditionell kvinno-läkekonst från Latinamerika och yin yoga-terapi utgör en bas för Yoga Mamas undervisning. Magdalenas egen erfarenhet och utveckling av yoga för kvinnor har dessutom format materialet och utformningen av våra yogakurser

Namaste

WY kan mycket väl praktiseras av män som känner sig kallade till den här yogaformen. Men jag har valt att vända mig till kvinnor. Även kvinnor som inte längre har sin livmoder är välkomna till Womb Yogan.
Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *