Enkel röd daal

En enkel röd daal är snabbmat hemma hos oss. Det går fort att göra, är gott och jordande, och alla älskar det! När fantasin tryter är det röd daal som hamnar på middagsbordet.

Vi serverar daal eller grytor av olika slag med basmatiris eller en matig sallad eller bröd. Det beror på saker som årstid, tid på dygnet och hur det ser ut i kylskåpet.

Jag föredrar att göra daal sattviska, det vill säga med väl balans mellan alla grundsmakerna. I den här enkla röda daalen blir resultatet krämigt, mättande och har en rund smak.

Läs vidare: Ayurvediska Recept

Röd daal med grönkål

Recept enkel röd daal

500 g röda linser

ca 1,5 L vatten

1 msk tahini eller jordnötssmör

0.5 msk färsk riven ingefära

1 tsk gurkmeja

½ tsk spiskummin

en nypa rosa salt

lite svartpeppar

½ tsk fänkålsfrö

2 tsk tomatpuré

rapsolja

Valfri grönsak: tex 2 morötter eller 300 g hackad grönkål

Fräs alla kryddor och ingefäran i olja i en gryta. Blanda i tahini eller jordnötssmör och tomatpuré. Rör runt till en curry-pasta och blanda därefter i linserna.

Blanda linserna noga med kryddblandningen, häll därefter på vatten lite i taget. Börja med en liter vatten och ha koll på hur linserna tjocknar. Resultatet ska bli krämigt och vissa linser behöver röras i mer än andra för att uppnå detta.

Koka upp och låt koka på medelvärme ca 5-10 minuter, häll därefter i hackad morot eller grönkål. Koka en stund till under lock. Rör om hela tiden så att linserna blir mosiga och daalen krämig. Späd med mer vatten vid behov. 

Vi äter röd daal året om. På sommaren serveras den med en stor sallad och på vintern tillsammans med basmatiris. Lunch som middag går också fint.

Fänkål och svartpeppar främjar god matsmältning och balanserar varandra. Ingefära och gurkmeja stärker immunförsvaret och tillför smakerna skarpt respektive sammandragande.

Tahini eller jordnötssmör?

Enligt ayurveda skapar jordnötter tamas och är svårsmält för kroppen. Men måttfullhet är också en viktig del av det matmedicinska konceptet. Just till röd daal föredrar jag tahini, det vill säga sesam-smör. Det ger en söt umamismak till grytan. Men det är såklart en smaksak. Prova dig fram.

För alla?

Receptet på röd daal är stärkande och närande mat för gravida och nyblivna mammor.

Vill du lära dig mer om ayurveda för graviditeten eller efter förlossning? Läs om våra kurser här. 

Om du testar det här receptet låt oss veta hur det blev i kommentarerna!

Kom ihåg att länka till artikeln om du delar receptet. Du kan också tagga oss på instagram: @yogamamas.se 

Där lägger vi upp mer matinspiration från den matmedicinska traditionen.

Namaste,

Magdalena


gravidyoga kurs

Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoga Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoga Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoga Mamas.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *