5 hacks för den nyblivna mamman

“Hacks” är tydligen det nya ordet! Helt enkelt är här 5 tips för dig som nybliven mamma och som gör vardagen lite enklare. Det är mycket som händer i kropp, sinne och själ under barnets första år – för både mor och barn! Tiden går fort. Möjligheterna att lära från livets och barnets visdomar är stora och ger starkt genomslag om man tar emot dem, arbetar med dem och integrerar dem i sin vardag. För att kunna göra det behövs vila. Vilar man inte så kan man inte heller höra, inte följa, inte låta kropp och sinne integrera det man lär sig och bearbetar. Detta är sant i den postnatala perioden i livet, liksom alltid. Och kan du lära dig det nu så kan du senare hjälpa ditt barn när hen behöver mycket vila för att integrera saker, som till exempel under skolåren. 

Integrera vilan tidigt i den postnatala perioden med hjälp av vår e-kurs Den Fjärde Trimestern; Yoga & Ayurveda efter förlossning, läs mer här.

5 tips för enkel vardag som ny mamma

Under kroppens återhämtning efter förlossningen kan vi komma att stöta på flera utmaningar. Därför har jag gjort en enkel lista med tips för nybliven mamma för att ta hand om sig själv och därmed ha mer energi att ge till sitt barn. Vill du läsa mer om ämnet finner du mer djupgående information och fler tips i e-boken Den fjärde trimestern- en kärleksfull guide till postpartum genom Yoga, Ayurveda & Curanderismo. Du hittar den här. 

1 Hemorrojder

Hur behandlar man bäst hemorrojder på ett naturligt sätt? Här går vi direkt till kärnan och jag ger dig mina tre bästa tips för att behandla hemorrojder naturligt, med örter och yoga. 

Ringblomssalva verkar läkande på huden. Smörj på hemorrojderna och kring anus för att lindra smärtan och utbrottet.  

Ringblomma. Source Pexel.
Rölleka.

Gör ett starkt te och drick 2-3 koppar om dagen, varje dag under max en vecka. Gör därefter en paus med teet i några dagar om hemorrojderna inte försvunnit. När vi pratar ört-thé gäller INTE påsté, utan de torkade eller färska örterna. På de flesta välsorterade hälsokostbutiker finns rena örter att köpa. Hittar du inte är du välkommen att kontakta oss här på Yoga Mamas. Ibland finns örter i butiken och ibland har vi ett överskott hemma som vi gärna delar med andra systrar. 

Yoga mot hemorrojder.

Den här yogaövningen är fenomenal och kommer ursprungligen från min lärare i Womb Yoga therapy. Gör den 2-4 gånger per dag beroende på kroppens energinivå. Kom ihåg att hedra vilan!

Gör så här: Stå på alla fyra, kom ner på armbågarna/underarmarna och placera huvudet i golvet. Andas in och på utandning knip ihop anus (bara anus! Spänn inte eller knip inte i bäcken, vagina eller urinrör). Upprepa 12 gånger. 

Vill du veta mer om just hemorrojder och naturliga sätt att bli av med dem på, vill jag tipsa om den här artikeln. Där finns också en video som visar yoga-övningen.

2. Mjölkstockning

Finns det några enkla sätt att behandla mjölkstockning på? Detta supertips fick jag av en av våra mamas i en Mama-Baby Yogagrupp. Våra yoga-klasser är så mycket mer än den fysiska yogan; än den korta meditationen; än sång och lek. Det är också ett tillfälle att träffa likasinnade nyblivna mammor med en vardag som sin egen och funderingar som en själv har. Samtalen som uppstår är intressanta och givande för oss alla. Många tips har rullat under te-stunden de senaste åren och fler kommer det bli! Tack Mama Sara för vitkåls-tipset!

Vitkål.

När du börjar känna av stockning i brösten: riv av hela vitkålsblad och krama dem lätt så att de mjuknar och vätskar sig något. Lägg bladen runt brösten, i bh:n. Byt vid behov. Slappna av. Låt vitkålen göra sitt. Redan efter en stund kan en känna skillnaden. 

Oändligt givande, mjölk är kärlek till barnet. Source Pexel.

3. Öka mjölkflöde och håll jämn produktion

Här på Yoga Mamas har vi en liten, liten butik som kompletterar vår undervisning. För våra kunder erbjuder vi ett basutbud av de örter och oljor som vi själva använder och varmt tipsar om under kvinnans alla faser av livet. För den postnatala perioden finns téet ”Jag är Mamma”. Det är en kärleksfull blandning av örter som i traditionell örtmedicin används efter förlossning och under hela den postnatala perioden. Blandningen består av hallonblad, nässla, fänkålsfrö och lavendel. Vi avslutar Mamma och Bebis yoga-klasserna med att dela en kopp av det här ljuvliga téet. 

Hallonblad

stärker livmodern och hjälper henne tillbaka till sin vanliga storlek. Enligt traditionell visdom sägs det även främja bröstmjölkens flöde. 

Nässla

är rikt på järn och C-vitamin, vilket betyder att örten stärker blodet och ökar energin. Även nässla anses främjar mjölkproduktionen.

Fänkålsfrö

håller postpartum-tarmen vid gott humör och har sedan urminnes tider använts av traditioner världen över för att främja mjölkproduktionen.

Lavendel

används i vårt té som smakförhöjare men den fungerar också lugnande för nervsystemet och främjar god sömn. 

Självklart kan du använda vilken som helst av de här örterna separat när du kokar té hemma. Kolla vad du har i skåpen redan! Och är du sugen på att testa vårt té är du välkommen till vår butik

tips för nybliven mamma
Yoga för mamma och baby.

4. Mamma och Bebis Yoga

Jag har tidigare berättat om hur Postnatal och mamma-bebis yoga syftar till att skapa en förståelse för sin kropp efter den stora förändring en graviditet och förlossning innebär. I tidigare artiklar och i synnerhet i e-boken beskriver jag både meditationstekniker, andningstekniker och yoga-övningar som stärker, balanserar och läker kroppen efter förlossning. Nu vill jag istället nämna de emotionella, andliga och sociala aspekterna av att komma till yogan med sin bebis. 

I dagens samhälle verkar det som att nyblivna mammor placeras i en av två kategorier: de som isolerar sig hemma och blir ensamma och därmed riskerar postnatal-depression, eller de som är för aktiva, är med på varenda aktivitet som erbjuds runt om i kommunen och därmed riskerar både utbrändhet och i längden depression. Det optimala är såklart när vi kan hålla oss någonstans mitt emellan. Var den punkten ligger skiljer för var och en, och därför kan vi bara hitta den balanspunkten genom att lyssna på vår egen kropp.  

En bra yoga-klass för den nyblivna mamman och hennes bebis innehåller:

  • vila och meditation
  • lugna och precisa övningar för kroppens läkeprocess
  • uppmuntran att lyssna på sin egen kropp snarare än att träna mycket och hårt/göra många aktiviteter.

En riktigt bra yoga-klass för mamma och baby innefattar dessutom:

  • att klasserna erbjuds som kurs för att skapa trygghet och kontinuitet för denna sköra tid i livet, för både mor och bebis
  • samhörighet och gemenskap
  • en lugn och trygg plats att komma till
  • övningar att göra tillsammans med sitt barn, och för barnets utveckling
  • guidning och uppmuntran till att vara sin egen lärare för sitt barn, genom hur yogan utförs och att barnet alltid är en del av övningarna. 
Balansen mellan vila och aktivitet

Yogakurserna här på Yoga Mamas innehåller allt ovanstående. Det är viktigt för oss att arbeta med trygghet och lugn för att emotionerna ska få tillåtelse att bearbetas; för att den andliga styrkan som mor ska få rum att växa; för att yogan ska vara en plats för gemenskap. Vi vill vara balanspunkten mellan vila och aktivitet. Vi vill också att var och en som kommer till oss ska hitta sin unika balanspunkt. Vi behöver både vila, rörelse och lite sociala sammanhang som nybliven mamma för att hålla god hälsa. Mama-Baby yogan hos oss erbjuder allt det, och du är varmt välkommen att vara precis den du är och ta med dig de delar du behöver. 

Vi har också en stark online community som stöttar varann och möts live, den får du tillgång till när du köper kursen Den Fjärde Trimestern- Yoga& Ayurveda efter förlossning.

5 Bär i sjal eller sele

Lägg lite tid på att hitta rätt sjal eller sele för dig och ditt barn. Inget barn är det andra likt, så om du burit tidigare kanske de bär-donen inte går hem alls nu. Vi föreslår också att du väljer en ergonomisk sele eller certifierad sjal. Detta är för barnets utveckling och för din kropps skull. (OBS notera att Babybjorn INTE är ergonomiskt riktig!). 

Bär du riktigt är detta den ultimata träningen för både hållning och styrka. Du märker också snabbt hur mycket du orkar och inte orkar och därmed när det är dags för att vila. När barnet sitter ergonomiskt främjar grod-positionen barnets utveckling av bäcken, höft och ryggrad, dessutom får hen också träna styrka när du bär. 

Börjar du dessutom bära tidigt blir det lätt att avgöra din kropps energinivå, hur långt du orkar gå utan att ta ut dig osv. Därmed vet du enkelt hur du ska följa din kropps utveckling i hur mycket du orkar gå, lämna hemmet, göra aktiviteter och när det är dags för vila. 

Vad ska du välja?

Är du osäker på vad du ska välja, prata med dina vänner och fråga hur de gör. Det finns säkert någon som kan låna ut så du kan prova dig fram. Det är alltid ett bra tips att prova ett par olika för att hitta något som passar er båda. Det finns också grupper på FB där en kan ställa frågor, byta, köpa och sälja sjalar och selar. Under workshopen i Mamma Bebis yogan brukar vi prata om bärande och det finns möjlighet att dela erfarenheter med varandra, och prova andras bär-don. 

tips för nybliven mamma
Bära baby är god träning efter förlossning.

Så här har du 5 av våra supertips för den nyblivna mamman! Dessa och mycket mer tipsar vi varandra om när vi ses varje vecka för att yoga tillsammans, mammor och barn. Frågor och funderingar uppstår alltid och det är många som känner att det är skönt att prata med andra i liknande situationer och att bara dela vardagen med någon. Här på Yoga Mamas finns det plats för det eftersom vår yoga är mer än yoga. Många intressanta ämnen och tips som du inte får någon annanstans kommer just under våra té-stunder efter klassen, live Q&A och delningar. 

Tack! till alla er som bidrar till att skapa samtalen 🙂

Nästa kursstart hittar du här

Tipsa gärna en vän genom att dela den här artikeln på valfritt medie!

Namaste, 

Magdalena

Tips för nybliven mamma

Några av våra källor: 

Yoni Shakti, av Uma Dinsmore-Tuli

Yogaterapeut & grön häxa Magdalena Chandrakaí 

Innehållet på den här sidan är endast i utbildningssyfte. Yoga Mamas och dess representanter gör inga medicinska undersökningar eller utlåtanden. Inte heller behandlar eller botar vi någon form av sjukdom. Alla råd följs på eget ansvar. Yoga Mamas frånsäger sig allt ansvar. Vänligen sök råd från en utbildad hälsorådgivare och studera vidare innan du experimenterar med någon av råden som nämns av Yoga Mamas.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *