Yoga för menstruation i balans

Allt fler yogar och allt fler kvinnor söker sig till yogan och naturliga sätt att lindra mensvärk och besvär under menstruationen. Men alla yogatyper är inte nödvändigtvis bra att göra de dagar en blöder, bara för att “yoga är bra”. Det finns faktiskt en hel del övningar som bör undvikas helt och hållet och det finns yoga mot mensvärk. Yoga för menstruation i balans ser därför till hela cykeln.

Hur är din yogaklass?

Många yogalärare tar inte hänsyn till det när de guidar en klass. Istället låter de flödet flöda utan att hänvisa till variationer. Medan andra säger “gör inte X”, kanske utan att ge förklaringar om varför eller inte ger någon variation på positionen. Resultatet kan bli precis som i skolan; att en som blödande kvinna gör positionerna ändå och pressar sig själv och sin kropp onödigt mycket. Läraren har trots allt ett ansvar men många gånger inte kunskapen att guida yoga för mensdagarna. Det finns också en underliggande mentalitet att var och en ska sin kropp men ändå göra som läraren säger. Det ultimata vore att var och en känner sin kropp, känner sin yoga OCH själva gör de förändringar de behöver i yogaklassen. Med yogalärarens uppmuntran. Då kan vi närma oss yoga för en menstruation i balans. 

Hedra din cykel med kärleksfulla ritualer.

Den förändringen är inte gjord över en natt. I yogakurserna arbetar jag med att var och en ska lära sig lyssna på sin kropp och våga göra variationer därefter. Men också känna att de har kunskap om yogan likväl som att de har en plats för sin egen yoga. 

Yoga för kvinnor

De former av yoga som är populärast i västvärlden är de mest maskulina formerna. I grunden är dessa skapade av män, för män. Traditionellt sett i Indien var det ju männen som yogade. Strikta linjeringar, kraftigt fysiska övningar och/eller pushande av kropp och själ i positioner och övningar kännetecknar många av de maskulina yogaformer vi ser i Sverige. Såsom Ashtanga yoga, Kundalinyoga men också Power yoga och Vinyasa. Mycket av obalansen kommer av att lärarna inte har erfarenhet av den kvinnliga energin och hur en lever och yogar med cyklerna. Att enbart vända sig till “yoga” för hjälp att balansera menscykeln, bli av med menssmärtor på ett naturligt sätt är med andra ord inte alltid lösningen. 

Yoga för kvinnor

tar hänsyn till hela kvinnan. Alla kvinnans cykler och hela hennes kropp eftersom yogan är skapad utifrån kvinnans kropp och av kvinnor. Jag hänvisar till Womb Yoga som ”yoga för kvinnor” av min lärare Uma Dinsmore, och hennes lärare, som har gjort forskning och sammanställt vetenskap och uråldrig kunskap och tradition; från de heliga texterna; från kvinnor som varit banbrytande i yogavärlden; och från sin egen forskning och arbete. 

Vila, yoga hos Yoga Mamas

Balans

För att balansera menstruationen, bli av med mensvärk och pms anser jag att vi bör se till hela cykeln inte enbart blod-dagarna. Yoga mot mensvärk är att följa flödet i sin cykel och därmed skapa balans i hela livet, hela kroppen, sinnet och själen. Dessutom lär en sig lättare att lyssna till kroppens signaler om när det är dags att varva ner/ta det lugnt/vila. Således faller det sig naturligt att göra det på blod-dagarna. Mensen är ju trots allt kroppens sätt att rena sig och vila. 

Självklart finns det bra och lämpliga yogaövningar att för att bli av med värk och besvär under mensen. För att undvika tillfälliga lösningar föreslår jag att en följer sitt flöde och yogar utifrån var en är i cykeln, så som yoga för kvinnor påvisar. 

Acceptera vilan

Det viktigaste och första yoga mot mensvärk lär oss är att acceptera att de dagar kvinnans kropp blöder är dagarna för vila. Att acceptera vilan innebär att vi slutar sträva mot kroppen; att vi slutar spänna oss och därmed låter blodet flöda och kroppen göra sitt arbete. Under menstruation behöver livmodern och musklerna i bäckenet slappna av. Därför är det högst olämpligt med hård fysisk aktivitet och tunga lyft under den här tiden. Det är sådant som gör livmodern stressad och kan öka kramper och rent av skada kroppen i form av framfall. 

Faktum är att de första 1-3 dagarna är lämpliga för sin egen tid. Se till att du har så lite inplanerat som möjligt för att kunna ge sig hän vilan och kroppens vägledning. Kroppen ger starkt gehör när vi gör det. När en är i sin vila, vill hjälpa kropp och sinne att släppa taget om kramper och emotionella spänningar så finns det flera yogaövningar att vända sig till. Både Womb Yoga therapy och Yin Yoga terapi är bra vid den här tiden. 

Yoga mot mensvärk

Dessa yogapositioner är lämpliga under mens. Oavsett om du har ont eller inte så är de sköna för kroppen och ger avslappning. Dessutom hjälper positionerna att skapa en menscykel i balans. Avslappningen är i fokus så se till att du har kuddar och filtar nära till hands. 

Barnets position / Balasana 
Barnets position, yin yoga. Copyright Yoga Mamas.

Använd kuddar och bolster för att vila bröstet och överkroppen på och så att höften kommer lägre ner än huvudet. Om du vill, slut dina händer och placera nävarna i ljumskarna. Slappna av med varje utandning och skapa gärna ljud/vibrationer med din utandning för att kunna slappna av ännu mer. Håll positionen så länge som känns bra, rekommenderat är minst fem minuter. 

Fjärilspositionen / Butterfly / Badhakonasana
Liggande fjäril, yogaposition mot mensvärk.
Yoga Mamas, fjärilspositionen. Copyrighted By Magie.

Använd tillräckligt med kuddar för att kunna luta dig bakåt utan att det sträcker eller spänner någonstans. Lägg också kuddar under knäna för att låta ljumskarna slappna av. Ligg här och vila i minst fem minuter. 

Fjärilspositionen minskar kramper, lugnar nervsystemet och är bra när som helst i cykeln vid behov av vila. Eller att öppna hjärtat. 

Kommentera gärna nedan hur tipsen med yoga mot mensvärk har hjälpt dig!

Inför och efteråt

Att komma in och ur mensen med rätt sorts yoga är också viktigt för en menstruation i balans. Att ta hänsyn till övergångarna är till stor hjälp för exempelvis balans i humöret och hormonerna under hela cykeln. I den här artikeln nämner jag yogapositioner för det, och beskriver mer vad positionerna gör för kroppen. Vi fördjupar oss mer i detta i våra yogakurser och workshops .

Namaste,

Magdalena


Några av våra källor: 

Yoni Shakti av Uma Dinsmore

Yoga for a healthy menstrual cycle, Patricia Walden & Linda Sparrowe

Yogaterapeut Magdalena Chandrakaí 

Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoga Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoga Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoga Mamas. 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *